Provozuje:
Juris Real Estate

Jaký lze očekávat vývoj na realitním trhu v jednotlivých obchodních segmentech?

Pohled na ceny jednotlivých druhů nemovitostí a jejich očekávaný vývoj

Jaký lze očekávat vývoj na realitním trhu v jednotlivých obchodních segmentech?

autor. JURIS REAL

Pohled na ceny jednotlivých druhů nemovitostí a jejich očekávaný vývoj

Stavební pozemky: Ceny budou nadále stoupat. Stavebních pozemků je omezené množství, takže v zajímavých oblastech je často nemožné vůbec sehnat vhodnou parcelu. V místech, kde to územní plán umožní, budou vznikat nové celky určené k zástavbě, zejména poblíž atraktivních lokalit.

Byty: Stálicí zůstane i nadále byt 2+kk, a to pro svoji dostupnost, univerzálnost, prodejnost i potenciální možnost pronájmu. Velké rovná se drahé a malé rovná se žádané – toto je rovnice, která bude platit i v nadcházejícím období, nelze ji však uplatňovat vždy a všude.

Rodinné domy: I v tomto obchodním segmentu lze očekávat mírný nárůst. Ceny rodinných domů potáhnou vzhůru zejména řadové domy, které se stávají levnou a příjemnou variantou bydlení pro ty, kteří se rozhodli opustit bytový dům.

Družstevní bydlení: s novou možností hypotečního financování se zvyšuje dostupnost hypoték na družstevní byty, což povede ke zvýšení zájmu kupujících. Pokračující převody družstevních bytů do osobního vlastnictví rovněž postupně stírají rozdíl v kupních cenách bytů v těchto dvou kategoriích.

Chalupy a chaty: tento segment ovlivňuje změna přístupu k „rekreaci“, kdy stále více lidí volí pronájmy chat a chalup jako příjemnou alternativu k tuzemské dovolené. Roste proto zájem o takové objekty, které je možné využívat celoročně, případně k trvalému bydlení. Očekávaný stav – spíše stagnace cen.

Pronájmy: v celorepublikovém průměru je očekávaným trendem stagnace. Pokles zájmu o pronájmy v lokalitách s vyšší nezaměstnaností je kompenzován rostoucí poptávkou po bydlení ve velkých městech v čele s Prahou.

Obecným trendem pro všechny výše uvedené skupiny pak zůstává tlak na ekonomičnost bydlení, a to jak z pohledu velikosti bytu, tak jeho energetické náročnosti. Dalším faktorem, který spousta kupujících řeší, je poněkud modifikovaný pohled na dojíždění – hlavním kritériem už není ani tak vzdálenost, jako spíše celková doba dojíždění, kterou velmi často ovlivňuje i dopravní propustnost jednotlivých silnic, množství vznikajících kolon apod.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»