Provozuje:
Juris Real Estate

Horká aktualita z výkupu bytů!

Magistrát se totiž chystá zdržet privatizaci bytů na Vinohradech.

Horká aktualita z výkupu bytů!

autor. JURIS REAL

Magistrát se totiž chystá zdržet privatizaci bytů na Vinohradech.

Pražské zastupitelstvo bude v tomto týdnu posuzovat prodej několika domů ve druhé městské části. Starostka a poslankyně Jana Černochová ovšem tvrdí, že se jedná jen o účelový krok: zastupitelé plánují podle ní znejistit současnou radnici „dvojky“ před blížícími se komunálními volbami.

„Nechápu plně důvody, proč se patnáct členů zastupitelstva takto rozhodlo. Můžu se jen domnívat , že roli hraje blízkost komunálních voleb a snaha o vyvolání nejistoty ve více než stovce nájemců bytů. Zastupitelé by si měli uvědomit, že ti lidé jsou jejich rukojmí,“ sdělila Černochová.

Městská část Praha 2 začala od roku 2011 privatizovat nemovitosti, které jsou v majetku (vlastnictví) hlavního města Prahy. Rada hlavního města ale musí schválit prodej těch činžovních domů, jejichž hodnota přesahuje padesát milionů. Zcizení dvou ze tří vinohradských činžovních domů již přitom rada schválila v červenci s tím, že nemá zájem projednat je v zastupitelstvu. „Nicméně začala běžet 21 denní lhůta, kdy se mohli vyjádřit zastupitelé, zda požadují prodej projednat, což se až 21. den stalo,“ konstatoval Petr Grametbauer, šéf majetkového odboru v Praze 2. Požadavek vzneslo celkem patnáct zastupitelů: všech 14 za ČSSD a Jiří Vávra z TOP 09.

Avšak podle europoslance a pražského zastupitele za soc. dem. Miroslava Pocheho se nestalo nic neobvyklého.

„Děláme to úplně standardně, projednáváme většinu majetkových věcí. Na jaře jsme např. projednávali privatizaci v Praze 8,“ uvedl Poche. Rovněž ani na tom, že požadavek k projednání zastupitelé vznesli až poslední den lhůty, nevidí nic zvláštního. „Vzhledem k tomu, že termín jednání zastupitelstva je již daný, je přece úplně jedno, jestli to vzneseme v půlce lhůty, nebo až na konci,“ konstatoval Poche. Městské zastupitelstvo bude o převodu dvou činžovních domů rozhodovat jedenáctého září. Ve hře jsou ale ještě další tři činžovní domy, jejichž prodej rada schválila 19. srpna. „Panuje obava, že stejný osud potká i další činžovní domy „dvojky,“ uvedl Grametbauer. Kdyby se totiž zastupitelé rozhodli opět poslední den lhůty, tedy desátého září, zbýval by do jednání jeden den. Podle radnice Prahy 2 by tak bylo možné, že by se prodej činžovních domů na program jednání vůbec nedostal, a řešil by se možná až po komunálních volbách za nového složení zastupitelstva. „To by znamenalo další nejistotu pro lidi. Ať to klidně projednají, ale ať se to nepřeklápí přes volby,“ vyzývá zastupitele Černochová. Za ní se postavilo taktéž hnutí Občané za spokojené bydlení, které je ve druhém pražském obvodu silným opozičním hnutím. To vydalo teď prohlášení, ve kterém vyzývá občany Prahy 2, aby se 11 září dostavili na veřejné jednání zastupitelstva. Podle OSB mají zastupitelé záměr prodání činžovních domů ohrozit, či oddálit. „O čí záměr nebo zájem se jedná? Raději se nepouštět do spekulací. Jen kvůli politickým poměrům uvnitř TOP 09 to, zdá se nebude. Stačí konexe někoho z dotčených činžovních domů na „správná místa“ a už se v tom veze všech pět činžovních domů s jejich desítkami, či spíše stovkami rukojmích v podobě mnoha rodin,“ píše se v prohlášení hnutí. Noví členové zastupitelstva by podle něj mohli převod činžovních domů smést ze stolu. „Další osud záměrů, do jejichž přípravy bylo vloženo značné úsilí i prostředky, by tak zdědila až příští politická garnitura (reprezentace) po říjnových komunálních volbách, která ale proces prodeje schváleného majetku může zastavit,“ varuje sdružení (s využitím Martínek, J. Praha zdrží prodej bytů na Vinohradech. Deník Právo – příloha Praha – Střední Čechy, dne 3. 9. 2014, s. 10.).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Škodovka začala v Mladé Boleslavi s výrobu modernizovaného modelu Octavia.

Automobilka Škoda Auto začala v hlavním mladoboleslavském závodě s produkcí modernizovaného modelu Octavia. Model je vybavený umělou inteligencí, má novou generaci Matrix-LED světel a řidičům nabízí pokročilé asistenční systémy. Více»

Bydlení Domeq získalo jako první rez. budova v ČR certifikaci WELL Platinum.

Nejvyšší úrovní prestižní certifikace WELL zaměřené na zdravé bydlení se může pochlubit brněnský rezidenční projekt Domeq od developera CTP. Více»

Topná sezona je nejteplejší za více než 60 let.

Spotřeba tepla byla o 15 % nižší. Více»

Při nových vykopávkách v Pompejích byly objeveny udivující umělecké fresky.

Archeologové našli ve starověkých Pompejích impozantní banketní sál s černými stěnami a mytologickými motivy z trojské války. Více»

Vila Preciosa se stala kulturní památkou.

Karlovarská Vila Preciosa, která je součástí honosné vilové kolonie označované jako Westend, je památkově chráněná. Jde o druhou vyhlášenou kulturní památku v Karlovarském kraji v tomto roce. Více»

Všechny články a aktuality »»