Provozuje:
Juris Real Estate

Jaké jsou orgány u obchodních korporací podle nové právní normy?

Na obecné úrovni upravuje orgány právnické osoby zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník (NOZ) a zavazuje toho, kdo přijme funkci člena voleného orgánu k povinnosti jednat s péčí řádného hospodáře.

Jaké jsou orgány u obchodních korporací podle nové právní normy?

autor. JURIS REAL

Na obecné úrovni upravuje orgány právnické osoby zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník (NOZ) a zavazuje toho, kdo přijme funkci člena voleného orgánu k povinnosti jednat s péčí řádného hospodáře.

Právní předpis nově stanovuje poměrně tvrdá pravidla, která by mohla vést až k tomu, že členové orgánu nebudou ochotni podstoupit podnikatelské riziko, aby za něj nebyli později případně osobně odpovědní.

Zákon o obchodních korporacích proto zavádí nové pravidlo podnikatelského úsudku, které částečně zjemňuje odpovědnost vznikající z porušení péče řádného hospodáře.

Člen orgánu tedy nebude vždy odpovídat za následek svého podnikatelského rozhodování, pokud sám prokáže, že jednal v souladu s obvyklými obecně uznávanými metodami.

Právní norma doslovně pojednává o skutečnosti, že člen orgánu musí jednat pečlivě a s potřebnými znalostmi, a tak jedná ten, kdo mohl v dobré víře při podnikatelském rozhodování rozumně předpokládat, že jedná informovaně, v obhajitelném zájmu obchodní korporace a s nezbytnou loajalitou k obchodní korporaci.

Tzv. důkazní břemeno zde však vždy nese jednající osoba.

Zákon o obchodních korporacích obsahuje také výjimku z pravidla, že nikdo není oprávněn udílet statutárnímu orgánu pokyny.

Dle ZOK může člen statutárního orgánu kapitálové společnosti (společnost s ručením omezeným, akciová společnost) požádat nejvyšší orgán o udělení pokynu týkajícího se obchodního vedení, čímž však není dotčena jeho povinnost jednat s péčí řádného hospodáře.

Členem statutárního orgánu by však valné hromadě neměly být předkládány obecné dotazy ohledně postupu v určité situaci, předmětem žádosti by mělo být spíše udělení takového pokynu, který vzejde z výběru z několika variant řešení, které člen statutárního orgánu valné hromadě předloží.

Zákon předpokládá zaktéž legislativní výjimku ze zákazu pokynů k obchodnímu vedení také u podnikatelských seskupení, kdy je možné, aby statutární orgán řídící osoby uděloval určité pokyny statutárnímu orgánu osoby řízené.

Takové pokyny mohou být udělovány pouze orgánem řídící osoby (tedy nikoliv samotnou řídící osobou - klade se důraz na to, aby se jednalo o subjekt, který sám má povinnost jednat s péčí řádného hospodáře) a pokud jsou v zájmu řídící osoby nebo jiné osoby, se kterou tvoří osoba koncern.

Člen orgánu, který zanedbal péči řádného hospodáře, musí vydat prospěch, který takovým jednáním získal (pokud to není možné, nahradí ho v penězích).

Odpovědnost za péči řádného hospodáře společnost nemůže omezit a veškerá taková omezení jsou absolutně neplatná.

Vzniklou újmu lze současně nahradit uzavřením smlouvy o vypořádání újmy mezi korporací a povinnou osobou. Uzavření smlouvy o vypořádání újmy však musí schválit nejvyšší orgán společnost 2/3 většinou.

Zákon o obchodních korporacích rozpracovává pravidla o střetu zájmů.

Členové orgánu mají uloženou informační povinnost o jejich případném střetu zájmů s obchodní korporací (či o střetu zájmů osob jim blízkých).

ZOK v takovém případě umožňuje kontrolnímu či nejvyššímu orgánu korporace preventivně zakročit a pozastavit členovi orgánu výkon jeho funkce na vymezenou dobu.

Člen obchodní korporace má také informační povinnosti v případě, kdy hodlá uzavřít s obchodní korporací smlouvu nebo pokud má korporace zajistit nebo utvrdit jeho dluh.

Nejvyšší či kontrolní orgán obchodní korporace může uzavření této smlouvy zakázat, pokud by to nebylo v zájmu korporace. Totéž platí při uzavírání smlouvy s osobou blízkou. Porušení povinnosti podle těchto pravidel (nedodržení informační povinnosti) je porušením zákona, a tedy jednáním v rozporu s péčí řádného hospodáře.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»