Provozuje:
Juris Real Estate

Jakým způsobem vystěhovat nájemce, který neplatí nájemné?

Např. i tato výše uvedená problematika nájemního práva se řešila na konzultačních dnech ministerstva pro místní rozvoj.

Jakým způsobem vystěhovat nájemce, který neplatí nájemné?

autor. JURIS REAL

Např. i tato výše uvedená problematika nájemního práva se řešila na konzultačních dnech ministerstva pro místní rozvoj.

"Pronajímáme byt lidem, kteří od loňského září neplatili nájem. Upozornili jsme je na to s tím, že pokud to nenapraví, budou se muset vystěhovat. Můžeme to teď udělat?" zazněl toto jeden dotaz z pléna během konzultačního dne ministerstva pro místní rozvoj.

Jeho adresáty byli přítomní právníci z úřadu, kteří přítomným občanům odpovídali mj. právě na dotazy spojené s novým občanským zákoníkem.

Ve zmíněném případě byla odpověď komplikovanější, protože problémy s nájemci začaly již vloni, kdy ještě platila stará legislativa.

Ta v analogickém případě upravovala výpověď nájmu jiným způsobem než nový občanský zákoník, upozornil právník Josef Darebný.

Podle nové zákonné úpravy stačí, když neplatící nájemník dostane např. poštou výzvu, že musí do určité doby, typicky do jednoho měsíce, všechno dlužné nájemné zaplatit. Jinak že mu hrozí výpověď z nájmu bez výpovědní doby - tato výzva musí být písemná a stačí ji poslat poštou, předpokládá se totiž, že během několika dní dorazí. Pokud člověk výzvy neuposlechne, může dostat výpověď z nájmu. "V případě že nájemník neplatí nájem, lze samozřejmě vypovědět i smlouvu uzavřenou původně na dobu určitou," upozornil právník Josef Darebný. Jenže u nájemníků ze zmíněného případu je to jinak, protože měli dostat výpověď ještě podle loni platné legislativy. Ta vyžadovala, aby dostali žalobu na vyklizení bytu, což tazatelčina rodina neučinila. V tom případě se nájemní smlouva obnovila a to na dobu jednoho dalšího roku. Na druhou stranu, jelikož nájemníci nadále neplatí a nereagují ani na prosby, aby tak učinili, lze po nich nájemné vymáhat např. jako neoprávněný zisk.

Podobně jako se prodloužila nájemní smlouva v tomto případě, jelikož majitel bytu nevyužil možnosti, jak problémové nájemníky z bytu dostat, prodlužuje se smlouva i podle nové legislativy. Pokud např. nájemce bytu neplatí a vlastník mu nepošle výzvu na vyklizení bytu, ani mu nedá výpověď v měsíční lhůtě, nájem se obnovuje a to na dobu, po jakou byl původně uzavřen, nejvýše však na dva roky. Právě ukončení nájmu a výpověď nájemní smlouvy patřily k nejčastějším dotazům na posledním konzultačním dnu ministerstva pro místní rozvoj.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»