Provozuje:
Juris Real Estate

Jak se postavit k dlužníkovi v SVJ?

V dnešní aktualitě se budeme věnovat problematice dlužníků ve společenství vlastníků bytových jednotek. Na tomto místě schválně přinášíme nekomentovaný článek Jana Dubenského, právníka, který vyšel dne 18. 5. 2013 v příloze Práva na str. 15.

Jak se postavit k dlužníkovi v SVJ?

autor. JURIS REAL

V dnešní aktualitě se budeme věnovat problematice dlužníků ve společenství vlastníků bytových jednotek. Na tomto místě schválně přinášíme nekomentovaný článek Jana Dubenského, právníka, který vyšel dne 18. 5. 2013 v příloze Práva na str. 15.

Bohužel se totiž v některých společenství vlastníků najdou "dobromyslní filantropové", kteří to myslí s naším dlužníčkem (chudáčkem) dobře, byť ten se již dávno odstěhoval a není s nim žádné dohody a neuvědomují si např. skutečnost, že SVJ chybí ekonomický příjem za platbu do fondu oprav.

"Dlužník v SVJ může přijít o byt.

Otázka: Jsem s manželkou majitelem bytu a spolu s ostatními tvoříme společenství vlastníků. Na schůzi našeho společenství byla podána zpráva o narůstajících dluzích některých majitelů bytů, kteří neplatí nic nejen do fondu oprav, ale nehradí ani ostatní poplatky spojené se správou našeho domu. Dělá to už několik desítek tisíc korun. Hrozí tak situace, že poctiví vlastníci budou muset doplácet na ty, kteří se ke svým povinnostem nechtějí znát. Jak proti nim postupovat, aby své závazky plnili? Dlužníci argumentují, že je z bytu nemůžeme vyhodit, když je v jejich vlastnictví. Někteří však mají problémy se splácením z důvodu jimi nezaviněných okolností - propuštění z práce apod.

Odpověď: Je skutečností, že majiteli bytu nelze z bytu, který vlastní, dát výpověď; povinnosti spojené s vlastnictvím bytu však musí plnit. Pokud tak neučiní dobrovolně, máte právo se svého práva domáhat soudní cestou žalobou v občanskoprávním řízení. Pravomocným přiznáním tohoto oprávněného nároku soudním rozhodnutím vznikne vašemu společenství titul k výkonu soudního rozhodnutí, se kterým si už exekutor poradí. Zadlužený majitel bytu může tak v případě velkých dluhů dokonce o byt v exekuci přijít. Je však třeba upozornit, že není radno s podáním žaloby k soudu otálet, neboť od každé stanovené splátky běží tříletá promlčecí doba. Pokud se vaše společenství rozhodne postupovat proti dlužníkům mírněji, bez soudního postihu, bude dobré, aby dlužníci ve smyslu ustanovení § 558 občanského zákoníku písemně uznali svůj dluh co do důvodu i výše. Promlčecí doba se tímto úkonem prodlouží na deset let ode dne, kdy k uznání došlo; byla-li však v uznání uvedena lhůta k plnění, běží promlčecí doba od uplynutí této lhůty.

Tímto opatřením si dostatečně zajistíte vzniklý dluh a zároveň můžete k takovým dlužníkům přistoupit citlivěji při vyjednání případného splátkového kalendáře."




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»