Provozuje:
Juris Real Estate

Jaké byty se vyplatí kupovat jako investici?

V metropoli letos hrozí větší růst cen.

Jaké byty se vyplatí kupovat jako investici?

autor. JURIS REAL

V metropoli letos hrozí větší růst cen.

Průměrné úrokové sazby hypoték jsou stále velmi nízké, těsně nad dvěma procenty. To znamená, že je vhodná doba pro financování nákupu bytu hypotékou. To platí i pro byty pořizované jako investice. Letos by se v Praze mělo prodat mezi 7000 a 8000 bytů.

Rostoucí prodej však může přinést i komplikace. „Kvůli nízkým úrokům se totiž zvedá poptávka natolik, že developeři nestačí stavět nové byty,“ upozornil Tal Grozner, ředitel společnosti Star Group, která má v Praze několik bytových i kancelářských objektů a také rozestavěný bytový projekt Nové Chabry. Již v loňském roce se tak začalo stavět méně nových bytů, než se prodalo. Pokud se situace nezmění, dojde brzy k tomu, že poptávka bude podstatně vyšší než nabídka. Pak začnou ceny bytů výrazněji růst.

Mírný růst ceny ovšem byty zaznamenávaly celý uplynulý rok. Za celý rok to bylo v celé republice zhruba o šest procent. Podobný trend bude i letos. Kdo si chce letos pořídit byt jako investici, měl by si proto raději pospíšit. Současně by si však měl co nejkonkrétněji rozmyslet, komu a jak jej bude pronajímat. Jinak se mu snadno stane, že investice dopadne jinak, než měla.

„Začněte tím, že si řeknete, jaký byt chcete koupit a komu jej chcete pronajímat. Už v téhle fázi uvažování si totiž můžete podstatně zjednodušit budoucí vztahy s těmi, jimž chcete byt pronajímat, i samotné získávání nájemníků,“ vysvětlil Tal Grozner. „Když se vám podaří sladit své představy o bytě a o tom, komu jej pronajmete, nezapomeňte zevrubně uvažovat o lokalitě, kde byt chcete pořídit, a samozřejmě o jejím dopravním napojení na centrum města,“ upozornil ředitel společnosti Star Group na další důležitý aspekt pořízení bytu jako investice.

Obecně nejjistější skupinou nájemců bytů by měly být rodiny s dětmi. Jaké byty pro ně jsou zajímavé? Rodiny s dětmi chtějí, aby měly v blízkosti skutečně fungující obchod s potravinami, případně s dalším sortimentem, školku, školu a zdravotní středisko. Dále oceňují blízkost kvalitního dětského hřiště, zeleně a také nízkou dopravní zátěž blízkého okolí, ovšem se zachováním dobré dopravní obslužnosti. Podle počtu dětí pak vybírají mezi byty 3+kk a 4+kk. To vše najdou v novostavbách na okrajích Prahy spíš, než v satelitních městečkách, jež věnčí většinu vesnic v okolí Prahy. I proto v poslední době převážil zájem o bydlení v Praze, byť na jejích okrajích, oproti poptávce po bydlení za hranicemi hlavního města. „Každému zájemci o koupi bytu lze jen doporučit, aby si prohlédl nejen samotnou výstavbu, ale i její okolí, případně celou čtvrť. Jen tak si bude skutečně jistý, že své peníze dobře investoval,“ připomněl Tal Grozner. „Když si projdete náš projekt Nové Chabry a jeho okolí, zjistíte, že má všechno, co budete potřebovat,“ dodal ředitel.

Aby měla investice smysl, měla by pronajímateli vynášet alespoň pět procent ročně. „Proto je k výběru takového investičního bytu potřeba přistupovat velmi podobně jako k výběru vlastního bytu. A ještě k tomu zohlednit právě to, komu jej chcete pronajímat,“ shrnul základní doporučení pro potenciální pronajímatele bytů Tal Grozner.

Nezanedbatelným faktorem při výběru bytu pro investici je samozřejmě i momentální trend v zájmu o byty. Dlouhou dobu se developeři i kupující shodovali v tom, že je zájem zejména o menší byty typu 2+kk a 3+kk.

„Trend se již obrátil, roste zájem o větší byty. I my tak v našich projektech máme nyní více bytů se třemi a čtyřmi pokoji. Takové byty se pronajímají spíš na delší dobu,“ připomněl ředitel společnosti Star Group. To je z pohledu investora výhodné, protože nemusí tak často získávat nové nájemníky. Menší byty se zase obvykle pronajímají rychleji, protože jejich cílová skupina je nejširší. I proto se na ně investoři obvykle zaměřují. Z pohledu investora je také výhodné pořídit byt v nové výstavbě. Řadu let se nebude muset starat o opravy nebo rekonstrukci. Oproti tomu byty ve starší zástavbě, které mohou být levnější, vyžadují často nejdříve nějakou rekonstrukci. Tedy další náklady.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»