Provozuje:
Juris Real Estate

Jak je to s exekucí a majetkem ve společném jmění manželů?

Velké obavy vzbudily zprávy některých médií, které se zabývaly tím, jak je to s exekucemi majetku ve společném jmění manželů (dále jen "SJM"). Podle některých z nich hrozila lidem exekuce v rozsahu větším než ta popsaná v novém občanském zákoníku.

Jak je to s exekucí a majetkem ve společném jmění manželů?

autor. JURIS REAL

Velké obavy vzbudily zprávy některých médií, které se zabývaly tím, jak je to s exekucemi majetku ve společném jmění manželů (dále jen "SJM"). Podle některých z nich hrozila lidem exekuce v rozsahu větším než ta popsaná v novém občanském zákoníku.

Ve sdělovacích prostředcích se objevily názory, že hmotněprávní a civilněprávní úprava postižení majetku patřícího do SJM je ve vzájemném rozporu a že procesní úprava v občanském soudním řádu a v exekučním řádu umožňuje větší rozsah exekučního postihu majetku patřícího do společného jmění manželů než úprava obsažená v občanském zákoníku.

Nicméně ministerstvo spravedlnosti a jeho Komise pro aplikaci nové legislativy došly k závěru, že takové zprávy jsou zkreslující, matoucí a nesprávné. To ve svém právním stanovisku (na tomto místě podotýkáme, že se jedná o toliko právně nezávazné stanovisko, neboť k výkladu zákonů je určena pouze justice, byť na druhou stranu toto právně kvalifikované stanovisko může být pro soudy v ČR určitým vodítkem) mj. uvádí následující:

"Civilněprávní úprava s hmotněprávní úpravou postižení majetku patřícího do SJM ve vzájemném rozporu není, přičemž procesní úprava větší rozsah exekučního postihu majetku patřícího do společného jmění manželů než úprava hmotněprávní, rozhodně nepřipouští.

Názory, které se objevily v médiích, totiž nerozlišují mezi nařízením a provedením výkonu rozhodnutí.

Vznikl-li dluh pouze jednomu z manželů za trvání manželství, případně vznikl-li dluh ještě před uzavřením manželství, je v nalézacím řízení pasivně legitimován jen dlužný manžel; proto je v exekučním titulu k plnění zavázán jen ten manžel, z jehož jednání dluh vznikl. Rozsah postižení SJM tak vyplývá z hmotného práva, s ohledem na subjektivní charakter společného jmění manželů však není možné jeho rozsah zjišťovat ihned ve fázi nařízení výkonu rozhodnutí, nebo vydání exekučního příkazu.

Právní účinky doručeného usnesení o nařízení výkonu rozhodnutí se mohou týkat jako SJM jako celku, tak jeho části; účinky doručení vyrozumění o zahájení exekuce se vztahuje na SJM jako celek.

Exekuce se pak provádí na základě exekučního příkazu, kterým soudní exekutor postihne buď majetek v SJM, nebo jeho část."




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Depozitář budoucího Tech. muzea ve Vysokém Mýtě zaplňují historické autobusy.

Do opravené haly, která bude sloužit jako depozitář budoucího Technického muzea ve Vysokém Mýtě, se stěhují historické autobusy. Více»

Stavební veletrhy v Brně poradí s rekonstrukcemi.

Stavební veletrh Brno, Dřevo a stavby a Festival architektury od středy do soboty obsadí dva pavilony brněnského výstaviště. Více»

Banky poskytly v březnu hypotéky za 18 mld. Kč.

To je o půlku více než loni. Více»

Historickým městem roku 2023 se stal Žatec na Lounsku v Ústeckém kraji.

Cena je odměnou za nejlepší využití peněz na obnovu památek z programu ministerstva kultury. Více»

NCOZ stíhá šest občanů kvůli korupci související s obecními byty v Brně.

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu obvinili šest lidí kvůli korupčnímu jednání v souvislosti se správou a hospodařením bytového fondu jedné brněnské městské části. Více»

Všechny články a aktuality »»