Provozuje:
Juris Real Estate

Jakým způsobem se bude určovat místně obvyklé nájemné?

Materiál, který jako prováděcí předpis k novému občanskému zákoníku předkládá ministerstvo pro místní rozvoj (dále jen "MMR"), logicky předpokládá několik postupů.

Jakým způsobem se bude určovat místně obvyklé nájemné?

autor. JURIS REAL

Materiál, který jako prováděcí předpis k novému občanskému zákoníku předkládá ministerstvo pro místní rozvoj (dále jen "MMR"), logicky předpokládá několik postupů.

Vláda ČR bude jednat o tom, jak se bude určovat srovnatelné nájemné obvyklé v daném místě (resp. lokalitě).

Posudek soudního znalce, stanovení obvyklého nájemného podle min. tří srovnatelných bytů či vyhledání srovnatelného nájemného v mapě místně obvyklého nájemného, pokud ho daná obec (městská část) vypracovala.

Takové možnosti budou mít ti, kteří se po Novém roce nedohodnou na výši nájemného.

"Pokud k ujednání o změně nájemného nedojde, umožňuje nový občanský zákoník obrátit se na příslušný soud s návrhem na rozhodnutí o nájemném do výše, která je v místě a čase obvyklá," píše MMR v odůvodnění předkládaného materiálu.

Právě metodiku určování tohoto nájemného řeší nové nařízení vlády. Podle něj výše obvyklého nájemného odráží aktuální nabídku a poptávku na místním trhu s byty. Informace proto nesmí být starší než dva roky.

Materiál však jde na jednání vlády s rozpory, MMR totiž nevyhovělo připomínkám ministerstev financí a vnitra. Oba resorty požadovaly zrušit mapy místně obvyklého nájemného.

"MMR považuje možnost zjištění srovnatelného nájemného obvyklého v daném místě pomocí vyhledání v přehledu či mapě místně obvyklého nájemného za jednu ze zásadních možností, jak zjistit srovnatelné nájemné," reagovalo MMR na výtky a zdůraznilo, že vypracování přehledu či mapy místně obvyklého nájemného je jen na iniciativě konkrétní obce.

"Právní předpis obcím takovou povinnost neukládá a ani ukládat nemůže," ujišťuje v předkládací zprávě MMR.

Ani nový prováděcí předpis nemění základní předpoklad, že výše a změna nájemného se prvotně ujednává dohodou mezi nájemcem a pronajímatelem. Až v případě, že se nedohodnou, stanoví výši nájemného civilní soud.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Registr zastupování je plný rozporů.

Ministerstvo vnitra chtělo odložit účinnost. Více»

YIT zkolaudovala etapu Tornio v Lappi Hloubětín.

A dokončila zde vzorový byt. Více»

PČR zajistila nemovitosti firmě, z níž investoři marně dolují peníze.

Investiční společnost Profit & Prosper, která investorům nedokáže vrátit stovky milionů korun, zkoušela potichu prodat jednu ze svých nemovitostí. Více»

Geosan Development uvolnil do prodeje byty v Rezidenci Radimova Břevnov.

Společnost Geosan Development uvádí na trh další sérii bytů v Rezidenci Radimova Břevnov v atraktivní lokalitě Prahy 6. Projekt je aktuálně ve výstavbě s plánovanou kolaudací již na podzim letošního roku. Více»

Cibuloviny v Květné zahradě v Kroměříži rozkvetly o měsíc dřív.

Cibuloviny v Květné zahradě v Kroměříži, která je památkou UNESCO, letos díky teplému počasí rozkvetly o měsíc dřív, než je obvyklé. Návštěvníci je mohou obdivovat především v tzv. Holandské zahradě. Více»

Všechny články a aktuality »»