Provozuje:
Juris Real Estate

I ochranná známka může být předmětem exekuce.

Ochrannou známku lze v této souvislosti chápat jako samostatné právo ve smyslu současného ustanovení § 118 odst. 1 občanského zákoníku, jež je způsobilé být předmětem vlastnictví a právních vztahů.

I ochranná známka může být předmětem exekuce.

autor. JURIS REAL

Ochrannou známku lze v této souvislosti chápat jako samostatné právo ve smyslu současného ustanovení § 118 odst. 1 občanského zákoníku, jež je způsobilé být předmětem vlastnictví a právních vztahů.

Jedná se tedy o právo majetkové, jež je převoditelné.

Tyto podmínky nejsou naopak splněny pro některé jiné nehmotné statky, resp. práva k nim, např. autorská práva, obchodní firma, označení původu, zeměpisné označení. Samozřejmě i pro práva osobnostní či původcovská.

Výslovně je mezi jinými věcnými právy k ochranné známce uvedeno v ustanovení § 14 odst. 1 zákona č. 441/2003 Sb., o ochranných známkách, v platném znění, že ochranná známka může být i předmětem exekuce. Způsob provedení exekuce u ochranných známek (a u jiných předmětů průmyslového vlastnictví, práv k nim) je pak především upraven v ustanovení § 64 zákona č. 120/2001 Sb., exekuční řád, v platném znění. Exekuci lze vést na všechny druhy ochranných známek: (a) národní ochrannou známku, (b) mezinárodní ochrannou známku požívající ochrany na území České republiky, (c) ochrannou známku Společenství požívající ochrany na území České republiky – blíže viz ustanovení § 2 shora uvedeného známkového zákona. S ohledem na charakter kolektivních ochranných známek lze dovodit, že tyto předmětem exekuce být nemohou.

Mezinárodní ochranná známka podléhá exekuci za stejných podmínek jako národní ochranná známka v případě, že Úřad průmyslového vlastnictví České republiky („Úřad“) je úřadem původu. Ochranná známka Společenství podléhá exekuci v tom členském státě, kde má její majitel bydliště, sídlo nebo pobočku a exekucí je postižena s platností na celém území Evropské unie (uplatnění principu „všechno nebo nic“). V první řadě by exekucí byla postižena práva vlastníka ochranné známky jako jeho absolutní práva. Exekuci lze vést i na práva z licence (souhlas s užíváním) udělené vlastníkem ochranné známky. Tato relativní a subsidiární/ odvozená práva pak podléhají ustanovení o exekuci přikázáním jiných peněžitých pohledávek. Určitá nejednoznačnost panovala při řešení otázky, zda předmětem exekuce může být přihláška ochranné známky respektive její předmět. K jejímu řešení zajisté napomohl rozsudek ESLP č. 73049/01 z 11.7.2007 ve věci Anheuser Bush Inc. v. Portugalsko, v němž je uvedeno, že i přihláška ochranné známky je majetkem ve smyslu čl. 1 Dodatkového protokolu k Úmluvě o ochraně lidských práv a základních svobod, a není rozhodné, že toto majetkové právo může být později zrušené. To je ostatně i v souladu s právní tezí, že pod pojem majetek lze subsumovat kromě věcí i práva a pohledávky. Je tedy možné dovodit, že právo z přihlášky ochranné známky by jako právo majetkové a převoditelné mělo být způsobilé předmětem exekuce. Pro úplnost je vhodné dodat, že u ochranných známek Společenství je přímo v textu předmětného nařízení uvedeno, že exekuce na přihlášku ochranné známky Společenství je proveditelná za stejných podmínek jako exekuce na ochrannou známku Společenství. Jsou-li dány veškeré podmínky pro provedení exekuce, samotné provedení exekuce a exekuční řízení probíhá vcelku standardním způsobem s určitými zvláštnostmi vyplývajícími z povahy ochranných známek (a dalších předmětů průmyslového vlastnictví).

Jestliže soudní exekutor zjistí, že povinný je vlastníkem nebo spoluvlastníkem ochranné známky, případně licence k ní, sepíše je; povinnému je zakázáno nakládat s majetkem. Jakýkoliv právní úkon povinného týkající se změny práv k ochranné známce, tj. převod, zřízení zástavního práva, vzdání se práv k ochranné známce od okamžiku doručení, by bylo nutno považovat dle ustanovení § 39 občanského zákoníku za absolutně neplatný. Úřad je bezpochyby v rámci správního řízení oprávněn z moci úřední přezkoumávat i absolutní neplatnost právních úkonů, při kladném závěru pak postupovat příslušným způsobem. Osvědčení o zápisu ochranných známek se odevzdá soudnímu exekutorovi, v případě nutnosti se postupuje přiměřeně podle ustanovení o exekuci odebráním věci.

Při exekuci exekutor spolupracuje s Úřadem, o výše uvedených skutečnostech musí informovat tento Úřad. Úřad je povinen po obdržení takovéhoto sdělení vyznačit do příslušných rejstříků exekuci u všech exekucí dotčených a exekutorem označených ochranných známek. Součástí sdělení je i datum sepsání a informace o tom, že povinný nesmí s těmito ochrannými známkami, respektive s právy k nim, počínaje tímto dnem nakládat. Výjimkou by mělo být právo žádat o obnovu zápisu ochranné známky a zaplacení příslušného správní poplatku k přijetí žádosti o obnovu zápisu ochranné známky. Důležitá je zejména včasnost, úplnost a aktuálnost zápisů ve veřejnoprávních rejstřících a důkladné ověřování si jejich stavu.

Ochranná známka platí 10 let ode dne podání přihlášky. Nepožádá-li vlastník o obnovu zápisu a nezaplatí příslušný správní poplatek, ochranná známka zanikne. Toto právo náleží v první řadě vlastníku, v případě exekuce jistě nebude jeho zájmem udržovat exekvovanou ochrannou známku v platnosti. Je proto nutné přisvědčit tomu, že v případě ochranné známky, jež je předmětem exekuce, by osobou oprávněnou k podání žádosti o obnovu a zaplacení příslušného správního poplatku měl být i exekutor. V případě, kdy po obnovení zápisu ochranné známky k žádosti exekutora by exekuce byla zastavena, obnova by zřejmě zůstala v platnosti, nicméně správní poplatek za obnovu by měl na výzvu Úřadu zaplatit vlastník ochranné známky. V případě zastavení exekuce exekutor vyrozumí Úřad po právní moci rozhodnutí (soudu).

Po zpeněžení práva (shora uvedený exekuční řád uvádí „osvědčení o zápisu ochranných známek“) je exekutor povinen vyrozumět Úřad o převodu práv k ochranné známce a sdělit mu identifikační údaje o nabyvateli těchto práv. Se získanou částkou se naloží jako s výtěžkem prodeje. Úřad poté provede zápis o převodu v rejstříku. Exekutor po dobu exekuce vykonává všechna práva při převodu ochranných známek, která jinak přísluší povinnému jako jejich vlastníku zapsanému v příslušném rejstříku.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

PČR prověřuje možné vydírání členů výběrové komise k trase metra D.

Pražská policie prověřuje na základě trestního oznámení dopravního podniku hlavního města možný pokus o vydírání členů hodnoticí komise v tendru na stavbu druhého úseku metra D. Na dotaz ČTK to uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová. Více»

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Všechny články a aktuality »»