Provozuje:
Juris Real Estate

Jihočeský kraj podal správní žalobu na šumavský NP a MŽP.

Kraj tvrdí, že jej obě instituce prakticky vyloučily z jednání o novém rozčlenění zón ochrany přírody v NP Šumava. Nové vymezení oblastí má rozdělit park na čtyři území.

Jihočeský kraj podal správní žalobu na šumavský NP a MŽP.

autor. JURIS REAL (Zdroj: ČTK)

Kraj tvrdí, že jej obě instituce prakticky vyloučily z jednání o novém rozčlenění zón ochrany přírody v NP Šumava. Nové vymezení oblastí má rozdělit park na čtyři území.

V tom s nejpřísnějším režimem se nebude zasahovat a taková pravidla budou platit pro 27 procent rozlohy NP Šumava.

Podle Jihočeského kraje jde o zásadní krok, kterému neodpovídala diskuse k problematice. Zástupci Jihočeského kraje v tiskové zprávě napsali, že k podání žaloby je vedl dlouhodobý vývoj.

Jihočeská hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD) sdělila, že postup v projednávání nových zón, které budou platit 15 let, byl naprosto nepřijatelný.

Národní park Šumava tvrdí, že při projednávání zonace postupoval podle zákona. Ministerstvo životního prostředí rovněž uvádí, že proces zonace nijak neporušil zákon.

"Máme za to, že bylo zasaženo nejen do práv Jihočeského kraje, který je podle zákona o krajích povinen pečovat o všestranný rozvoj svého území a o potřeby svých občanů, ale i do všech práv jeho občanů s ohledem na právo na příznivé životní prostředí, jak vyplývá z článku 35 Listiny základních práv a svobod," konstatovala Stráská.

Ředitel NP Šumava Pavel Hubený kvůli novým zónám osobně jednal se zástupci obcí, Plzeňského i Jihočeského kraje. V tiskové zprávě to sdělil mluvčí parku Jan Dvořák.

"Před samotným hlasováním rady NP Šumava o zonaci proběhlo několik seminářů i za účasti Jihočeského kraje. V některých šumavských obcích navíc o tom hlasovali i ve svých zastupitelstvech," řekl Dvořák. Rada šumavského parku, jejímž členem je i Jihočeský kraj, nakonec zonaci schválila na svém zasedání, když pro hlasovalo 29 z 41 přítomných členů.

Jihočeský kraj dlouhodobě vystupuje proti vedení šumavského národního parku. Kraj v poslední době spustil na sociálních sítích kampaň, podle níž se Šumava mění v "měsíční krajinu". Důvodem je prý fakt, že vedení parku dostatečně nezasahuje proti kůrovci, po jehož napadení usychají smrky. Podle vědců je kampaň místy lživá a opírá se např. o tendenční snímky. "Fotografie z vrcholu Poledníku, kterou kraj použil pro ilustrace kampaně, je zcela zavádějící. Jedná se o fotku několik let starou. Navíc z dálky pořízený záběr nadhodnocuje masu uschlých kmenů nad podrůstajícím zmlazením," uvedla ČTK přírodovědkyně z ústav výzkumu globální změny akademie věd Zdenka Křenová. Jihočeský kraj za kampaň zaplatil PR agentuře přibližně dva miliony korun. "Kampaň je uváděna bombastickými, ničím nepodloženými výroky o katastrofě, mizící Šumavě, či o tom, že příští generace ji poznají už pouze jako měsíční krajinu. Ve skutečnosti však Šumava naprosto nemizí, naopak se z kůrovcové gradace neobvykle rychle zotavuje. Domnívám se, že tohle by hejtmanku mělo stát její post," řekl ČTK Pavel Kindlmann z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy. Proti kampani se se svým prohlášením vyjádřili zástupci biologického centra akademie věd a přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity. Podle nich je kampaň postavena na nepodložených informacích.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»