Provozuje:
Juris Real Estate

Jaguar Land Rover postaví továrnu u našich východních sousedů.

Britská automobilka Jaguar Land Rover (JLR) z indické skupiny Tata Motors podepsala předběžnou dohodu o postavení nového závodu na Slovensku.

Jaguar Land Rover postaví továrnu u našich východních sousedů.

autor. JURIS REAL

Britská automobilka Jaguar Land Rover (JLR) z indické skupiny Tata Motors podepsala předběžnou dohodu o postavení nového závodu na Slovensku.

Továrna, jejíž konečná kapacita by měla dosáhnout až 300.000 vozů ročně, by měla stát v Nitře, sdělila dnes firma podle agentury Reuters.

Slovenský premiér Robert Fico podpis memoranda s automobilkou označil za milník k získání obří investice pro Slovensko.

Automobilový průmysl je již v současnosti jedním z hlavních tahounů ekonomiky pětimilionové země, vozidla na Slovensku montují tři automobilky.

Konečné rozhodnutí o umístění závodu na Slovensku učiní automobilka JLR ještě letos. O továrnu se vedle Slovenska ucházela i Česká republika, Polsko, Maďarsko a Turecko, později se výběr zúžil na Polsko a Slovensko.

JLR uvedla, že nyní zpracovává studii pro továrnu v Nitře. Výroba by tam měla začít v roce 2018 a během deseti let by měla dosáhnout cílové úrovně.

Nový závod má podle firmy sehrát významnou roli ve zvýšení počtu lehkých hliníkových modelů. Nitře dala přednost před jinými lokalitami díky dobré infrastruktuře a výbornému dodávkovému řetězci.

"Slovensko je pro nás se svým automobilovým průmyslem zaměřeným na prémiové značky potenciálně atraktivní příležitostí pro rozvoj," uvedl šéf JLR Ralf Speth.

"Úmysl, který jsme společně ohlásili v tomto dokumentu, vnímáme jako významný krok na cestě k získání strategické investice s pozitivním dopadem pro Slovensko a pro celou Evropskou unii," řekl Fico novinářům k podpisu memoranda po mimořádném zasedání slovenské vlády, která jednala o investici JLR. Podle Fica obě strany ještě čeká "mnoho těžkých a náročných jednání". Detaily o plánované investici JLR slovenský premiér neuvedl. Podle listu Sme by automobilka mohla na Slovensku investovat kolem 1,4 miliardy eur (zhruba 38 miliard korun) a získat od Slovenska investiční pobídky v objemu 400 milionů eur. Příchod nové automobilky by patrně přispěl ke snížení nezaměstnanosti na Slovensku, která v červnu dosáhla 11,55 procenta.

Polsko, které se v posledních fázích jednání s JLR považovalo za favorita, dnes uvedlo, že Slovensko vyhrálo díky vysoké státní podpoře, jejíž výši Varšava dorovnat nechtěla.

"V závěrečné fázi jednání Slováci nabídli velmi vysokou úroveň přímé státní podpory. Podle našich kalkulací nebyla taková úroveň podpory pro nás přijatelná, protože by znamenala, že zisky a náklady nebudou mezi oběma stranami sdíleny rovnou měrou," uvedlo podle Reuters polské ministerstvo hospodářství.

Své závody na Slovensku mají německá automobilka Volkswagen, jihokorejská Kia Motors, francouzský koncern PSA Peugeot Citroën a řada jejich dodavatelů.

Odvětví se na průmyslové produkci země podílí více než dvěma pětinami.

Slovensko si loni udrželo pozici největšího výrobce automobilů v přepočtu na obyvatele, ačkoliv produkce vozů v zemi poprvé od roku 2009 klesla, a to na 971.160 vozidel z rekordních 987.718 aut v roce 2013.

Jaguar Land Rover postupně zvyšuje počty modelů, které vyrábí mimo Británii. Loni v říjnu otevřel v Číně svou první zámořskou továrnu a příští rok má zahájit produkci jeho závod v Brazílii.

Výrobce luxusních vozů usiluje o přiblížení produkce ke svým hlavním trhům.

Jaguar Land Rover loni vyrobil asi 450.000 vozů, ale plánuje výrobu rozšířit na milion aut ročně. Firma od převzetí indickou skupinou Tata v roce 2008 těžila z výrazného posílení investic.

V posledním finančním roce její zisk před zdaněním vzrostl na 2,6 miliardy liber (99 miliard Kč), což byl dvojnásobek výsledku z doby před čtyřmi lety.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»