Provozuje:
Juris Real Estate

Jsme profíci na výkup nemovitostí!

I proto víme, že hlavním městě mají lidé nejčastěji zájem o byty v deváté a desáté městské části.

Jsme profíci na výkup nemovitostí!

autor. JURIS REAL

I proto víme, že hlavním městě mají lidé nejčastěji zájem o byty v deváté a desáté městské části.

Průměrná plocha těchto bytů je 64 m2, dokládá analýza společností Trigema a Central Group za první čtvrtletí letošního roku.

Cenově jsou tyto byty pod celopražským průměrem za nové bydlení. Z pohledu dispozici se jedná především o 2+kk.

Největší zájem o nové byty je nyní především v deváté, desáté a páté městské části, jak ukazují výsledky souhrnné analýzy.

Tyto oblasti Prahy se na celkovém prodeji nových bytů dohromady podílejí téměř ze dvou třetin. Naopak málo se nové bydlení nabízí v centru, tedy v první a druhé městské části.

Z městských částí, kde je po bydlení největší poptávka, je nejdražším místem v současnosti pátá a osmá městská část. Průměrná cena nového bytu se v Praze 5 pohybuje na úrovni přesahující 66 tisíc korun za m2. V případě Prahy 8 je to pak dokonce téměř 69 tisíc korun za m2. Na druhé straně pod úrovní průměrné ceny za m2 v Praze, která činí 60 517 Kč/m2, je nové bydlení právě v Praze 9 a Praze 10, kde dosahuje výše přes 55, resp. téměř 54 tisíc korun za m2. „Místo, velikost a cena nového bytu jsou tím, co do značné míry rozhoduje o jeho výběru. Až za nimi následuje pověst developera i samotná kvalita nabízeného bytového projektu,“ vysvětluje Marcel Soural, předseda představenstva a generální ředitel společnosti Trigema, jaké jsou v těchto dnech hlavní důvody k nákupu nemovitosti.

Počet bytů, které se nabízejí, se v Praze k prvnímu čtvrtletí meziročně snížil o více než tisícovku z 6 450 na 5 250. V Praze 9 a 10 je průměrná plocha prodaných bytů okolo 64 m2.

V Praze 5 se však jedná již o plochu přesahující 70 a v Praze 4 dokonce 84 m2. Nejčastěji se poptávka týká bytů, které jsou ve velikosti 2+kk.

Za první čtvrtletí se podle výzkumu společností Trigema, Skanska Reality a Central Group prodalo dohromady 1 600 bytů. Počet dostupných bytových jednotek se pak meziročně snížil z původních 6 450 na 5 250.

Celkově se pro tento rok odhaduje, že by se v hlavním městě mohlo prodat až okolo 7 000 nových bytů. Metodiku analýz verifikuje Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy.

„Platné pražské stavební předpisy by mohly k narovnání rovnováhy mezi poptávkou a nabídkou napomoci. Důležitý však bude také přístup jednotlivých radnic, které projekty schvalují a připomínkují,“ dodává Soural. Zastupitelstvo hlavního města může pražské stavební předpisy schválit 25. května. Pokud by je přijalo již na tomto zasedání, mohly by vstoupit v platnost nejdříve 1. srpna.

Z pohledu celé České republiky se nejvíce bytů prodává právě v hlavním městě. Vloni to bylo v rozmezí od 6 500 do 7 000 jednotek, což je nejvíce od realitní krize.

Dalším významným městem je Brno, kde se minulý rok prodalo téměř 1 000 bytů a v prvním čtvrtletí dalších 362. Za ním následuje Jihomoravský (vloni 1 474 a v 1. čtvrtletí 460 bytů) a Středočeský kraj (vloni 1 046 a v 1. čtvrtletí 240 bytů).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Depozitář budoucího Tech. muzea ve Vysokém Mýtě zaplňují historické autobusy.

Do opravené haly, která bude sloužit jako depozitář budoucího Technického muzea ve Vysokém Mýtě, se stěhují historické autobusy. Více»

Stavební veletrhy v Brně poradí s rekonstrukcemi.

Stavební veletrh Brno, Dřevo a stavby a Festival architektury od středy do soboty obsadí dva pavilony brněnského výstaviště. Více»

Banky poskytly v březnu hypotéky za 18 mld. Kč.

To je o půlku více než loni. Více»

Historickým městem roku 2023 se stal Žatec na Lounsku v Ústeckém kraji.

Cena je odměnou za nejlepší využití peněz na obnovu památek z programu ministerstva kultury. Více»

NCOZ stíhá šest občanů kvůli korupci související s obecními byty v Brně.

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu obvinili šest lidí kvůli korupčnímu jednání v souvislosti se správou a hospodařením bytového fondu jedné brněnské městské části. Více»

Všechny články a aktuality »»