Provozuje:
Juris Real Estate

Jestliže chcete koupit nemovitost již od 50 pct odhadní ceny, uvažujte o dražbě.

V dražbách lze koupit nejrůznější nemovitosti, od garáží a chat až po byty a domy. A samozřejmě od kvalitnějších a dražších až po levnější, které potřebují rekonstrukci, ale počáteční investice je o to zajímavější.

Jestliže chcete koupit nemovitost již od 50 pct odhadní ceny, uvažujte o dražbě.

autor. JURIS REAL

V dražbách lze koupit nejrůznější nemovitosti, od garáží a chat až po byty a domy. A samozřejmě od kvalitnějších a dražších až po levnější, které potřebují rekonstrukci, ale počáteční investice je o to zajímavější.

Výhodou mnoha dražeb je právě cena v kombinaci s rychlostí prodeje. Např. u tradičního realitního prodeje vlastníci raději vyčkávají měsíce nebo i roky a doufají v prodej za nadhodnocené ceny. U dražeb je naopak vše hotové během pár měsíců a kupující mají šanci na atraktivní cenu. „Velkou výhodou dražeb je rychlost a jednoduchost celého procesu, což současně vytváří prostor pro zajímavou cenu. Dražba často začíná na 50 procentech odhadní ceny nemovitosti a je jen na zájemcích, jakou reálnou hodnotu nakonec svými příhozy stanoví,“ konstatuje Radim Hasman, člen představenstva společnosti Eurodražby.cz, prvního dražebníka elektronických dražeb v České republice a lídra v oblasti nedobrovolných dražeb. Mnoho lidí ale od dražby odrazovala osobní účast v dražební síni. Měli obavy z „pokerového“ chování, jak maskovat svou strategii a neodhalovat karty, případně jak číst chování konkurentů. Zásadní změnu a otevření trhu znamenal příchod elektronických dražeb. Odpadají tak veškeré spekulace i obavy, že by se zájemci mohli nějak domluvit, a navíc lze dražit odkudkoli, z počítačů i mobilních zařízení.

Nemovitosti jsou prodávané přes dražební společnosti, takže zájemci nemusí komunikovat s původním vlastníkem nebo nájemci a je zaručené rychlé a bezpečné jednání. „Navíc výslednou cenu stanovuje sám trh prostřednictvím zájemců, takže se eliminuje citový vztah prodávajícího. Vlastníci mají jinak tendenci do ceny promítat emoce a svůj vztah k nemovitosti a cenu neúměrně navyšovat,“ dodává Hasman. Proto dává mnoho kupujících s ohledem na cenu přednost dražbám. Při dobrém nákupu totiž zbudou další finance na případné úpravy a rekonstrukce. Vedle ceny je zásadním faktorem i rychlost. Zbytečné prodlužování nikomu neprospívá. U dražeb jsou pevně dané termíny, takže celý proces od začátku prodeje do převedení nemovitosti na nového vlastníka trvá třeba jen dva, tři měsíce, což je výhoda pro všechny strany. Prodávající brzy získá své peníze, kupující dostane zajímavou cenu a rychle se může nastěhovat a nemovitost v mezidobí zbytečně neleží ladem. Vzhledem k rychlosti je potřeba mít předem vyřešené financování pro případ výhry, ale hypoteční banky dnes již běžně půjčují i na koupi nemovitostí v dražbě.

Na kupující nečeká žádné překvapení, poněvadž ve spolupráci s dražební společností je přehledně připravená veškerá dokumentace a všechny potřebné doklady. Ale vždy je užitečné si udělat před dražbou také vlastní průzkum, prohlédnout si nemovitost a porovnat ceny podobných nemovitostí.

Každopádně výsledná cena je reálná cena určená trhem, nikoli uměle stanovená cena odhadcem nebo zkreslenou představou vlastníků s citovou vazbou. Kdo hledá nemovitost za výhodnou cenu, by tedy měl o dražbě uvažovat.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»