Provozuje:
Juris Real Estate

Hypoteční úvěry slaví 20 let na českém hypotečním trhu.

Hypotéky fyzickým osobám slaví v ČR v těchto dnech 20 let své existence. V září 1995 získala první banka licenci k vydávání hypo. zástavních listů. Přibližně v průběhu října tak došlo k čerpání první plnohodnotné hypotéky občanem České republiky.

Hypoteční úvěry slaví 20 let na českém hypotečním trhu.

autor. JURIS REAL

Hypotéky fyzickým osobám slaví v ČR v těchto dnech 20 let své existence. V září 1995 získala první banka licenci k vydávání hypo. zástavních listů. Přibližně v průběhu října tak došlo k čerpání první plnohodnotné hypotéky občanem České republiky.

Za 20 let poskytly banky v České republice fyzickým osobám na bytové potřeby 900 tisíc hypoték v objemu více než 1,4 bilionu korun. Díky hypotékám tak bylo postaveno nebo zrekonstruováno za 20 let v ČR více než 750 tisíc nemovitostí. Aktuálně poskytuje v České republice hypoteční úvěry občanů 18 bank. Podle ukazatele Fincentrum Hypoindex se v současnosti v Česku úročí hypotéky v průměru sazbou 2,11 % p.a. Ve srovnání s rokem 1995 představuje aktuální průměrná sazba 2,11 % „snový úrok“ – první hypotéky v ČR byly průměrně úročeny sazbou nad 13 % p.a. Oproti počátečním létům je již hypotéka považována za zcela běžný produkt. Zatímco v prvních pěti letech bylo v Česku poskytnuto občanům zhruba 30 tisíc hypoték, za posledních pět let to bylo již více než 400 tisíc.

Obrovský posun zaznamenal vývoj samotného produktu. Zatímco v začátcích nebylo možné získat hypotéku na více než 70 % hodnoty nemovitosti, postupem času začaly banky půjčovat bonitním klientům i 100 % hodnoty.

Přidaly flexibilitu ve splácení, zrychlily proces žádosti o hypotéku a začaly klientům nabízet řadu služeb na míru.

„Zatímco v roce 1995 trvalo vyřízení hypotéky od prvního jednání v bance až po čerpání úvěru přinejlepším týdny, někdy i měsíce, dnes dokážeme v ideálním případě vyřídit pro klienta hypotéku za pár dní. Celý proces je nesrovnatelně jednodušší a rychlejší než v začátcích hypotečního trhu,“ říká Zbyněk Prim, finanční poradce Fincentra.

„Dlouhodobě také sledujeme přechod hypotečních úvěrů do světa online – například online odhady nemovitostí jsou dnes standardem, stále častěji se také předávají elektronicky podklady k hypotéce,“ dodává Prim. Česká republika zažívá v posledních letech hypoteční boom tažený rekordně nízkými úrokovými sazbami. „Jen v prvním pololetí letošního roku poskytly tuzemské banky klientům z řad občanů takřka 50 tisíc hypoték v objemu 88 miliard korun. Za celý rok 2015 by tak banky mohly rozpůjčovat přes 180 miliard korun,“ uzavírá Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»