Provozuje:
Juris Real Estate

Jak postupovat bezbolestně při zdanění z pronájmu?

Pokud mají zaměstnanci současně příjem z pronájmu, tak se nevyhnou podání daňového přiznání.

Jak postupovat bezbolestně při zdanění z pronájmu?

autor. JURIS REAL

Pokud mají zaměstnanci současně příjem z pronájmu, tak se nevyhnou podání daňového přiznání.

Za minulý rok došlo k omezení výdajových paušálů, které jsou zejména u pronájmu velmi oblíbené.

Jak se bude danit příjem z pronájmu za rok 2013?

Pravidelný pasivní příjem, kdy dostáváme na bankovní účet peníze, aniž bychom museli vynaložit práci, je velmi oblíbený.

Pro většinu občanů je přitom nejsrozumitelnějším pasivním příjmem právě pronájem nemovitosti. Výhodou příjmu z pronájmu je nízké zdanění. Z příjmu z pronájmu se totiž neplatí sociální ani zdravotní pojištění.

Zaměstnanec, který má mimo zaměstnání pouze příjem z pronájmu, musí vyplnit pouze daňové přiznání k dani z příjmu fyzických osob. Zaměstnavatel za něj nemůže provést „roční zúčtování“.

Efektivní zdanění (pozn. poměr celkové daňové povinnosti k zisku) je u příjmu z pronájmu výrazně nižší než u zdanění příjmu ze zaměstnání nebo samostatné výdělečné činnosti, právě z důvodu neplacení povinného pojistného.

U pronájmu lze uplatnit 30% výdajový paušál. V případě, že jsou skutečné výdaje nižší než výdajový paušál, tak se díky výdajovému paušálu zaplatit výrazně méně na dani z příjmu fyzických osob.

Když jsou skutečné výdaje vyšší než výdajový paušál, tak je vhodné vést daňovou evidenci. Oproti roku 2013 došlo k omezení výdajových paušálů.

Kdo uplatní výdajový paušál, ten nemůže v daňovém přiznání uplatnit slevu na manželku s vlastními příjmy do 68 tisíc Kč a daňové zvýhodnění na děti.

Uvedené daňové slevy přitom výrazně snižují výslednou daňovou povinnost. Sleva na manželku s vlastními příjmy do 68 tisíc Kč činí 24 840 Kč za rok a daňové zvýhodnění je 1 117 Kč za každý měsíc na každé dítě (daňové zvýhodnění na dvě děti za celý rok 2013 je 26 808 Kč). Při souběhu příjmů platí výjimky, jak si vysvětlíme níže v textu.

Výdajový paušál u pronájmu je možné uplatnit max. do částky 600 tisíc Kč. Při příjmu z pronájmu ve výši 3 mil Kč a uplatnění 30% výdajového paušálu budou výdaje 600 tisíc Kč. Nikoliv tedy 900 tisíc Kč (3 000 000 Kč x 30 %). U vyšších příjmů z pronájmu je daňová evidence téměř nutností.

Slevu na manželku s vlastními příjmy do 68 tisíc Kč za rok 2013 a daňové zvýhodnění bude moci řada zaměstnanců v daňovém přiznání uvést a snížit si daňovou povinnost, přestože uplatní u pronájmu 30% výdajový paušál. Zaměstnanci, kteří mají součet základu daně (ze zaměstnání), u kterého se výdajový paušál neuplatňuje, vyšší (přesáhne 50 % celkového základu daně), si sníží při splnění zákonných podmínek daňovou povinnost o uvedené slevy, přestože uplatní u pronájmu 30% výdajový paušál.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»