Provozuje:
Juris Real Estate

Justice nemá sankcionovat lidi za to, že neznají ty správné právnické argumenty.

Podle verdiktu senátu Ústavního soudu (ÚS) se soudkyní zpravodajkou Kateřinou Šimáčkou mají naopak soudy lidi poučit, co a jak je potřeba doplnit, zvláště když je zřejmé, že chtějí situaci nějak řešit, ale jen neumějí napsat právnické podání.

Justice nemá sankcionovat lidi za to, že neznají ty správné právnické argumenty.

autor. JURIS REAL

Podle verdiktu senátu Ústavního soudu (ÚS) se soudkyní zpravodajkou Kateřinou Šimáčkou mají naopak soudy lidi poučit, co a jak je potřeba doplnit, zvláště když je zřejmé, že chtějí situaci nějak řešit, ale jen neumějí napsat právnické podání.

Ústavní soudci se neznalostí „správných právnických“ argumentů zabývali na případu invalidní důchodkyně, po které chtěla společnost Heineken zaplatit 150 tisíc korun, neboť žena figurovala jako ručitelka za jinou osobu. Okresní soud v Novém Jičíně vydal rozsudek o zaplacení, přestože invalidní důchodkyně si proti platebnímu rozkazu podala včas odpor s tím, že žalovanou částku nemá a dluh neuznává, pobírá invalidní důchod, z něhož jsou jí již strhávány peníze exekutorem, a jí nezbývá na živobytí.

Žena pak ještě soudu poslala v zákonné lhůtě vyjádření, že by ráda k soudu osobně přišla a „řekla, jak to vlastně bylo“. Jenže soud jí nic takového neumožnil s poukazem, že se písemně nevyjádřila dostatečně kvalifikovaně. U odvolacího soudu sice žena dostala advokáta, ale nebylo jí to nic platné, protože rozsudek byl potvrzen. I Nejvyšší soud verdikt uznal s poukazem na to, že se nižší soudy při svém postupu nijak neodchýlily od ustálené praxe. „Žalovaného nelze sankcionovat za to, že neví, co jsou ,správné právnické‘ argumenty, jimiž by mohl úspěšně brojit proti žalobě. Situaci nedostatečně kvalifikovaného vyjádření žalovaného, je-li zároveň zřejmá jeho snaha aktivně se účastnit, je naopak třeba řešit poučením o tom, že jeho dosavadní tvrzení jsou například neúplná a je nutné je doplnit, či o tom, co je pro posouzení dané věci relevantní,“ nenechala nit suchou na přístupu justice Šimáčková. Kauza se tak nyní vrací znovu na svůj počátek.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Dvorecký most je komplikovaná stavba.

Řekl ČTK stavbyvedoucí Metrostavu. Více»

Ministerstva se dohodly na rozdělení výnosů z emisních povolenek.

Ministerstva životního prostředí a průmyslu a obchodu našla shodu na rozdělení výnosů z emisních povolenek a vláda by ji dnes měla potvrdit. Vyplývá to z vyjádření ministrů při příchodu na jednání kabinetu. Více»

Škody způsobené mrazem na úrodě vinařů v ČR budou ve stovkách milionů korun.

Škody způsobené mrazem na letošní úrodě vinařů v České republice půjdou do stovek milionů korun, v Čechách pomrzlo 40 procent vinohradů, řekl ČTK prezident Svazu vinařů Martin Chlad. Více»

Zájem o dřevostavby loni v České republice stagnoval.

Přibývá veřejných staveb. Více»

Zájem o tepelná čerpadla v České republice stagnuje.

Obor jedná se státem o podpoře. Více»

Všechny články a aktuality »»