Provozuje:
Juris Real Estate

I půjčování peněz příbuzným či známým (mezi lidmi) může být výnosným byznysem.

Petr Zachariáš: Chcete vydělávat na půjčování druhým? Jde to

I půjčování peněz příbuzným či známým (mezi lidmi) může být výnosným byznysem.

autor. JURIS REAL

Petr Zachariáš: Chcete vydělávat na půjčování druhým? Jde to

Půjčování peněz nemusí být pouze doménou bank a nebankovních úvěrových společností. Lidé si mohou půjčovat sami mezi sebou. Jak lze ale v takovém případě snížit riziko nesplácení?

Jste ředitelem a zakladatelem portálu loanis.cz, který se zaměřuje na P2P půjčky (půjčky poskytované lidmi lidem). Kde jste objevil inspiraci pro tento obor?

Inspiraci jsem objevil na zahraničním trhu, kde segment P2P půjček funguje velmi dobře. Lidé rádi pomohou druhým a přitom vydělají, nemají tak vysokou úrokovou míru jako u nás, takže zahraniční investoři nevydělají tolik jako u nás v P2P půjčkách, ale to je jen poptávkou a nabídkou místního trhu.

Britská společnost ZOPA například zprostředkovala půjčky v objemu cca 17 miliard korun (608 milionu liber), což už je úctyhodné číslo za devět let fungování a pro nás určitě hnací motor.

Na jakých principech zprostředkováváte půjčky mezi investory a dlužníky?

Principem našeho byznysu je spojení dvou naprosto odlišných sort lidí, alespoň co se jejich finanční situace týče. Na jedné straně u nás najdete žadatele – ty, kteří peníze potřebují půjčit, a na druhé straně investory – ty, kteří peněz mají aktuálně přebytek a mají zájem své prostředky zhodnotit.

Pomocí našeho portálu tak vydělají obě strany, jedna dostane půjčku, kterou potřebuje, a druhé se peníze zhodnotí dle jasně dané smlouvy o úvěru. A není to pouze o penězích, je přeci fajn pomoci někomu, když mohu, a ještě na tom bez námahy vydělám.

Co konkrétně musí učinit dlužník, aby mohl získat u vás půjčku?

Registrovat se a vystavit si aukci (žádost o půjčku). Pokud obdrží ve své aukci nabídku pro něj vyhovující a aukci ukončí jako úspěšnou, je vyzván k doložení dokladů totožnosti, případně dalších příloh jako jsou výpisy z registrů dlužníků či potvrzení o výši příjmu a samozřejmě k podpisu smlouvy o úvěru, veškeré instrukce žadatel obdrží písemně.

Pokud vše doloží, my úvěr posoudíme a pokud jej vyhodnotíme pozitivně, což znamená, že dodané doklady jsou v souladu s žádostí, už je jen posíláme na podpis a načerpání prostředků pro poskytnutí půjčky věřiteli.

Proč by měli v dnešní době volit dlužníci půjčky od společností vašeho zaměření, namísto výběru ze široké nabídky bankovního či nebankovního trhu?

Naše služby využívají především lidé, kterým bankovní nebo i nebankovní instituce z nějakého důvodu nepůjčí. Neznamená to však, že naši žadatelé jsou povětšinou nebonitní nebo neseriózní klienti, to vůbec ne, pro výše uvedené typy institucí může být důvodem pro zamítnutí úvěru drobnost jako jedna zpožděná splátka o několik málo dní, případně pozdní uhrazení vyúčtování od mobilního operátora.

V těchto případech přizavíráme oči a chápeme, že toto se může stát každému, takže to pro nás důvod pro zamítnutí úvěru není. Netolerujeme notorické neplatiče, kteří mají registry plné zesplatněných úvěrů.

Jak mají postupovat investoři? Jaké náklady ponese investor?

Investor se musí zaregistrovat úplně stejně jako žadatel o úvěr, jen při registraci zvolí jiný typ účtu – investorský. Věřiteli nevznikají žádné náklady při zprostředkování investice, pokud si nepřeje být veden v programu Garance vrácení peněz, kterou nabízíme nově od 1. července 2014. Pokud zájem má, věřitel skládá jistinu daného úvěru spolu s 10% poplatkem za vstup do programu GVP.

Za správu investice (především přeposílání plateb a komunikaci) si účtujeme pouhé 2 % ze splatné částky úvěru, to ale věřitel platí až z přijatých splátek od dlužníka.

Jakým způsobem může investor ochránit svou investici? Zajišťuje kontrolu bonity dlužníků rovněž vaše společnost?

Schopnost splácet kontrolujeme a vyhodnocujeme u každého jednotlivého žadatele. Především zjišťujeme, zda na žadatele není vedeno exekuční řízení, případně zda žadatel není dokonce již v úpadku. Pokud je uvedené negativní, žádost se posuzuje obdobně jako v bance – ověřujeme u zaměstnavatele výši příjmu, na základě dodaného potvrzení o výši příjmu a následně se porovnává výše žadatelovo příjmu s výdaji a měsíčními splátkami.

