Provozuje:
Juris Real Estate

Jak ochránit svou nemovitost?

Službou sledování změn na katastru

Jak ochránit svou nemovitost?

autor. JURIS REAL

Službou sledování změn na katastru

Katastr nemovitostí v souvislosti se změnou právní úpravy soukromého práva poskytuje službu sledování změn, která může pomoci ochránit nemovitosti před neoprávněnými převody.

Jaká jsou specifika této zajímavé služby, která je poskytována nejen vlastníkům nemovitostí?

Služba sledování změn byla zavedena dle požadavků katastrálního zákona, který stanovuje, že na základě údajů katastru se poskytuje služba sledování změn zajišťující informování vlastníků a jiných oprávněných o postupu zápisů elektronickými prostředky.

Služba sledování změn automaticky informuje uživatele, že došlo u jeho sledované nemovitosti ke změně v katastru nemovitostí, přičemž změnou se rozumí:

•vyznačení upozornění, že právní vztahy jsou dotčeny změnou,

•provedení vkladu,

•provedení záznamu a

•zápisu poznámky.

Kdo může službu využívat

Služba sledování změn poskytuje informace o nemovitostech osobám, které mají zapsáno věcné právo k dotčeným nemovitostem, nebo účastníkům řízení o takovém stavu, tedy žádost o zřízení služby sledování změn může podat:

•vlastník,

•zástavní nebo podzástavní věřitel,

•oprávněný z věcného břemene,

•oprávněný z předkupního práva ujednaného jako věcné právo nebo

•oprávněný z práva zpětné koupě, oprávněný z práva lepšího kupce, nájemce nebo pachtýř.

Jak to funguje?

Po zřízení služby sledování změn zasílá katastrální úřad informace o změnách elektronickou poštou, prostřednictvím datové schránky, krátkou textovou zprávou nebo webovou službou. O zřízení služby sledování změn lze zažádat osobně na katastrálním úřadu nebo vzorovou písemnou žádostí.

Pro bližší specifikaci služby a její zřízení v případě zájmu doporučujeme kontaktovat katastrální úřad vzhledem k předpokládanému budoucími vývoji služby.

Ke službě sledování změn jsme položili dotaz Ing. Karlu Večeřovi, předsedovi Českého úřadu zeměměřického a katastrálního. Kolik uživatelů již využilo službu sledování změn a jak hodnotíte dosavadní fungování této služby?

„Za rok 2014 si službu sledování změn nechalo zřídit 16 tisíc fyzických osob a 1,5 tisíce právnických osob. Tato čísla o počtu klientů této služby je však vhodné doplnit údajem o počtu zpráv zaslaných uživatelům této služby. Těch bylo více než 1,3 milionu. Ten počet zpráv je tak vysoký proto, že tuto službu využívají i vlastníci velkého počtu nemovitostí a banky jako zástavní věřitelé. Tito klienti jsou pak účastníky vysokého počtu vkladových řízení či řízení o zápisu či výmazu poznámek do katastru nemovitostí.

Služba byla vytvářena pod značným časovým tlakem, takže nepochybně potřebuje určitá vylepšení jak směrem k větší srozumitelnosti zasílaných zpráv, tak zejména vylepšení webových služeb pro velké klienty. Na těchto úpravách pracujeme.

Počet klientů – fyzických osob – není příliš vysoký, což je v kontrastu s atmosférou vytvářenou některými médii v minulých letech ohledně hrozeb „krádeží“ nemovitostí. Naštěstí většina vlastníků se řídí vlastním rozumem a nepodléhá podobným mediálním kampaním. Případy podvodů souvisejících se zápisy v katastru nemovitostí jsou spíše výjimečné. V loňském roce máme z katastrálních úřadů hlášeno pouze 6 případů, kdy byla zpochybněna pravost předložených listin nebo podpisů na nich. To při více než milionu podání ke vkladu práva skutečně není velké číslo.“




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»