Provozuje:
Juris Real Estate

Grandi Stazioni dostane přes půl mld. za rekonstrukci hlavního nádraží.

Společnost Grandi Stazioni vyčíslila náklady na opravu pražského hlavního nádraží na 770 milionů korun. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) zaplatí italské společnosti na základě znaleckého posudku pouze 565,68 milionů korun.

Grandi Stazioni dostane přes půl mld. za rekonstrukci hlavního nádraží.

autor. JURIS REAL

Společnost Grandi Stazioni vyčíslila náklady na opravu pražského hlavního nádraží na 770 milionů korun. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) zaplatí italské společnosti na základě znaleckého posudku pouze 565,68 milionů korun.

Soudní spor ale platbou nekončí.

SŽDC původně nechtělo italské společnosti za zpoždění platit vůbec nic. Podle nového občanského zákoníku má však developer nárok na reálně prostavěné peníze.

„Částka 566 milionů korun, kterou odešleme na účet Grandi Stazioni, odráží reálné náklady spojené s modernizací nádražní budovy po realizovaných účetních odpisech,“ říká náměstek generálního ředitele pro správu majetku SŽDC Tomáš Drmola. „Za normálních okolností bychom vyčkali řádného konce probíhajícího soudního sporu tak, aby vyplacená výše byla s ohledem na sporná stanoviska stran určena nezávislým soudem,“ vysvětluje Tomáš Drmola a dodává: „Bohužel smlouva z roku 2003, kterou podepsalo tehdejší vedení Českých drah, obsahuje i velmi vysokou smluvní pokutu ve výši 0,5 procenta z dlužné částky za každý den prodlení, což pro představu znamená skoro čtyři miliony korun denně, pokud by se vyšlo z celkové výše pohledávky požadované Grandi Stazioni. Tato společnost používá hrozbu smluvní pokuty navíc jako jedinou odpověď na urgence SŽDC k předložení všech potřebných dokladů.“




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»