Provozuje:
Juris Real Estate

Jaké jsou mýty a fakta o zpětné hypotéce?

Zpětná doživotní hypotéka, kterou v ČR od září nabízí společnost FINEMO.CZ pod názvem Renta z nemovitosti, vyvolává zájem, emoce, otázky, ale také nedorozumění.

Jaké jsou mýty a fakta o zpětné hypotéce?

autor. JURIS REAL

Zpětná doživotní hypotéka, kterou v ČR od září nabízí společnost FINEMO.CZ pod názvem Renta z nemovitosti, vyvolává zájem, emoce, otázky, ale také nedorozumění.

Jaké jsou tedy hlavní mýty, které o tomto novém finančním produktu pro seniory kolují, a jaká fakta, která stojí zato zdůraznit?

Mýtus první: V případě zpětné hypotéky senior svoji nemovitost musí odprodat.

Fakt: Není tomu tak. Model zpětné hypotéky od společnosti FINEMO.CZ funguje na principu úvěru, který je zajištěn zástavním právem k nemovitosti. To znamená, že nemovitost je po celou dobu trvání smlouvy ve vlastnictví původního majitele. Tento „úvěrový” model je ve světě daleko běžnější a oblíbenější než druhý známý model zpětné hypotéky, který je „prodejní” a kde tedy k prodeji nemovitosti opravdu dochází. Tento „prodejní” model ale v České republice aktuálně žádná společnost nenabízí.

Mýtus druhý: Renta z nemovitosti je zbytečná. Daleko výhodnější je pro seniory nemovitost prodat. Prodejem získají mnohem víc peněz.

Fakt: Produkt Renta z nemovitosti od FINEMO.CZ je v ČR svého druhu zcela nový finanční produkt, který má za cíl českým penzistům nabídnout novou variantu řešení jejich složité finanční situace, která na trhu dosud neexistovala. „Naše Renta z nemovitosti určitě není pro každého – pro někoho může být zajímavější vlastní dům či byt prodat a získat tak větší obnos peněz, a pak se odstěhovat do menšího, do nájmu nebo do seniorské rezidence. Pak je jistě řada seniorů, kteří mají dostatek úspor nebo kterým finančně mohou pomoci příbuzní. Takovým penzistům naši Rentu z nemovitosti nedoporučujeme,” říká Jiří Vránek, jednatel společnosti Finemo.cz a dodává: „Chceme, aby naši klienti byli poučení, snažíme se je otevřeně informovat, radíme jim, aby svůj záměr probrali i se svými dětmi nebo příbuznými, neboť to budou právě příbuzní našich klientů, kdo se splacením úvěru – Renty z nemovitosti – po úmrtí klienta budou zabývat.”

A pro koho je tedy Renta z nemovitosti od FINEMO.CZ určena především?

„Produkt je určen penzistům, kteří chtějí důstojně dožít ve své oblíbené nemovitosti, kterou vlastní, jsou majetkově bohatí, ale finančně chudí a nemají příbuzné, kteří by jim finančně vypomohli. Jedná se tedy o seniory, kterým nízký příjem z důchodu na spokojený život nestačí, ale rozhodně se nechtějí stěhovat”. Upřesňuje jednatel společnosti FINEMO.CZ Marek Rokoský.

Mýtus třetí: V případě krachu společnosti poskytující zpětnou hypotéku přijde senior o všechno – o nemovitost i o rentu.

Fakt: Není tomu tak. I kdyby společnost FINEMO.CZ zkrachovala, tak klienti o svou nemovitost určitě nepřijdou. Budou nadále vlastníky nemovitosti a to až do konce života.

Došlo by pouze k tomu, že by úvěrové smlouvy byly převedeny na nové majitele společnosti FINEMO.CZ nebo nové majitele smluv s klienty. Na naše klienty by tato změna neměla vliv.

Noví majitelé by byli nadále zavázáni smlouvou, a proto by se na podmínkách smlouvy nic nezměnilo. Takže nadále by klienti mohli počítat s tím, že dožijí ve své nemovitosti a teprve poté by se úvěr splácel zpět. Noví majitelé by rovněž museli i nadále vyplácet rentu, pokud ještě nebyla plně vyplacena.

Mýtus čtvrtý: Smlouva o zpětné hypotéce bude v budoucnu velmi těžko vypověditelná.

Fakt: Pro tuto obavu není důvod. Klientům umožňujeme úvěr kdykoli splatit a tím Rentu z nemovitosti ukončit. Takto nám to nařizuje i zákon o spotřebitelském úvěru. V takovém případě si účtujeme poplatek ve výši 0,5% z celkové dlužné částky.

Mýtus pátý: Za svoji nemovitost bych měl dostat přes 70% z hodnoty nemovitosti, jinak je to velmi nevýhodný produkt.

Fakt: Klienti mohou očekávat Rentu z nemovitosti ve výši 10 až 50 procent hodnoty nemovitosti, což je obdobné jako jinde ve světě. Pro vyšší hodnoty by byl produkt pro poskytovatele ztrátový a nemohl by být nabízen.

Výši konkrétní Renty z nemovitosti ovlivňují tyto faktory:

1.) věk klienta,

2.) cena a lukrativnost nemovitosti,

3.) úrok z úvěru

a 4.) částečně i zdravotní stav klienta.

Současně je třeba zopakovat, že podpisem smlouvy klient svou nemovitost neprodává. Zůstává vlastníkem nemovitosti. Patří mu tedy i dodatečný nárůst ceny nemovitosti.

Navíc se kalkuluje Renty z nemovitosti tak, aby v průměru při neměnné ceně nemovitosti zbylo po splacení úvěru (Renty z nemovitosti) včetně úroků na dědice 15% z ceny nemovitosti.

Do výše úvěru se propisují i rizika, která nese poskytovatel doživotní zpětné hypotéky: jako je např. pokles ceny nemovitosti nebo i nadprůměrná délka života klienta.

Proto musí být poskytovatel při kalkulování výše úvěru opatrný.

Renta z nemovitosti je produkt, který není vhodný pro každého. Je to však alternativa, která si své klienty najde, jak dokazují i úspěšné příklady ze zahraničí.

“Očekáváme, že produkt v příštích letech osloví cca 1 procento české populace seniorů starších 60 let," odhaduje Jiří Vránek. Ne každý senior je natolik šťastný, že mu ve stáří s financemi pomohou děti či někdo další z rodiny.

Pokud pobírají důchod, který je ale příliš nízký na pokrytí všech běžných či nečekaných výdajů, a potřebují tedy peníze navíc, pak je Renta z nemovitosti jednou z alternativ, kterou se vyplatí zvážit.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»