Provozuje:
Juris Real Estate

Hypoteční úvěry s LTV 80plus se vlivem ČNB stávají nedostatkovým zbožím.

Postupně i zdražují.

Hypoteční úvěry s LTV 80plus se vlivem ČNB stávají nedostatkovým zbožím.

autor. JURIS REAL

Postupně i zdražují.

Limity LTV, které hypotečním bankám v České republice nastavila centrální banka, zdaleka neodpovídají poptávce.

Zájem o hypoteční úvěry, kterými klienti mohou uhradit více než 80 % ceny nemovitosti vysoce převyšuje stanovenou kvótu a tyto úvěry se začínají stávat nedostatkovým zbožím. A tomu bohužel odpovídá i jejich cena.

Úrokové sazby hypoték v kategoriích do 80 % zástavní hodnoty nemovitosti (LTV) zůstávají prakticky beze změny. Index GOFI 70 vzrostl oproti březnu o 1 setinu procentního bodu na 2,08 % a index GOFI 80 dokonce meziměsíčně mírně klesl.

Kde však dochází k radikálním posunům, jsou hypotéky nad 80 % LTV. Během dubna vzrostla hodnota indexu GOFI 85 z 2,42 % na 2,70 %. To znamená o 28 bps. během jediného měsíce.

Příčinou jsou jednoznačně limity LTV nastavené ČNB. Od 1. 4. mají banky od "Banky bank" doporučeno neposkytovat hypotéky nad 90 % zástavní hodnoty nemovitosti (LTV) a produkce v pásmu 80 – 90 % LTV může tvořit jen 15 % z celkového objemu sjednaných hypoték (měří se na čtvrtletní bázi).

A jestliže v dubnu rostla průměrná sazba o 28 bps., další měsíc (tj. v květnu) to může být ještě horší. Od okamžiku, kdy začala platit nová pravidla, uplynul sotva měsíc a některé komerční banky se již zjevně začínají u vysokoeltévéčkových hypoték blížit naplnění 15% kvóty.

Začínají šlapat na brzdu. A úvěry nad 80 % LTV dál skokově zdražují. V tomto týdnu zvedly své sazby 3 velké banky a v některých případech šly sazby i o 5 desetin nahoru a vyhouply se nad 3 procenta.

Rozdíl mezi 80 a 80+ hypotékou je nyní u několika komerčních bank více než 1 procentní bod a v měsíční splátce tento rozdíl může znamenat rozdíl 500 až 1000 Kč, což není vůbec zanedbatelné číslo. Pro rodinu s pětiletou fixací to dělá za celou dobu fixace v průměru 42 000 Kč.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»