Provozuje:
Juris Real Estate

Historicky první žádosti o vrácení pozemků církvím

Státní pozemkový úřad obdržel první dvě žádosti o vydání půdy v rámci církevních restitucí.

Historicky první žádosti o vrácení pozemků církvím

autor. JURIS REAL

Státní pozemkový úřad obdržel první dvě žádosti o vydání půdy v rámci církevních restitucí.

Církve a náboženské společnosti mohou o vydání majetku žádat celý letošní rok. Včetně nejsložitějších případů by mělo vracení pozemků skončit nejpozději do konce roku 2016. Pro vypořádání církevních restitucí má podle již dříve uvedených informací úřad blokováno asi 37.000 hektarů půdy. Vracet církvím by se však měla jen blíže nespecifikovaná část z této rezervy. Církve by mohly dostat zpět také až 170.000 hektarů lesů.

Státní pozemkový úřad má od podání výzvy ze zákona šest měsíců na prověření všech doložených údajů a uzavření dohody o vydání zemědělské nemovitosti, poté běží lhůta šest měsíců až jeden rok na schválení této dohody.

Po schválení bude dohoda předána příslušnému katastrálnímu úřadu. Ten provede záznam vlastnického práva do katastru nemovitostí.

Jestliže nebude žádosti oprávněné osoby vyhověno, má církev šest měsíců na podání žádosti o rozhodnutí o vydání ve správním řízení. Úřad vydá následně nejpozději do jednoho roku rozhodnutí.

Lze předpokládat, že i s přihlédnutím k řešení nejsložitějších případů bude vydávání nemovitostí církvím a náboženským společnostem probíhat do konce roku 2016.

Církve by od státu mohly dostat majetek v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Musely by ale prokázat, že na něj mají nárok a že jim byl zabrán v době mezi únorovým nástupem komunistů v roce 1948 a 1. lednem 1990.

Za nemovitosti v držení obcí, krajů nebo soukromníků mají církve získat náhradu 59 miliard korun během 30 let, tedy dvě miliardy ročně. K této sumě by se připočítávala inflace. Stát by naopak církvím přestal hradit platy duchovních ve výši zhruba půldruhé miliardy korun ročně.

Podle čísel z první poloviny 90. let církve přišly po válce a únorovém puči přibližně o 2500 budov, 175.000 hektarů lesa a 25.000 hektarů orné půdy (asi procento veškeré orné půdy v ČR).

Valná většina zabaveného majetku patřila římskokatolické církvi.

S využitím ČTK. První žádosti o vrácení pozemků církvím

[citováno dne 11. 1. 2013]. Dostupný z http://www.sreality.cz/clanek/prvni-zadosti-o-vraceni-pozemku-cirkvim/6840




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»