Provozuje:
Juris Real Estate

Hrozí bytovým družstvům problémy?

Řada bytových družstev nepřizpůsobila do konce měsíce června své stanovy novému občanskému zákoníku. A média připomínají: Za toto nesplnění povinnosti jim hrozí i zánik. Přičemž mnohá bytová družstva změnu ani provést nemohou.

Hrozí bytovým družstvům problémy?

autor. JURIS REAL

Řada bytových družstev nepřizpůsobila do konce měsíce června své stanovy novému občanskému zákoníku. A média připomínají: Za toto nesplnění povinnosti jim hrozí i zánik. Přičemž mnohá bytová družstva změnu ani provést nemohou.

Je to pravda, ale ne celá.

Přizpůsobení stanov je totiž v aplikační praxi často chybně zaměňováno za jejich změnu. Ta samozřejmě vyžaduje svolání členské schůze, její souhlas se změnou a notářský zápis. K "přizpůsobení" je potřeba de facto jen odpovědná osoba (představenstvo či předseda) a listina, na kterou se přepíší původní stanovy s použitím nové terminologie. Je pravda, že nově musí být ve stanovách upraven taktéž způsob svolání členské schůze, pravidla jejího rozhodování a podmínky vzniku členství. Nicméně tato ustanovení byla již dříve běžnou součástí družstevních stanov, proto je většina družstev nemusí vůbec doplňovat či měnit. A v takovém případě se vše obejde bez členské schůze.

Poněkud komplikovanější je situace u bytových družstev (tedy u družstev založených k zajišťování bytových potřeb svých členů). Nově je povinnou součástí stanov bytového družstva jednak uvedení podmínek, za kterých vznikne členovi družstva právo na uzavření nájemní smlouvy, jednak podrobná úprava práv a povinností členů družstva spojených s užíváním bytu. Většina existujících bytových družstev by tyto náležitosti již ve stanovách mít měla. Nicméně pokud tomu tak není, musí družstvo skutečně schválit změnu. Ačkoliv je právní předpis v tomto dost neurčitý a neobsahuje žádné vhodné přechodné ustanovení, domníváme se, že družstva mají povinnost takovou změnu stanov nejen přijmout ve formě notářského zápisu, ale i se souhlasem naprosto všech členů bytového družstva. Tento náročný postup může samozřejmě představovat problém.

Přesto by se družstva měla o změnu alespoň pokusit a provést přizpůsobení, která tento postup nevyžadují. Civilní soudy jsou teď zavalený prací a údajně v několika nadcházejících měsících neplánují rozsáhlé tažení proti opozdilcům.

Ostatně tak prý byly instruovány i z Ministerstva spravedlnosti. Nicméně zákon je zákon a dříve či později může opozdilé družstvo obdržet soudní výzvu k přizpůsobení stanov, a pokud ji neuposlechne, může být dokonce justičním orgánem zrušeno (Koblasová, M. Hrozí družstvům opravdu hromadný zánik? deník MF DNES - příloha Názory, dne 18. 7. 2014, s. A11.).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Dvorecký most je komplikovaná stavba.

Řekl ČTK stavbyvedoucí Metrostavu. Více»

Ministerstva se dohodly na rozdělení výnosů z emisních povolenek.

Ministerstva životního prostředí a průmyslu a obchodu našla shodu na rozdělení výnosů z emisních povolenek a vláda by ji dnes měla potvrdit. Vyplývá to z vyjádření ministrů při příchodu na jednání kabinetu. Více»

Škody způsobené mrazem na úrodě vinařů v ČR budou ve stovkách milionů korun.

Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v České republice půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl ČTK prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Více»

Zájem o dřevostavby loni v České republice stagnoval.

Přibývá veřejných staveb. Více»

Zájem o tepelná čerpadla v České republice stagnuje.

Obor jedná se státem o podpoře. Více»

Všechny články a aktuality »»