Provozuje:
Juris Real Estate

Již 8 měsíců v řadě objem poskytnutých hypoték neklesl pod 10 miliard Kč.

Hypoteční banky v říjnu poskytly hypotéky za 13 miliard korun. Více než polovinu tvoří úvěry na koupi nemovitosti. Hypotéky jsou cenově atraktivní a publicitu pravděpodobně vzbudí i Českou národní bankou navrhované omezení maximální výše LTV.

Již 8 měsíců v řadě objem poskytnutých hypoték neklesl pod 10 miliard Kč.

autor. JURIS REAL

Hypoteční banky v říjnu poskytly hypotéky za 13 miliard korun. Více než polovinu tvoří úvěry na koupi nemovitosti. Hypotéky jsou cenově atraktivní a publicitu pravděpodobně vzbudí i Českou národní bankou navrhované omezení maximální výše LTV.

Jak si komerční banky stojí v meziročním srovnání?

Tuzemské banky v říjnu sjednaly 7724 hypotečních úvěrů v celkovém objemu 12,8 miliardy korun, jak vyplývá ze statistik portálu www.hypoindex.cz*. Průměrná výše úvěru tentokrát činila 1,66 milionu korun. V porovnání s předchozím měsícem počet o objem sjednaných úvěrů klesl a stejně tak v meziročním srovnání jsou na tom letos banky hůře. Loni v říjnu bylo podepsáno 8688 hypoték v hodnotě 14,1 miliardy korun, což bylo o 1,3 miliardy korun více. Z pohledu účelovosti dominují koupě nemovitostí (61 %), výstavba tvoří 16 % a na ostatní účely připadá zbývajících 22 %.

Z dlouhodobého pohledu zmíněná měsíční produkce 12,8 miliard Kč představuje vysoký nadprůměr. V říjnu se nad hranici 10 miliard banky dostaly pouze v letech 2007, 2012, 2013 a letos je to druhý nejlepší výsledek v historii. Mimo to suma sjednaných hypoték už 8. měsíc v řadě neklesla pod 10 miliard korun, což se stalo pouze loni. V roce plném rekordů.

Hypotéky jsou nyní v kurzu. Rekordně nízké úrokové sazby poutají pozornost médií a přeneseně i lidí zvažujících pořízení lepšího nebo nového bydlení. Kdy jindy tuto změnu realizovat, než nyní – kdy se sazby přiblížily na dosah 2procentní hranici a ceny nemovitostí se v řadě regionů odrážejí od dosaženého dna. Index dostupnosti bydlení, vyjadřující, jak velkou část čistého příjmu vynaloží domácnost na splátku hypotéky, aktuálně dosahuje zhruba 30 %. Přitom před pěti lety to byla téměř polovina průměrného čistého příjmu (více na www.hypoindex.cz).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»