Provozuje:
Juris Real Estate

Jaké je zhodnocení stavebního spoření?

Minimální…

Jaké je zhodnocení stavebního spoření?

autor. JURIS REAL

Minimální…

Stavební spoření bývalo výhodným spořicím produktem. Snížení státního příspěvku a pokles úrokových sazeb ovšem "zamíchal kartami". Kolik vám dnes nabídnou stavební spořitelny? A co si za to vezmou? Stavební spoření se státním příspěvkem stojí především na státním příspěvku. Bez něj by stavební spoření jako spořicí produkt v konkurenci jiných možností zhodnocení finančních prostředků neobstálo. Státní příspěvek sice klesl na maximálně 2 tis. Kč ročně (10 % z naspořené částky, maximálně z 20 tis. Kč), ovšem i tak je pro konzervativní střadatele dostatečně zajímavý. A to především vlivem poklesu úrokových sazeb.

Současné úrokové sazby potěší žadatele o úvěr – a to jak o úvěr ze stavebního spoření, tak o hypotéku, které lámou jeden rekord za druhým. Naopak střadatelé jsou nešťastní a marně hledají lepší zhodnocení. Ani stavební spořitelny v současnosti nenabízí vyšší úroky a bez bonusů si přijde střadatel nejvýše na 1,5 % ročně. A to jeho výnos ještě zdaní stát.

Základní úrokové sazby jsou při vázací době 6 let skutečně nízké. Ovšem při současné situaci na trhu nemohou spořitelny nabídnout více. Peníze jsou dnes díky politice České národní banky levné a nadále zlevňují. Stavební spořitelny ovšem potřebují klienty, kteří pravidelně spoří a jsou předvídatelní. Proto hned tři stavební spořitelny nabízejí bonusy v podobě vyšších úrokových sazeb.

Českomoravská stavební spořitelna má dva „bonusové programy“ k tarifu Multi – Pravidelné spoření a Flexibilní spoření. V Pravidelném spoření se klient zavazuje, že bude měsíčně spořit alespoň 0,5 % cílové částky nebo 2 tis. Kč. Peníze může i předplatit, ale nesmí se zpozdit. Vydrží-li spořit šest let, získá bonus 0,3 % ročního zhodnocení navíc. Při devítiletém spoření činí bonus 0,6 % ročně a klient si tak může přijít až na 1,9 %. U Flexibilního spoření jsou podmínky mírnější, stačí po šesti letech naspořit 40 tis. Kč, ovšem nižší je i připsaný bonus – 0,1 % ročně. Obdobné podmínky bonusu má i Modrá pyramida. Pravidelnost spoření testuje jen jednou ročně a klient musí naspořit alespoň 6 % cílové částky. V takovém případě získá navíc zhodnocení 0,5 % ročně a celkově mu vklady vynesou 1,5 % ročně před zdaněním. Stejnou výši bonusu (0,5 % ročně) připíše i Wüstenrot – stavební spořitelna v tarifu ProSpoření. Klient musí mezi 2. a 6. rokem spoření na účet vložit prostředky v rozmezí 6 – 9 % cílové částky ročně.

(K připsání bonusů si stavební spořitelny kladou i další podmínky typu „nesmí dojít ke zvýšení/snížení cílové částky“, „nesmí dojít ke změně tarifu“, „nesmí být cílová částka přespořena“ a podobně. Konkrétní podmínky se liší podle stavební spořitelny i tarifu.) K výnosu stavební spořitelny připíší i státní příspěvek zaslaný státem, pokud na něj má střadatel nárok. Naopak od něj odečtou a státu odvedou srážkovou daň ve výši 15 % z připsaných úroků. A nemalé poplatky. Stavební spořitelny si účtují poplatek za sjednání smlouvy o stavebním spoření nejčastěji ve výši 1 % z cílové částky, který v případě akčních nabídek či smluv pro děti snižují či částečně kompenzují. Klient se nevyhne ani poplatku za vedení účtu a případně za výpis z něj. Celkově se tyto poplatky pohybují na úrovni lehce přes 300 Kč za rok.

Po započítání poplatků a státního příspěvku stavební spořitelny uvádějí roční efektivní zhodnocení kolem 4,5 %. Pokud ovšem klient spoří déle než 6 let nezbytných pro získání nároku na státní příspěvek, efektivní zhodnocení rychle klesá. Vzhledem k nízkým úrokovým sazbám a neklesajícím poplatkům stavebních spořitelen činí hlavní díl zhodnocení státní příspěvek. A ten je připisovaný pouze z nově naspořených prostředků… spořit příliš dlouho se proto se stavebním spoření zpravidla nevyplácí.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»