Provozuje:
Juris Real Estate

Jak se bude dál vyvíjet regenerace sídlišť v České republice?

Ve dnech 13. a 14. listopadu proběhne na pražské fakultě architektury mezinárodní konference „Sídliště, jak dál?“, která se pokusí nahlédnout na problematiku sídlišť způsobem, jaký doposud není v České republice obvyklý.

Jak se bude dál vyvíjet regenerace sídlišť v České republice?

autor. JURIS REAL

Ve dnech 13. a 14. listopadu proběhne na pražské fakultě architektury mezinárodní konference „Sídliště, jak dál?“, která se pokusí nahlédnout na problematiku sídlišť způsobem, jaký doposud není v České republice obvyklý.

Regenerace českých sídlišť se převážně zaměřují na domy a jejich stavebně-technologický standard a řešení dlouhodobé strategie rozvoje těchto lokalit zůstává opomíjeno. Cílem konference je jednak představit evropské příklady komplexní regenerace sídlišť a současně prezentovat stav a možnosti řešení dané problematiky u nás.

Během dvou dnů vystoupí v Praze více než 20 odborníků z oblasti architektury, územního plánování, sociálních věd, veřejné správy i soukromého sektoru.

Nenechte si ujít jedinečnou příležitost dozvědět se více o tématu, které jednoznačně patří mezi priority rozvoje našich měst.

Sídliště tvoří v zemích střední a východní Evropy významný společenský fenomén. Odhady hovoří o tom, že v České republice bydlí na sídlištích asi 1/3 obyvatel, v Praze je to dokonce necelá polovina. Jejich specifická prostorová struktura s sebou nese komplikace v oblasti ekonomické i sociální udržitelnosti a vyvozuje minimálně potřebu specifického přístupu a zvýšené péče o veřejná prostranství ze strany veřejné správy. Jak dál? Jak má vypadat dlouhodobá vize těchto území? Jakým způsobem do nich koncepčně vstupovat a jak nastartovat proces jejich transformace ve fungující a atraktivní součásti městské struktury? Jak omezit rizika budoucího negativního vývoje?

Na tyto a další otázky se pokusí odpovědět dvoudenní mezinárodní konference, která účastníkům představí vybrané příklady regenerace sídlišť z Nizozemí, Německa a Francie.

Pro komplexnější vhled do dané tématiky se organizátoři rozhodli projekty představit z úhlů pohledu více zájmových skupin – na konferenci tedy vystoupí nejen architekti, ale i zástupci municipalit, státní správy, soukromého sektoru, případně zástupci bytových družstev.

Druhý den je věnován problematice sídlišť v Čechách a na Slovensku, kterou odborníci představí v jednotlivých tematicky dělených blocích a účastníci konference se budou moci k tématu vyjádřit v rámci moderovaných diskusí.

Mezinárodní konference je součástí rozsáhlého výzkumného projektu, který pod záštitou Státního fondu rozvoje bydlení organizuje Fakulta architektury ČVUT společně s Národní sítí Zdravých měst České republiky, Centrem kvality bydlení, Heinrich-Böll-Stiftung Praha a Česko-německým fondem budoucnosti. Do projektu se zapojili také studenti fakulty architektury, kteří v rámci semestrálních projektů vypracovali urbanistické studie regenerace sídlišť ve vybraných lokalitách. Lokality byly zvoleny ve spolupráci s městy Karlovy Vary, Vsetín, Mladá Boleslav a s pražskými městskými částmi Praha 10, 12, a 14.

Vernisáž studentských projektů je součástí bohatého programu konference, který svým širokým záběrem osloví všechny zájemce o problematiku sídlišť.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»