Provozuje:
Juris Real Estate

Jakou záruku má střecha, auto a další komodity týkající se bydlení?

Velká komparace

Jakou záruku má střecha, auto a další komodity týkající se bydlení?

autor. JURIS REAL

Velká komparace

Záruční doba opravňuje zákazníka, aby v případě poškození zboží mohl od prodejce bezplatně získat novou a funkční náhradu. Zatímco u spotřebních předmětů tato doba standardně trvá dva roky, existují i produkty, které mají záruku dokonce několik desetiletí.

Prvenství tohoto druhu si suverénně drží produkty z oblasti stavebnictví a bydlení.

Například na střešní tašky se vztahuje záruka přibližně 40 let, na garážová vrata 10 let a na elektrospotřebiče nebo automobily 5 let.

Střecha a stavebniny pak garantují nejdelší záruku.

Nejdelší poskytovanou záruční dobou se pyšní střešní krytiny. Na ně se tradičně vztahuje záruka mezi 30 až 50 lety, a to nejčastěji na betonové a pálené tašky.

V případě reklamace má tak zákazník u většiny dodavatelů či prodejců nárok na bezplatnou výměnu krytiny za novou, zajištění dopravy na místo určení, doprovodný servis i montáž.

Délka záruky této komodity je úměrná její celkové životnosti a zvýšené odolnosti.

Používají se totiž stále dokonalejší materiály a ochranné povrchové nátěry, které jsou imunní vůči náročným vlivům okolí.

Podobně jsou na tom i další technické produkty z oblasti stavebnictví a bydlení. Na tepelnou izolaci se vztahuje záruka kolem 30 až 40 let, na komínové systémy přibližně 30 let, na cihly a další stavební materiál 25 až 30 let a na plastová okna 20 let.

S dvanáctiletou zárukou se můžeme setkat v případě technických systémů, jako jsou střešní solární panely, hydroizolační skladby nebo systémy na vytápění, například radiátory.

Délku záruky určuje kvalita zboží.

O průměrně dlouhé záruce lze hovořit v případě desetileté lhůty, která je také hojně zastoupena.

Garantují ji například domácí elektrospotřebiče prémiových značek, tedy myčky, pračky, sušičky, chladničky a podobně. Ve stejně dlouhé záruční době můžete zpravidla reklamovat i techničtější komodity, například tepelná čerpadla nebo garážová vrata.

„Na panely garážových vrat je poskytována desetiletá záruka. Ta se vztahuje na tvar, pevnost a funkci panelu,“ uvedl Lubomír Valenta, marketingový manažer společnosti Lomax, která je v tuzemsku předním výrobcem garážových vrat. „Dlouhou záruční dobu můžeme zákazníkům poskytovat díky vlastní výrobně. Ta nám totiž dovoluje stále kontrolovat kvalitu. Také máme skladem veškeré náhradní díly, které můžeme zákazníkovi při poškození dodat do několika dnů včetně servisu,” doplnil Valenta. Podle něj není výjimkou, že zákazníci vrata poškodí například při nacouvání autem či nesprávným používáním.

Reklamovat lze jen to, co není opotřebeno provozem

Bezplatnou výměnu vadného produktu za nový pak můžete využít v rámci pětileté záruky, která představuje obvyklou záruční dobu na domácí spotřebiče běžných značek na trhu.

Reklamovat zboží 5 let po podepsání kupní smlouvy můžete i v případě vchodových dveří, předokenních rolet nebo venkovních žaluzií.

„U rolet se záruka vztahuje na nosné nepohyblivé části, jako jsou vodicí lišty, boxy, spodní lišty nebo revizní klapky, které nepodléhají opotřebení provozem. Současně lze reklamovat také barvu nebo tvarovou stálost použitých materiálů, případně poškozený či nefunkční elektropohon,” vysvětlil Lubomír Valenta ze společnosti Lomax, která patří k předním výrobcům roletových systémů.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»