Provozuje:
Juris Real Estate

Jak bude vypadat daňové přiznání k dani z nemovitých věcí v letošním roce?

To si nastíníme v dnešní aktualitě.

Jak bude vypadat daňové přiznání k dani z nemovitých věcí v letošním roce?

autor. JURIS REAL

To si nastíníme v dnešní aktualitě.

Daň z nemovitostí byla s novým občanským zákoníkem (pozn. zákon č. 89/2012 Sb.) nahrazena daní z nemovitých věcí. Co se změnilo? A jak vypadá nový formulář daňového přiznání? A proč majitelům bytů daň z nemovitých věcí stoupne?

Nový občanský zákoník přinesl řadu změn v daňové legislativě. Stavba se stala nedílnou součástí pozemku nebo práva stavby, a tak dostál změn i zákon o dani z nemovitostí. Původní daň nahradila daň z nemovitých věcí. Stejně jako daňové přiznání k dani z nemovitostí i u nové daně z nemovitých věcí platí, že povinnost podat daňové přiznání vzniká pouze při změně vlastnictví nemovitostí – tedy např. pokud koupíte novou nemovitost, musíte daňové přiznání do 31.1. následujícího roku podat, ale poté již nikoli. Povinnost podat daňové přiznání nevznikla se změnou zákona ani současným majitelům, kteří již dříve daňové přiznání k dani z nemovitostí podali. Pouze u některých daňových poplatníků toto neplatí a daňové přiznání podat musí. Zákonnou povinnost podat daňové přiznání k dani z nemovitých věcí musí majitelé pozemků, na nichž se nacházejí vlečky, plošné stavby, které nejsou na zastavěné ploše a nádvoří ani na zpevněné ploše, a dojde ke snížení počtu podlaží u některých staveb, neboť se u staveb k podnikání za podlaží bude považovat nově jen takové podlaží, které zaujímá méně než 1/3 zastavěné plochy. V těchto všech případech dojde ke snížení základní daňové povinnosti.

U některých staveb dojde s povinností podat daňové přiznání ke zvýšení daňové povinnosti. Jde především o nedokončené stavby kanalizací, vodáren či veřejné dopravy, které byly dosud od daně osvobozeny, ale nově budou podléhat dani jako stavební pozemky.

Stejně tak daňové přiznání podat a daň odvést bude muset vlastník pozemku pod bytovým domem, který není majitelem (vlastníkem) žádné bytové jednotky ani stavby.

Novými poplatníky daně jsou dále svěřenecké fondy, pachtýř, stavebník s právem stavby, podílové fondy a fondy obhospodařované penzijními společnostmi, které budou také muset podat daňové přiznání.

Daň stoupne též vlastníkům bytových jednotek, kteří mají podíl na pozemku pod stavbou. Jejich koeficient zastavěné plochy stoupne na 1,22. Naštěstí jim ale nevzniká povinnost podávat daňové přiznání.

Ostatní změny jsou spíše formálního charakteru, jako je změna názvu daně či úprava používaných pojmů.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»