Provozuje:
Juris Real Estate

Guvernér ČNB před poslanci odmítl obavy ze zneužití pravomocí centrální bankou.

Riziko případných excesů ve smyslu zneužití pravomocí České národní banky je po zhruba 30 letech jejich fungování spíše teoretické.

Guvernér ČNB před poslanci odmítl obavy ze zneužití pravomocí centrální bankou.

autor. JURIS REAL, ČTK

Riziko případných excesů ve smyslu zneužití pravomocí České národní banky je po zhruba 30 letech jejich fungování spíše teoretické.

Poslancům to dnes řekl guvernér centrální banky Jiří Rusnok, když vyvracel jejich obavy z přílišného navýšení pravomocí ČNB.

Části opozičních poslanců se nelíbí, že by centrální banka mohla stanovovat ze zákona podmínky pro poskytování hypoték a že by se natrvalo rozšířily její možnosti obchodů na finančních trzích.

Obavy poslanců odmítla i ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Poslanci dnes projednávali novelu ve třetím čtení, ale k hlasování se stále nedostali.

Třetí čtení začalo už ve středu. Debatu prodlužují rozsáhlé kritické projevy především poslanců Pirátů, ODS nebo TOP 09, které místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip (KSČM) označil za obstrukci.

Ke třetímu čtení se Sněmovna vrátí zřejmě až 24. března, tedy v týdnu, kdy bude schůze pokračovat.

Česká národní banka mohla do loňského roku obchodovat pouze na peněžním trhu a jen s úzkým okruhem subjektů. Širší možnosti obchodů i rozšíření okruhu subjektů však loni na jaře vláda předložila poslancům samostatně jako předlohu v legislativní nouzi v souvislosti s nástupem pandemie koronaviru.

Sněmovna ji ale upravila tak, že bude platit jen do konce letošního roku. Předloha nyní dává centrální bance tuto možnost natrvalo.

Ministryně financí v reakci na obavy poslanců uvedla, že vždy bude platit zákaz měnového financování. Poukázala na paragraf zákona, který zakazuje ČNB přímý nákup státních dluhopisů od státu a na němž se nic nemění.

Občanský demokrat Jan Skopeček naopak tvrdil, že centrální banka může státní dluhopisy nakupovat oklikou přes komerční banky.

Rusnok sdělil, že finanční trhy fungují nejenom na základě momentálně platné legislativy, ale současně předvídají, co se bude dít v budoucnu. Podle něj pomohlo už to, že Sněmovna přijala rozšíření možných obchodů již loni.

Účastníci trhu vědí, že kdyby nastal problém, jejich investice nebudou ohroženy z hlediska likvidity, popsal. Řekl, že ČNB má rámcové smlouvy se dvěma pojišťovnami a třemi správci aktiv v tom směru, že pokud by potřebovali posílit svoji likviditu, může jim ji centrální banka v rámci repo operací poskytnout.

V případě regulace hypoték může nyní ČNB pouze vydávat doporučení, která ale nejsou závazná. Nově by měla být závazná ze zákona. Rusnok před poslanci zopakoval, že úvěry na bydlení jsou klíčovou složkou celého úvěrového trhu a představují zhruba jeho polovinu.

Zdůraznil, že úvěrový trh a banky jsou nejčastějším zdrojem velkých ekonomických krizí. Dosavadní doporučení hypotečním bankám ohledně hypoték podle něj mohou být v případných krizích nedostatečná a neúčinná.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

PČR prověřuje možné vydírání členů výběrové komise k trase metra D.

Pražská policie prověřuje na základě trestního oznámení dopravního podniku hlavního města možný pokus o vydírání členů hodnoticí komise v tendru na stavbu druhého úseku metra D. Na dotaz ČTK to uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová. Více»

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Všechny články a aktuality »»