Provozuje:
Juris Real Estate

JURIS REAL na výkup komerčních prostor nezanevřel.

Volných prostor pro kanceláře je v hlavním městě přebytek. Podnikatelé na pronájmech výrazně šetří.

JURIS REAL na výkup komerčních prostor nezanevřel.

autor. JURIS REAL

Volných prostor pro kanceláře je v hlavním městě přebytek. Podnikatelé na pronájmech výrazně šetří.

Poutače, které lákají na pronájmy kancelářských prostor jsou v metropoli skoro na každém kroku. Inzeráty s nabídkou prostor pro podnikání se i na internetových serverech množí. Skutečnost, že nabídka vysoce převyšuje poptávku, Deníku potvrdilo hned několik realitních kanceláří. "Firmy se nerozvíjejí a majitelé omezují prostory. Už pro ně není výhodné si pronajmout celé patro ve "věžáku", ale pochopili, že si vystačí se dvěma kancelářemi," uvedl Ondřej Kolář z realitní kanceláře RK Evropa. Podle jeho zkušenosti přibylo volných prostor ve čtvrtém obvodě. "Od stanice metra Pražského povstání až na Chodov je tato čtvrť relativně nová a vyrostlo v ní více office parků," zdůvodnil přebytek volných kanceláří Kolář s tím, že tento stav trvá asi půl roku. Také podle ředitele společnosti Blesk Reality Milana Niemiece je v současnosti více nabídek kancelářské plochy, než se ukazuje zájem nájemců. "Je to dáno hlavně developerským boomem, který metropoli zasáhl mezi roku 2005 a 2008," domnívá se Niemiec a jeho pracovní zkušenost zase napovídá, že více uvolněných prostor pro podnikatelské záměry je v Holešovicích, ve Vysočanech a na Smíchově.

Ekonomická krize také podle něj udělala své, ale spíše developerské firmy neodhadly při stavbách kancelářských center budoucí zájem pronajímatelů. Podobné vysvětlení nabízí i Aleš Rod, analytik Liberálního institutu. "Pouhým okem je znatelné, že plakátů s nabídkou volných kanceláří výrazně přibylo. Je to důsledek špatné ekonomické prognózy, kdy investoři skupovali pozemky a stavěli na nich, co se dalo. Růst kancelářské plochy byl větší, než měl být. Nemyslím si, že důvodem současného přebytku těchto prostor je ekonomická krize. Na ni se svaluje spousta věcí. Je nutné si uvědomit, že krize trvala pár měsíců, maximálně rok. Spíše je na vině neracionální myšlení.

Lidé si až dnes uvědomili, že nemá cenu mít pronajato patro v mrakodrapu, když vystačí s několika malými kancelářemi," vysvětlil Rod. V současnosti jsou v metropoli velkým hitem takzvané virtuální kanceláře. Ekonomicky jsou minimálně náročné. "V podstatě to znamená, že si firma drží jednu kancelář, kde má fakturační adresu, sídlo a sekretářku, která vyřizuje telefonáty a korespondenci. V případě potřeby si v objektu pronajme za poplatek zasedací místnost na pořádání konferencí nebo schůzek," vysvětlil princip levného pronájmu podnikatelských místností Kolář.

Zástupci realitních kanceláří se shodnou. Vždy budou existovat lidé, zejména z advokátních kruhů, pro které bude dobrá adresa v centru vizitkou. Malé firmy, které začínají, ale po podnájmu v lukrativních místech Prahy nesáhnou (Eisenhammerová, J. Praha je městem kanceláří. Pražský deník, dne 23. 5. 2011, s. 1 a 3.).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»