Provozuje:
Juris Real Estate

Justice se bojí nového občanského zákoníku I.

Hrozí proto zmatky u soudů, a to zejména těch prvoinstančních (okresních či v hlavním městě obvodních) ?

Justice se bojí nového občanského zákoníku I.

autor. JURIS REAL

Hrozí proto zmatky u soudů, a to zejména těch prvoinstančních (okresních či v hlavním městě obvodních) ?

Díky chybějícímu jednajícímu a kancelářskému řádu hrozí po 1. lednu 2014 zmatek na soudech a zpoždění justičních kauz, na jejichž rozuzlení netrpělivě čekají účastníci civilního řízení. Třeba se přesně neví, který civilní spor začne na krajském a který na okresním soudu. "V prosinci musí být hotové rozvrhy práce soudců a my stále netušíme, kdo co bude soudit," uvádí prezident Soudcovské unie Tomáš Lichovník.

Právě soudnictví žilo dlouho v nejistotě, zda-li se stihne občanský zákoník se vším všudy kvůli politické krizi schválit. Jeho kritici a oponenti z řad legislativních odborníků v ČSSD se již radovali, že se odloží. Nakonec Sněmovna na poslední chvíli schválila i většinu doprovodných předpisů k občanskému zákoníku. Jenže část z nich jí vrátil levicový Senát, poslanci se rozpustili a některé vyhlášky ještě nedodalo ani ministerstvo spravedlnosti. "Uživatelé" občanského zákoníku včetně firem zůstávají kvůli nedodělanému právnímu předpisu značně nervózní. "My už nový zákoník musíme zapracovat do kontraktů (smluv). Jímá mě hrůza, že by nakonec platit nezačal," bojí se Ivo Gavlas, majitel realitní kanceláře. Juristy nyní čekají "dostihy". Musí za poslední tři měsíce vše opravit, schválit a nastudovat. Horní komora se musí vypořádat s vrácenými daňovými paragrafy a schválit je místo poslanců. Ministerstvo spravedlnosti musí předložit jednací řád. "Já doufám, že senátoři si uvědomí význam občanského zákoníku a vše doschválí," věří exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

"Ministerstvo teď sice kancelářský řád dokončuje, ale pochybili náměstci, kteří už to dávno měli udělat. Je třeba se ptát, kdo to měl na starosti," dodal. Podle úředníků ministerstva se ale trochu vymlouvají i soudci, kteří problém s chybějícím kancelářským řádem zveličují, protože obecně jsou proti zákoníku. Musí se totiž učit nové paragrafy. "Jednací řád předkládáme vládě, a to přesně podle plánu. Opraví se i daňové zákony, aby Senátu nevadily," slibuje odcházející náměstek ministryně spravedlnosti František Korbel, který měl "občana" na starosti (Pokorný, J. U soudů se bojí nového "občana". deník MF DNES, dne 20. 9. 2013, s. A1 až A4.).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»