Provozuje:
Juris Real Estate

Jaký byl, je a bude vývoj daně z nabytí?

To si řekneme dnes, ale platí, že nejdříve bylo zvýšení, teď přichází možná rušení.

Jaký byl, je a bude vývoj daně z nabytí?

autor. JURIS REAL

To si řekneme dnes, ale platí, že nejdříve bylo zvýšení, teď přichází možná rušení.

Občanská demokratická strana se nechala slyšet, že chce úplně zrušit daň z nabytí. Přitom, když byla ODS vládní stranou, rozhodně tak neučinila. Naopak tehdy tuto daň zvýšila ze tří na čtyři procenta. „Je to podle nás daň zbytečná, komplikuje život lidem a zdaňují se již jednou zdaněné peníze,“ řekl včera předseda ODS Petr Fiala. V roce 2013 vláda Petra Nečase změnila dani z převodu nemovitosti jak jméno, tak i pravidla. Od té doby máme daň z nabytí a sazba se o procentní bod zvýšila. Dnes plánuje ODS tuto daň, kterou musí uhradit prodávající nemovitosti, zrušit. V loňském roce daň z nabytí přinesla do státní kasy cca. devět miliard korun. Tato daň se neplatí v případě dědictví nebo darování dané nemovitosti. „Daň z nabytí nemovitých věcí se platí z již jednou zdaněných peněz – jestliže si kupuji nemovitost, musel jsem na ni vydělat a vydělané peníze zdanit. Chceme tedy odstranit dvojité zdanění. Zároveň je to překážka ve volném obchodu mezi lidmi,“ vysvětluje předseda ODS Petr Fiala.

Sazba daně z nabytí jsou čtyři procenta. Kupříkladu při koupi bytu za dva miliony korun, tak musí nový majitel zaplatit o 80 tisíc korun víc, než je cena bytu.

Se zrušením daně souhlasí například i Strana svobodných občanů. „Svobodní za zrušení této a podobných „malých“ daní bojují již od svého vzniku v roce 2009, tedy i v době, kdy ji ODS zvýšila ze 3 na 4 %. Jelikož je třeba hlásat nejen rušení daní, ale abychom nebyli populisté, musíme zároveň říci, co stát má dělat s výpadkem příjmu ze zrušené daně. V případě nemovitostní daně se přímo nabízí zrušení státního příspěvku na stavební spoření a výdaje státu na podporu bydlení a renovace. Výnos z této daně byl vloni přibližně 9 mld. Na podporu stavebního spoření jde asi polovina této částky, o zbytek se více než podělí různé podpory renovací a výstavby ministerstva pro místní rozvoj a dalších agentur. Dochází tedy k tomu, že z daní platí podporu bydlení několika lidí všichni a to i ti, kteří na své bydlení i díky daním nemohou dosáhnout,“ uvedl pro server Hypoindex.cz David Forbelský, krajský předseda Svobodných.

Novela zákona může zdražit nemovitosti.

V připomínkovém řízení je novela zákona o dani z nabytí nemovitých věcí. V ní je také obsažena zásadní změna, podle níž by se plátcem daně z nabytí nemovitých věcí nově stal kupující. Toto opatření může vést ke zdražení pozemků pro developery a posléze i k růstu cen nových bytů. Novela zákona by měla platit od 1. ledna 2016. „Jedná se o zcela nevhodný zásah do stávajících smluv a právního prostředí, které tu fungovalo mnoho let. V předkupních smlouvách (smlouvách o kupních smlouvách budoucích) u pozemků, které se mnohdy uzavírají i na mnoho let dopředu, se totiž uvádí konkrétní cena a předpokládá se, že daň z nabytí nemovitých věcí bude platit prodávající. Nově tak hrozí, že kvůli změně plátce daně – a při zachování současného znění předkupních smluv – dojde k prodražení pozemků o 4 procenta (sazba daně). Toto zdražení budou muset developeři promítnout i v cenách nových bytů. Odhaduji, že to může způsobit nárůst cen nových bytů i v řádu desítek tisíc korun. Za zcela tristní považuji stav, kdy se zde o chystané změně vůbec nemluví a téměř nikdo o ní neví. Je to další případ českého legislativního Kocourkova, kdy se tu zcela nesystematicky mění daňové zákony a narušuje prostředí, které zde fungovalo dlouhá léta,“ říká Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva společnosti EKOSPOL.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

V Paříži se v noci zřítila křídla mlýna na známém kabaretu Moulin Rouge.

V noci na dnešek se v Paříži zřítila křídla větrného mlýna, symbolu známého kabaretu Moulin Rouge. Informovala o tom agentura AFP s odkazem na prohlášení hasičů. Více»

Výborný bude informovat o pomoci ovocnářům s poškozenou úrodu.

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) bude dnes spolu s předsedou Ovocnářské unie Martinem Ludvíkem dnes v obci Daminěves na Mělnicku informovat o pomoci ovocnářům, kterým mráz v předchozích dnech zásadně poškodil úrodu. Více»

Skanska startuje prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena.

Skanska zahájila prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena v pražských Vysočanech. Bytový dům nabídne 134 nízkoenergetických bytů ve třech sekcích pojmenovaných po sestrách Emila Kolbena. Více»

Mrazy způsobily rozsáhlé škody na úrodě ovoce.

Škody hlásí i zelináři. Více»

Mrazy způsobily škody zelinářům.

Ochlazení oddálí sklizeň zeleniny. Více»

Všechny články a aktuality »»