Provozuje:
Juris Real Estate

Justice se bojí nového občanského zákoníku II.

Nový občanský zákoník (dále jen "NOZ") bohužel nezaručuje lepší právo.

Justice se bojí nového občanského zákoníku II.

autor. JURIS REAL

Nový občanský zákoník (dále jen "NOZ") bohužel nezaručuje lepší právo.

Od prvního ledna 2014 má vstoupit v účinnost NOZ, který podle mediální prezentace nahradí "předlistopadový" občanský zákoník, jenž je kupř. podle exministra spravedlnosti Karla Čermáka "stalinistickým pomníkem". Tento "starý" občanský zákoník byl ovšem v období našeho polistopadového režimu mnohokrát novelizován a i díky judikatuře Nejvyššího soudu a Ústavního soudu se blížil ke stavu, kdy bylo možné v drtivé většině hovořit o předvídatelnosti soudního rozhodování u stěžejních právních institutů. Stále jsem se domníval, že v situaci, kdy z národohospodářského hlediska náš stát vykazuje značné problémy a k řešení se otevírají mnohem závažnější otázky, by podobné významné počiny v oblasti změny soukromoprávní regulace měly být odsunuty na pozdější, ekonomicky příznivější období. Zavedení nového systému změny v soukromoprávní úpravě totiž s sebou přináší nejen výrazné fin. výdaje, ale především vážnou hrozbu, že předvídatelnost soudního rozhodování bude znesnadněna.

Složité ústrojí nového občanského zákoníku plné archaismů, nových institutů, ale i větších či menších nepřesností totiž absolutně znemožňuje učinit závěr, že od 1. 1. 2014 se stane české soukromé právo lepší, předvídatelnější, občanům a státním orgánům srozumitelnější. Podle mého názoru nastane pravý opak. Již v předchozí době skupina učitelů z brněnské právnické fakulty a soudců Nejvyššího soudu na stránkách odborných časopisů vyjádřila v rámci svých připomínek vážné výhrady (tehdy ještě k návrhu) k novému občanskému zákoníku:

a.) nemodernost návrhu,

b.) radikální diskontinuita,

c.) pochybná koncepce vazeb na veřejné právo,

d.) absence odpovídající procesní úpravy.

O mnohem ostřejší kritika zazněla z úst býv. "hradního" právníka Pavla Hasenkopfa: "Sečteno a podtrženo, zákoník není ani trochu "apoteózou svobody". Je vrcholem právního konstruktivismu, nesmyslné touhy po právní dokonalosti. Podobá se novoměstu pečlivě a do detailu naplánovanému uprostřed pralesa, novoměstu, ve kterém navzdory jeho technické dokonalosti a rokokové kráse nikdo nebude umět žít. Na tomto pocitu nic nezmění žádná dilčí vylepšení oproti soudobé právní úpravě, která si v zákoníku dokáže najít každý včetně mne." Zdánlivě úsměvné, ve skutečnosti však velmi smutné jsou pak úvahy na téma nového občanského zákoníku na webu býv. děkana plzeňské fakulty, především však významného českého civilisty Milana Kindla. Jeho argumentace(pro ty, kteří se chtějí seznámit s obrácenou mincí nového občanského zákoníku) doslova vybízí k úvaze nad smyslem tohoto nového kodexu. V této souvislosti bylo možno zaznamenat vyjádření prezidenta Miloše Zemana: "Po debatě s právníky mi bylo vysvětleno, že hlavním důvodem odložení účinnosti občanského zákoníku je to, že soudci, případně advokáti, se nechtějí učit nový občanský zákoník. A jediný způsob, jak je tomu přimět, je, aby ten občanský zákoník byl přijat." České soudce z neochoty učit se nový občanský zákoník podezírat nelze. Soudci, kteří připomínali nové úpravě kodexu soukromého práva, si totiž - vedle předmětné skupiny např. advokátů - uvědomovali, že v situaci, kdy stát potřebuje šetřit a ze všech stran je vyslovován požadavek na předvídatelnost soudního rozhodování, může ukvapené přijetí tak závažného zákoníku přivodit nemalé potíže v praxi. Sama skutečnost, že se zde představí nové objemné dílo s místy (nejen) archaickým jazykem a (z pohledu výkladu a aplikace) tomu odpovídající reglementací, záruku kvality - podle některých praktiků - prostě nedává. Na půdě "dosavadní" Poslanecké sněmovny ideje odložení účinnosti nového občanského zákoníku byla opuštěna, byť mnozí poslanci naopak v tomto řešení spatřovali smysluplné vyřešení situace.

Z mého pohledu se málo naslouchalo odborným oponentům nového civilního kodexu. Soudci budou pochopitelně od 1. 1. 2014 připraveni interpretovat a aplikovat nový občanský zákoník, leč jejich úsilí ještě nemusí a podle mého názoru nebude znamenat, že v dohledné době bude možné s tímto novým (a podle celé řady právníků velmi problematickým) kodexem spojovat prvek předvídatelnosti soudních rozhodnutí. Kdo hlásá opak, nevidí anebo z nějakého důvodu nechce vidět reálný stav věci. A tak, aby neupadlo do zapomnění, dovoluji si uvést výhrady, jež na adresu nového občanského zákoníku (NOZ) pronesla Irena Pelikánová, soudkyně Tribunálu Soudního dvora Evropské unie. Podle ni kompletní změna českého soukromého práva přinese občanům i podnikatelům velké náklady a problémy. NOZ je poměrně málo kompatibilní s evropskými trendy.

Použití velkého množství vzorů (zahraničních zákonů) způsobilo, že NOZ není dostatečně vnitřně jednotný. Projevila se nezkušenost autorů s legislativní prací; soudkyně má spíše dojem, že autoři NOZ více ustupovali tlakům politickým než odborně právnickým. NOZ je podle ní tak kuriózní, že způsobí stejné problémy, jako bychom převzali zákon ze zahraničí. Navíc ale nebudeme mít jakoukoli pomoc pro výklad předpisů, jako je literatura nebo judikatura soudů. Všechno začne zase od nuly, soudí. Nový občanský zákoník a ještě více zákon o obchodních korporacích jsou podle ní velmi nedokonalá díla. Kdybychom převzali zákoník, který má za sebou stoletou zkoušku životem, byla by to lepší cesta, míní soudkyně (Vrcha, P. Nový občanský zákoník nezaručuje lepší právo. Deník Právo-příloha Publicistika, dne 14. 8. 2013, s. 6.).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»