Provozuje:
Juris Real Estate

Jak se úspěšně vyvarovat vícenákladů při stavbě rodinného domu?

Vše začíná u pozemku, konstatuje Martin Prokop, realitní makléř ze Společné realitní a advokátní kanceláři JURIS REAL, spol. s r. o., který se na tento realitní segment dlouhodobě a úspěšně specializuje.

Jak se úspěšně vyvarovat vícenákladů při stavbě rodinného domu?

autor. JURIS REAL

Vše začíná u pozemku, konstatuje Martin Prokop, realitní makléř ze Společné realitní a advokátní kanceláři JURIS REAL, spol. s r. o., který se na tento realitní segment dlouhodobě a úspěšně specializuje.

Vícenáklady. Magické slovo, které uslyší snad každý, kdo se pustí do stavby domu. Často se objevují hned po zahájení stavebních prací. Přitom lze takové finanční ztráty eliminovat, a to ještě před prvním kopnutím do země. "Aby se zabránilo zbytečným finančním vícenákladům, je třeba zvážit všechny aspekty předem. To se samozřejmě týká i koupě pozemku. Pozemek je většinou to první, do čeho se logicky investuje," informuje dále Martin Prokop.

A už zde vznikají podle Martina Prokopa první zárodky problémů. V čem? Tak např. investora nenapadne zajímat se na příslušném úřadě o pozemkový územní plán. Ten přesně vymezuje, k jakému účelu je daný pozemek určen a jaká stavba na něm může stát. Občas se tak stává, že vlastník pozemku až při podání podkladů pro stavební povolení zjistí, že jeho pozemek není určen pro výstavbu rodinného domu, ale např. pouze pro parkoviště či bytový dům. Nabízí se v této chvíli nějaké řešení? Určitě ano. Je to vždy o formě jednání obou stran. Pokud zavedete s příslušným úředníkem komunikaci na vstřícné bázi, vysvětlíte svoji situaci, většinou se snaží být úřad vstřícný a nápomocný. Je to ale vždy na domluvě obou stran.

A o co dalšího se zajímat při nákupu pozemku, abychom si zbytečně neprodražili stavbu? Pokud má investor přesnou představu o vzhledu svého budoucího domu a stylu jeho používání, je určitě dobré volit pozemek podle této představy. Pokud budete rodinný dům používat spíš jen na přespávání, protože třeba hodně cestujete, bude vám stačit řadový rodinný dům, jestliže máte rádi bohatý společenský život a máte hodně přátel, které si rádi zvete k sobě domů, volte pozemek na samotě nebo velkých rozměrů, abyste při svých akcích s přáteli nerušili sousedy. Když vedete aktivní rodinný život, neměla by u vašeho domu chybět pořádná zahrada. Navíc ne všechny pozemky se hodí pro vámi vysněný vzhled rodinného domu. Před koupí pozemku proto odborníci doporučují konzultovat s příslušným stavební úřadem, zda povolí „vysněný“ dům na daném pozemku postavit.

Častou chybou při nákupu na první pohled atraktivního pozemku bývá i jeho horší přístupnost. Ono je sice krásné mít dům na vrcholu svahu a vidět ráno při snídani do širokého okolí, ale tento komfort je bohužel spojen s vysokými náklady na dopravu všeho, co ke stavbě potřebujete, i na průběh stavby samotné.

U koupě pozemku je samozřejmě stěžejní otázkou i jeho orientace vůči světovým stranám. To je důležité především tehdy, pokud uvažujete o stavbě pasivního nebo nízkoenergetického domu, kde je orientace domu na jih zcela zásadní. Samozřejmostí by dnes měly být dostupné inženýrské sítě. Touto záležitostí se zabývejte i v případě nákupu pozemku se stavbou určenou k demolici. V praxi se u našich klientů velice často setkáváme s tím, že stávající přípojky zdaleka nevyhovují současným normám a majitele pak čekají vícenáklady se zabudováním nových přípojek, se kterým zpočátku vůbec nepočítal,“ doplňuje Martin Prokop. Samostatnou kapitolu pak představuje konkrétní podloží. Aby pozemek dům bez problémů „unesl“, rozhodně si nechte udělat hydrogeologický průzkum. A to ještě před zpracováním vlastního projektu. „Hydrologický průzkum by měl dát projektantovi domu informace o typu základové půdy, úrovni takzvaného radonového rizika a v neposlední řadě i hladině podzemní vody v místě stavby. Jen na základě těchto informací může projektant navrhnout funkční konstrukci a izolaci domu,“ upřesňuje Radim Mařík.

A jak si vůbec cenově stojí podle Martina Prokopa pozemky v České republice?

"Mezi nejdražší patří Praha a Střední Čechy a také v lázeňských městech, nejlevnější jsou naopak tradičně severní Čechy", poznamenává na závěr Martin Prokop.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

PČR prověřuje možné vydírání členů výběrové komise k trase metra D.

Pražská policie prověřuje na základě trestního oznámení dopravního podniku hlavního města možný pokus o vydírání členů hodnoticí komise v tendru na stavbu druhého úseku metra D. Na dotaz ČTK to uvedla policejní mluvčí Eva Kropáčová. Více»

Všechny články a aktuality »»