Provozuje:
Juris Real Estate

Hlavní cenu Grand Prix Architektů dostala přestavba menzy pro UK v Praze.

Hlavní cenu v soutěži Grand Prix Architektů dostali tvůrci ze studia Kuba & Pilař architekti za přestavbu menzy Koleje 17. listopadu pro Fakultu humanitních studií Univerzity Karlovy v Praze.

Hlavní cenu Grand Prix Architektů dostala přestavba menzy pro UK v Praze.

autor. JURIS REAL, ČTK

Hlavní cenu v soutěži Grand Prix Architektů dostali tvůrci ze studia Kuba & Pilař architekti za přestavbu menzy Koleje 17. listopadu pro Fakultu humanitních studií Univerzity Karlovy v Praze.

Vedle ocenění v dílčích kategoriích podle typů staveb se v soutěži organizované Obcí architektů udílí cena za celoživotní dílo. Pořadatelé ji na setkání v Betlémské kapli udělili Viktoru Rudišovi.

Ladislav Kuba, Tomáš Pilař a Martin Klimecký ze zavedeného brněnského ateliéru Kuba & Pilař architekti uspěli se svou přestavbou objektu z 80. let i v pondělí při udílení České ceny za architekturu, kterou pořádá Česká komora architektů.

Dostali se mezi sedm finalistů ze 170 přihlášených projektů. Obec architektů vyhlašuje své ceny od roku 1993.

Před několika lety v architektonické obci zaznívaly hlasy nespokojenosti s pořádáním ceny a obecně s prací Obce architektů. Vznikla tak další cena pořádaná komorou architektů.

Původní objekty menzy a kolejí architekta Karla Pragera zůstaly torzem nedokončeného areálu univerzitního kampusu na břehu Vltavy.

Při přestavbě autoři navrhli zachovat vnější tvar a proporce původního objektu menzy. Zásadním zásahem je vytvoření centrálního prostoru dvorany s horním osvětlením.

Mezi použitými materiály převládá pohledový beton, prostoru dominuje sestava odpočinkového sedacího nábytku v oranžové barvě.

Vyhlášení výsledků Grand Prix architektů – Národní ceny za architekturu 2020, kterou pořádá Obec architektů, 9. listopadu 2021 v Praze. Cenu za celoživotní dílo obdržel architekt Viktor Rudiš.

Viktor Rudiš je známý jako jeden z projektantů brněnského sídliště Lesná a autor československého pavilonu na výstavě Expo v Ósace v roce 1970. Narodil se v roce 1927 v Brně. Vystudoval architekturu na tamní technice. Většinu kariéry strávil v ateliéru Stavoprojektu Brno.

Věnoval se rovněž pedagogické činnosti. Po roce 1990 založil ateliér se synem Martinem.

Spolu pracovali třeba na rekonstrukci pavilonu G na brněnském výstavišti, bytových domech v Litomyšli a rekonstrukci Uměleckoprůmyslového muzea v Brně.

V kategorii Novostavba cenu dostala přístavba kanceláře ve Vysokém Mýtě, na níž pracovali Martin Prokš a Marek Přikryl. Za přestavbu holešovického domu pro radnici Prahy 7 dostal cenu Atelier bod architekti v kategorii Renovace.

Zpracování projektové dokumentace na rekonstrukci Libušína, památky na Pustevnách v Beskydech, která před sedmi lety zcela vyhořela, vyneslo cenu v kategorii Rekonstrukce ateliéru Masák & Partner.

Pietní obnova objektu už získala cenu Gloria Musaealis za nejvýznamnější muzejní počin roku nebo nejvyšší cenu v soutěži Stavba roku 2020 Zlínského kraje.

Nejlepším rodinným domem je podle poroty Dům na Kozině od studia atelier 111 architekti, v kategorii Malá architektura zvítězil projekt Věčná loviště ateliéru Petr Hájek architekti, jako nejlepší šetrná stavba byl vyhlášen altán městské knihovny ve Vamberku autora Martina Kožnara.

Projektů šetrných k životnímu prostředí bylo podle poroty hodně, udělila proto i dvě čestná uznání.

V kategorii Krajinářská architektura zvítězila obnova krajiny kočárových koní, jejímž investorem byl Národní hřebčín Kladruby nad Labem.

Pořadatelé vyhlásili vítězný projekt, nikoli ale autory. V souvislosti s vyhlášením cen se přihlásil architekt, který podal stížnost k dozorčí radě České komory architektů ohledně autorství.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Letech byl otevřen památník holokaustu Romů a Sintů v ČR

Muzeum romské kultury otevřelo dnes Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách v Letech na Písecku. Stojí v místě, kde byl za druhé světové války koncentrační tábor pro Romy. Více»

Depozitář budoucího Tech. muzea ve Vysokém Mýtě zaplňují historické autobusy.

Do opravené haly, která bude sloužit jako depozitář budoucího Technického muzea ve Vysokém Mýtě, se stěhují historické autobusy. Více»

Stavební veletrhy v Brně poradí s rekonstrukcemi.

Stavební veletrh Brno, Dřevo a stavby a Festival architektury od středy do soboty obsadí dva pavilony brněnského výstaviště. Více»

Banky poskytly v březnu hypotéky za 18 mld. Kč.

To je o půlku více než loni. Více»

Historickým městem roku 2023 se stal Žatec na Lounsku v Ústeckém kraji.

Cena je odměnou za nejlepší využití peněz na obnovu památek z programu ministerstva kultury. Více»

Všechny články a aktuality »»