Provozuje:
Juris Real Estate

Jak vypadá letošní první pololetí na pražském realitním trhu?

Po více než tříleté stagnaci začaly v metropoli od začátku roku 2013 plynule růst prodejní realizované ceny bytů. Růst nabídkových cen nastartoval oproti tomu s ročním předstihem a s 5% meziročním nárůstem cen.

Jak vypadá letošní první pololetí na pražském realitním trhu?

autor. JURIS REAL

Po více než tříleté stagnaci začaly v metropoli od začátku roku 2013 plynule růst prodejní realizované ceny bytů. Růst nabídkových cen nastartoval oproti tomu s ročním předstihem a s 5% meziročním nárůstem cen.

Plynulý nárůst cen spolu s růstem výstavby bytů stimuluje nejen zájem developerů o nové projekty ale hlavně zájem kupujících o investice do nemovitostí, které získávají opět svůj, realitní krizí ztracený, kredit.

Úspěšné projekty si dokonce opět mohou dovolit dříve běžné mírné zdražování v průběhu prodeje.

V úvodu letošního roku se obě vývojové křivky poněkud rozcházejí ve prospěch starších bytů, zatímco ceny novostaveb víceméně stagnují.

To může být dáno i snižováním přemrštěných nabídkových cen některých projektů, které nerespektují realitu.

Marketingovým evergreenem jsou slevy. Především v nižším segmentu slevu přímo inzeruje více než 70% projektů.

Poskytnutí dalších individuálních slev klientovi je spíše mimořádné. S výjimkou několik let dokončeného projektu.

Tady má klient, který požádá o slevu, prakticky jistotu, že ji dostane. I v řádu stovek tisíc. U projektů zahájených v posledních letech jsou ceny nastaveny většinou už velmi reálně a pro úspěšný prodej již další slevy nejsou třeba.

Postupným doprodejem problematických projektů (neprodané byty několik let po kolaudaci) se ovšem fenomén slev výrazně sníží.

„Největší zájem zaznamenáváme o byty s dispozicí 2kk a 3kk o velikosti průměrně 80m2 s balkónem nebo terasou u obývacího pokoje, šatnou, komorou, sklepní kójí a garáží,“ konstatuje ředitel LEXXUS Peter Višňovský a dodává: „Důležitá je optimální výměra bytu vzhledem k počtu místností a cenové úrovni. Tedy byt ani příliš malý, ani zbytečně velký. Existují výjimky, hlavně v luxusním segmentu, kde dále platí čím větší, tím lepší.“ Balkóny, terasy nebo předzahrádky orientované na osluněnou část domu a navazující přímo na obývací pokoj zásadním způsobem zatraktivňují byt. Pokud jsou ale příliš velké, prodražují neúměrně celkovou cenu bytu. Optimální a nejžádanější velikostí je balkón 6 - 10m2, terasa 20 - 25 m2 a předzahrádka mezi 50 - 100 m2.

Dále zůstávají v oblibě kuchyně spojené s obývacím pokojem. Výjimkou jsou velkometrážní byty v historické zástavbě nebo ve vilách.

Tady je kuchyně s jídelnou velmi často oddělená od obývacího pokoje, který na jídelnu přímo navazuje, například posuvnými dveřmi.

Trendem je nadále samostatná toaleta, alespoň u bytů od velikosti 2kk. Porevoluční obliba rohových van a velkých koupelen se pak, hlavně z ekonomických důvodů, vytrácí.

Větší důraz se klade spíše na design a kvalitu vybavení. A velké oblibě se samozřejmě těší samostatná místnost pro šatnu. Požaduje ji většina lidí, ale málokdo je ochoten za ni zaplatit. I malá šatna představuje minimálně 120 - 150 000 korun a je proto stále ještě v běžném bytě nadstandardem.

Stabilní růst cen pražských bytů spolu s trvalou poptávkou po bydlení, růst HDP a stabilní míra nezaměstnanosti vytvářejí optimální ekonomické podmínky pro developery, kteří projevují opětovný zájem o pozastavené projekty.

Pro úspěšný prodej je třeba část z nich upravit dle aktuálních požadavků trhu.

V lepší situaci jsou developeři s vlastním financováním výstavby, schopní alespoň zahájit stavbu ze svého.

Developeři zcela odkázaní na bankovní financování a čekající na předprodej mohou narazit na nedůvěru klientů.

Bydlení ve vlastním bytě nebo domě neztratilo realitní krizí na své oblibě a naopak potvrdilo výhodnost dlouhodobé investice do nemovitostí.

Historicky nejnižší úroky hypotečních úvěrů umožňují opravdu výhodné financování a výrazně zlepšují návratnost investice při pronájmu.

Narůstá množství majitelů bytů, kteří se nespokojí jen se zajištěním vlastního bydlení, ale jakmile jim to finanční situace umožní, investují do dalších nemovitostí.

Vytváří si tak postupně finanční zajištění do budoucnosti na stáří a pro děti.

Otázkou je, kdy je ten nejvýhodnější čas k nákupu při současném poklesu úroků a na druhé straně růstu cen bytů.

Kdo hodlá využít hypoteční financování, měl by se řídit hlavně úrokovou mírou, která rozhoduje, kolik reálně za byt zaplatí.

Nejen na realitní trh, ale na celé hospodářství má nesporný vliv politická stabilita a důvěra ve vládu a její rozhodování.

Zdá se, že zdravý růst cen neohrozí žádné experimenty ve stylu změn DPH či jiných nařízení ze strany vlády nebo EU, které by mohly přibrzdit nebo naopak nezdravě akcelerovat poptávku.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»