Provozuje:
Juris Real Estate

Jak z dluhové pasti?

Ministerstvo spravedlnosti spouští webové stránky pro dlužníky i právnické profese.

Jak z dluhové pasti?

autor. JURIS REAL

Ministerstvo spravedlnosti spouští webové stránky pro dlužníky i právnické profese.

Ministerstvo spravedlnosti nabízí dlužníkům, insolvenčním správcům a neziskovým organizacím informační web, který odpovídá na nejčastější otázky o insolvencích.

Dlužníkům stránky nabízí aktuální a přesné informace o tom, jak legálně dostat druhou šanci v situaci, kdy dlužníkovi závazky přerostly přes hlavu.

V hlavních záložkách najdou lidé základní informace o platební neschopnosti a úpadku, i o možnostech jejich řešení. Pro lepší orientaci dlužníků v insolvenčním řízení je na stránkách k dispozici mimo jiné slovník insolvenčních pojmů.

„Slovník i záložku Časté dotazy dlužníků jsme sestavovali na základě reakcí a podnětů dlužníků, ze kterých mnohdy vyplývá neporozumění právního hlediska jejich situace. Nepřesností a mýtů je v této oblasti nejen mezi dlužníky tolik, že vedly i k samotné myšlence založení webu. Chtěli jsme vytvořit místo pro všechny, kteří potřebují aktuální informace o dění kolem insolvencí,“ vysvětlil ředitel insolvenčního odboru Ministerstva spravedlnosti Martin Richter.

Neziskovému sektoru nabízíme návod, jak se stát akreditovanou osobou v oblasti oddlužení. Od července 2017 totiž mohou služby v oblasti oddlužení poskytovat pouze subjekty s akreditací od Ministerstva spravedlnosti.

Do ledna letošního roku takové oprávnění získalo 34 subjektů zapsaných v evidenci SAKO (Seznam akreditovaných osob). Nadto je v evidenci VESTA (dobrovolná evidence subjektů poskytujících zpracování návrhů na povolení oddlužení) evidováno přes 300 advokátů, notářů a dalších osob, kteří se k psaní návrhů na oddlužení přihlásili dobrovolně.

V obou případech jsou u jmenných seznamů uvedeny také kontakty. Na webových stránkách bude Ministerstvo také akreditovaným osobám zveřejňovat aktuality týkající se poskytování služeb v oblasti oddlužení a odpovědi ministerstva na jejich nejčastější dotazy.

Pro insolvenční správce je nový web místem, kde najdou aktuality i často kladené dotazy. Důležitou by se pro insolvenční správce měla stát mimo jiné záložka vzdělávání, pod níž ministerstvo ve snaze podpořit zdravé a kvalitní insolvenční prostředí pro insolvenční správce připravilo a průběžně aktualizuje kalendář vzdělávacích akcí, seznam judikatury včetně relevantních právních vět a literatury z oblasti insolvencí.

„Informace nabízené na webových stránkách insolvenčním správcům jsou ze strany veřejné správy zcela unikátní a vyžadují nemalé zapojení zaměstnanců insolvenčního odboru i v jejich volném čase. S kolegyněmi a kolegy jsme ale přesvědčeni, že tato naše aktivita může výrazně napomoci zvýšení odborné úrovně činnosti insolvenčních správců, a to za úsilí rozhodně stojí,“ doplnil ředitel insolvenčního odboru.

Co si od nové stránky slibujeme?

Stránky budou mimo jiné novým komunikačním kanálem mezi Ministerstvem spravedlnosti a insolvenčními správci. Jim, dlužníkům i neziskovému sektoru, chce Ministerstvo prostřednictvím stránek nabízet relevantní a aktuální informace o insolvencích.

„Věřím, že výsledkem budou nejen lépe informovaní insolvenční správci. Cílem stránek je i péče o ty, kteří kvůli složité dluhové situaci naletí podvodníkům, případně svou situaci raději z neznalosti a studu neřeší vůbec. Ocenění hodné je i to, že stránky byly vytvořeny výhradně zaměstnanci ministerstva vedle plnění jejich dosavadních služebních úkolů, a tedy jejich tvorba veřejný rozpočet nic nestála,“ řekl ministr spravedlnosti Robert Pelikán.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»