Pokud je vše v pořádku, úvěr je schválen. Snažíme se každý úvěr pečlivě posoudit, máme zájem o vybudování důvěry u každého našeho věřitele a dlouhotrvající vztah.

Na webových stránkách nabízíte i možnost, že pro případ nesplácení půjčky dlužníkem, uhradíte investorovi ztrátu. Mohl byste čtenáře blíže seznámit s touto zvýšenou ochranou investice?

Právě z výše uvedeného důvodu jsme pro naše klienty jako první v republice z poskytovatelů P2P půjček zavedli již výše avízovanou službu Garance spokojenosti, aneb vrátíme vám peníze, pokud váš dlužník přestane splácet, kde při nedodržení splátkového kalendáře ze strany dlužníka, vrátíme věřiteli plnou výši nesplacené jistiny úvěru.

Zaplacené úroky z uhrazených splátek věřiteli zůstávají, čímž vydělá minimálně za období, za které dlužník svůj závazek řádně splácel. Věřitel v takovém případě nemusí čekat dlouhé roky na exekuční vymožení prostředků a má je „obratem“ k dispozici například k další investici.

Taková ochrana investice nebude jistě zadarmo…

To máte pravdu. Za účast v programu Garance spokojenosti si účtujeme poplatek ve výši 10 % z investované částky. Pokud investor vloží prostředky ve výši 100 000 Kč, účast v programu GVP investora vyjde na 10 000 Kč, má ale jistotu, že o svých 100 000 Kč nepřijde.

Můžete odhadnout, jaká je procentuální výše nesplácených půjček v rámci vaší společnosti?

V případě globalizace půjček a statistik by to bylo číslo kolem 10 – 15 %. Nelze ale úplně poměr nesplácených půjček takto globalizovat, protože půjčky bez doložení příjmu a výpisů z registrů dlužníků logicky nesplácí více lidí, než půjčky, které jsou zajištěny zástavním právem k nemovitosti.

Obecně platí, že čím menší částka půjčky, tím větší je pravděpodobnost nesplácení. U půjček s nemovitostí se dostáváme až k zanedbatelným 5 %, naopak půjčky pohybující se v rozmezí 10 000 – 25 000 Kč nám nesplácí až 25 % klientů.

Jak osobně hodnotíte trh P2P půjček v naší republice?

Trh P2P půjček obecně příliš pozitivně nehodnotím. Byznys jako takový funguje, lidé investují, ale stále je tam to ale, které spočívá v tom, že většina lidí vidí za téměř vším problém a podvod. Poměrově možná i více žadatelé o půjčku než samotní investoři, což je pochopitelné, protože jsou okrádáni na každém druhém půjčkovém webu, potom když přijdou na web seriózní společnosti, jsou vystrašení a mají obavy naprosto zbytečně. My se snažíme být maximálně transparentní a féroví pro obě sorty našich klientů.

Jaké jsou největší nešvary tohoto podnikatelského prostředí?

Za největší „nešvary“ považuji právě tyto podvodné společnosti, kteří se žadatele o půjčku opravdu okrást snaží s vybíráním poplatků za poskytnutí půjčky předem a způsoby tomu podobnými.

Téměř každý se při volání na naši bezplatnou infolinku ptá, zda se neplatí poplatky před poskytnutím půjčky. My ale takové poplatky nevybíráme a nikdy vybírat nebudeme.

Setkali jsme i s tím, že nás jeden z našich klientů při telefonické ověřování údajů upozornil, že se za nás vydává jiná společnost, která poplatky předem vybírá, naštěstí jsme to utnuli ihned v zárodku, nejsem ale naivní, abych si myslel, že podobná situace se nám stala naposledy. Bohužel.

Proč by měl investor zvažovat investici do segmentu P2P půjček?

V naší republice je tento segment půjček ještě stále velmi v plenkách, přitom si myslím, že má obrovský potenciál jak pro žadatele, tak pro investory. Žádná jiná alternativa vám neumožní zhodnotit peníze takovou mírou jako právě P2P půjčky, navíc s naší nově zavedenou službou Garance spokojenosti nese investor téměř nulové riziko. Určitě mu nehrozí, že by o svou celou investici přišel. Rozhovor si dovolím ukončit otázkou – proč tedy do segmentu P2P půjček neinvestovat? (Drobiš, Z. Petr Zachariáš: Chcete vydělávat na půjčování druhým? Jde to {citováno 8. 9. 2014}. Dostupný z http://www.hypoindex.cz/petr-zacharias-chcete-vydelavat-na-pujcovani-druhym-jde-to/#poll).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»