Provozuje:
Juris Real Estate

Je finančně výhodnější koupit starší nebo nový byt?

Nájem, nebo vlastní bydlení? Češi mají jasno, přes 70 pct lidí bydlí ve vlastním bytě či domě. V otázce, zda si pořídit novostavbu, nebo starší byt k rekonstrukci, již ale Češi tak jednotní nejsou.

Je finančně výhodnější koupit starší nebo nový byt?

autor. JURIS REAL

Nájem, nebo vlastní bydlení? Češi mají jasno, přes 70 pct lidí bydlí ve vlastním bytě či domě. V otázce, zda si pořídit novostavbu, nebo starší byt k rekonstrukci, již ale Češi tak jednotní nejsou.

Ti, kteří se rozhodnou pro rekonstrukci, musí pečlivě počítat. Rozpočet samotné rekonstrukce se často navýší až o jednu třetinu oproti původnímu záměru.

Cenově dostupné novostavby kupují zejména mladí lidé kolem 30 let, těch je ve skladbě kupujících přes 70 procent. Na nových bytech oceňují zejména konečnou cenu, díky níž nemusí počítat s dalšími výdaji na rekonstrukci.

Právě u starších bytů není jejich pořizovací cena konečná a vlastníci musí pečlivě propočítat, kolik hodlají do rekonstrukce vložit finančních prostředků. Navíc odborníci doporučují finální rozpočet navýšit zhruba o jednu třetinu. Lidé tak předejdou nepříjemnému překvapení z neplánovaných nákladů.

Skryté vady a nedostatky jsou právě u starých bytů největší nevýhodou. Výjimkou nejsou špatné elektroinstalace, rozvody vody nebo nutná výměna stoupaček – s tím vším je třeba při nákupu bytu k rekonstrukci počítat. Náklady na koupi staršího bytu a jeho kompletní rekonstrukci jsou tak často mnohem vyšší než koupě novostavby.

Přes 40 procent Čechů preferuje bydlení v novostavbě. Zhruba polovina kupujících chce ještě před nastěhováním provést nějaké klientské změny.

Výhodou novostaveb je, že si klienti mohou byt upravit podle svých představ v průběhu výstavby. Je možné posouvat příčky mezi místnostmi v bytě, změnit rozvody vody nebo rozmístění elektrických zásuvek. U starších bytů se v případě řady změn, které si jejich majitelé naplánují, po konzultaci se stavařem zjistí, že je ani nelze provést. Lidé tak často musí ze svých požadavků slevit a přizpůsobit se možnostem daného bytu.

Podstatné je zaměřit se nejen na kvalitu samotného bytu, ale celé budovy. Ať už lidé kupují novostavbu nebo starší byt, problémy mají s plánováním. Většina lidí si totiž neumí představit, jak bude žít za pět nebo deset let. Pozornost je třeba věnovat úložným prostorům.

Tak jak se mladá rodina rozrůstá, roste i množství věcí, které je třeba uložit. Už ve fázi výběru bytu by měly mladé páry myslet na to, kde budou parkovat např. kočárek, kola a později dětská kola, lyže, brusle a další sportovní vybavení.

Výhodou je např. sklepní kóje. Tu ale většina kupujících ke svým bytům nepožaduje. Přitom nejde o vysokou investici, která by limitovala pořízení vlastního bydlení.

Myslet je třeba i na parkování. Kroužení ulicemi a hledání volného místa totiž může bydlení velmi znepříjemnit. Podle Českého statistického úřadu automobil používají dvě třetiny rodin. V tuzemsku ale zoufale chybějí parkovací místa, s jejich nedostatkem se potýká téměř každé město. Součástí nových bytových domů jsou garáže s dostatečným počtem parkovacích stání, čímž odpadá problém s parkováním, který bývá u starší zástavby takřka pravidlem. I když v době koupi nemovitosti klienti automobil nevlastní, měli by uvažovat do budoucna a s bytem pořídit i parkovací stání, aby jednou neřešili problém, kde zaparkovat.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»