Provozuje:
Juris Real Estate

Je nutné zlepšovat proces vymáhání pohledávek.

Nicméně než dojde k samotnému vymáhání pohledávky je důležité především zvolit správný způsob a postup.

Je nutné zlepšovat proces vymáhání pohledávek.

autor. JURIS REAL

Nicméně než dojde k samotnému vymáhání pohledávky je důležité především zvolit správný způsob a postup.

Seriózní partner před zahájením inkasního procesu nejen vybírá vhodnou metodu vymáhání, ale především vyhodnocuje poměr výnosů a rizika, tedy určuje pravděpodobnost, s jakou se podaří vymoct u dlužníka závazky po splatnosti.

Všechny profesionální agentury by měly před vlastním procesem inkasa sestavit tzv. scoring dlužníka. Tento scoring slouží, stejně jako u měření úvěrového rizika, především ke zjištění adekvátní metody vhodné k inkasu pohledávky. V tomto případě se jedná o jednotlivé posuzování parametrů, které jsou následně vyhodnocovány.

Aby bylo efektivitu procesu vymáhání možné predikovat, je nutné zajistit dostatečný statistický vzorek. Z něho je možné vyhledat závislosti mezi známými parametry a pravděpodobně očekávaným chováním daného subjektu. Využívaným nástrojem pro zjišťování údajů jak u fyzických, tak právnických osob, jsou lustrace. Jejich základem jsou zejména veřejně dostupné databáze. Patří mezi ně obchodní rejstřík, administrativní registr ekonomických subjektů, insolvenční rejstřík, Český úřad zeměměřičský a katastrální, veřejné seznamy dlužníků (např. zveřejněné seznamy dlužníků zdravotních pojišťoven). Dále jsou zjišťovány informace v databázích, které jsou placené nebo neveřejné. Mezi takové databáze patří Centrální evidence exekucí (dále jen CEE), přičemž právě náhled do CEE je jedním ze sledovaných parametrů při vlastním zpracování scoringu. Přestože je vedeno několik milionů exekučních řízení a exekuce se týká cca 400 tis. dlužníků, právě náhled do CEE nám řekne, který 63% občanů produktivního věku je bez exekučního řízení. Je zřejmé, že patrně nebudete ochotni půjčit peníze člověku, který již má na svém kontě několik aktivních exekucí.

Souvislost mezi počtem exekučních titulů a schopností dlužníků splácet své závazky je zřejmá. A přesně podle stejné rovnice je jasné, že budete očekávat návratnost investice u pohledávek jednotlivých dlužníků nalezených v databázích CEE. Rostoucí zadluženost zvyšuje tlak na kontrolu a včasný záchyt chyb v procesu vymáhání. Aby každá agentura mohla svůj scoring vyhodnocovat reálně, musí velmi dobře hlídat své procesy a velmi rychle odstraňovat odchylky procesu. Procesní odchylky/chyby totiž nesmějí ovlivňovat měření možného inkasního potencionálu. To není jednoduchý úkol a mohou si je dovolit jen profesionálové se zkušeností. Ačkoli jsou jednotlivé agentury "tlačeny" do vyšší efektivity vymáhání vlivem konkurence a snižování na vymoženou korunu, je často nutná silnější kontrola rozdělení jednotlivých případů pro možný scoring. Jednotlivé agentury je možné poměřovat také tak, jak jsou schopné scoringy nastavit.

Především však podle toho, jak se nejvíce přibližují realitě a odhadu inkasa. Zvláště se zpětně vyhodnocuje, jak scoring dokázal dopředu vystihnout očekávané hodnoty inkasa a vyřadit pohledávky, které byly nevymahatelné. Mnohačetné exekuce a celkové zvyšování zadluženosti národa povedou k vyššímu tlaku na mimosoudní řešení a lze očekávat aktivnější zájem věřitelů o mimosoudní fázi: Tomu nyní nasvědčují dlouhodobé výsledky z prováděného scoringu Českého inkasního servisu (Malá, L. Zvyšování efektivity vymáhacího procesu. deník Hospodářské noviny-příloha Řešení závazků a pohledávek, dne 30. 4. 2013, s. V.)




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

V části ČR bude v noci na čtvrtek mráz.

Ten může poškodit kvetoucí stromy. Více»

O letošní úrodě ovoce rozhodnou následující dva týdny.

Čekají se noční mrazíky. Více»

Úpravami podmínek oddlužení by se poslanci měli zabývat až ve středu.

V projednávání sporného vládního návrhu na zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky budou poslanci pokračovat pravděpodobně ve středu místo původně plánovaného dneška. Více»

Výstavba nové tramvajové trati na Václavském nám. začne 29.6.

Stavba nové tramvajové trati v horní polovině pražského Václavského náměstí začne letos 29. června a potrvá tři roky. Tramvaje přes náměstí mezi Vodičkovou a Jindřišskou ulicí nepojedou od tohoto data až do 30. září, tj. tři měsíce. Více»

Všechny články a aktuality »»