Provozuje:
Juris Real Estate

JURIS REAL se věnuje i výkupu rekreačních objektů.

I proto jsme si nemohli nevšimnout zajímavého článku v MF DNES.

JURIS REAL se věnuje i výkupu rekreačních objektů.

I proto jsme si nemohli nevšimnout zajímavého článku v MF DNES.

Ceny chat klesly až o třetinu.

Zájem je jen o takové nemovitosti, které se mohou přestavět na domy nebo jsou celoročně obyvatelné. Nejlépe v blízkosti měst.

Zdá se, že okřídlená věta tvrdící, že Češi jsou národ chalupářů, bere za své. Hlasy realitních makléřů hovoří jasně: o rekreační objekty v posledních třech letech není zájem. Jediné chalupy, které se prodávají, jsou ty celoročně obyvatelné. „V posledních třech letech se preference zákazníků významně změnily. Namísto domků na odpočinek poptávají hlavně chalupy, které mohou obývat celoročně,“ uvedl Jan Adámek z realitní kanceláře Century 21 Reality Express. „Pro takové objekty jsou požadavky jasné: dojezdová vzdálenost do velkých měst maximálně 30 kilometrů a přístup k domu po dobu celého roku,“ dodal. Podle obchodního ředitele Next Reality Roberta Hanzla je takovýto druh bydlení pro řadu lidí alternativou k levným panelákovým bytům. Řada z nich tak zděné chalupy pořizuje jako své první bydlení.

Sezonní chatky už nelákají, lidé je nabízí k pronájmu.

Prodejci nemovitostí uvádějí, že propad zájmu o rekreační bydlení začal v roce 2009, kdy se v Česku naplno projevila finanční krize a započala hospodářská recese. „Zatímco v letech 2007 a 2008 jsme za jeden kvartál prodávali na pobočce ve Frýdku-Místku deset rekreačních nemovitostí, v následujících letech to bylo v průměru jedna až dvě chaty. Letos se ale situace opět zlepšila,“ uvádí Richard Kurko, regionální manažer pro frýdeckomísteckou realitku Sting. I on ovšem potvrzuje, že lidé dnes kupují především celoročně obyvatelné chaty. Chaty sloužící jako alternativa k bytu ovšem nelákají jen mladé rodiny. Podle Jana Kunze z opavské pobočky Stingu jsou typickými klienty i manželé před důchodem, kteří chtějí stáří strávit v klidném prostředí. Byty ve městech tak zpravidla přenechávají svým dospělým dětem. Pokud ovšem někdo přece jen hledá chatu na letní sezonu a nechce se mu vydávat v lepším případě stovky tisíc z vlastní kapsy (na chalupu zpravidla banky nepůjčují), má ještě možnost pronajmout si ji. Podle Adámka se dostává do módy pronájem na dva až tři roky.

Ceny spadly o třetinu, drží si je jen chalupy s možností další stavby.

Zástupci všech oslovených kanceláří potvrdili, že se ceny chat a chalup oproti rekordním letům 2007 a 2008 propadly zhruba o třetinu a platí, že čím méně univerzální nemovitost, tím nižší cena. Nejméně lidé zaplatí za dřevěné chatky ze 70. let, které stojí na obecních pronajatých pozemcích. Nejvyšší cenu si naopak drží taková stavení, která leží v lokalitách přeměněných územním plánem na zástavbu rodinnými domy. „V takovém případě řada lidí kupuje chalupu jen kvůli pozemku. Starý dům pak zboří a postaví si nový,“ uzavírá Hanzl s tím, že pozemky si hodnotu dlouhodobě oproti ostatním nemovitostem drží. To potvrzují i údaje z HB Indexu, ukazatele vývoje reálných cen nemovitostí, jejž každé čtvrtletí vydává Hypoteční banka. Podle čísel za druhé letošní čtvrtletí byly pozemky jediným druhem nemovitostí, jejichž cena rostla, a to o dva procentní body. Naproti tomu byty a domy na ceně i nadále ztrácejí. Reálné ceny domů podle indexu mírně klesly o čtyři desetiny procenta a byty o sedm desetin procenta. Banka ovšem takto malé výkyvy nazývá spíše stagnací cen (Farghali, H. Ceny chat klesly až o třetinu. Deník MF DNES – příloha ekonomika, dne 29. 7. 2011, s. 8A.).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»