Provozuje:
Juris Real Estate

Justice v kauze restituce Bečvářova statku osvobodila referenta Horáka.

Odvolací soud osvobodil bývalého úředníka pražského pozemkového úřadu Jana Horáka v kauze restituce tzv. Bečvářova statku.

Justice v kauze restituce Bečvářova statku osvobodila referenta Horáka.

autor. JURIS REAL, ČTK

Odvolací soud osvobodil bývalého úředníka pražského pozemkového úřadu Jana Horáka v kauze restituce tzv. Bečvářova statku.

Zrušil mu dříve uložený sedmiletý trest vězení a zprostil ho obžaloby ze zneužití pravomoci úřední osoby.

Jeho nadřízenému Petru Chmelíkovi ponechal odvolací senát za maření úkonu veřejného činitele z nedbalosti roční podmíněný trest.

Muži podle obžaloby spolu s další Horákovou nadřízenou Evou Benešovou nezákonně přiřkli Emilii Bednářové a dalším restituentům náhradní pozemky za nemovitosti původně patřící Janu Marii Bečvářovi a způsobili tak škodu nejméně 1,4 miliardy korun. Podle soudu však nejednali úmyslně, Horák navíc pouze vypracovával koncepty pro restituce.

"Skutky nejsou trestným činem," prohlásil předseda senátu Jiří Lněnička.

Senát podle předsedy zarazilo, že se v prvoinstančním rozsudku forma zavinění u různých obžalovaných lišila. Podle odvolacího soudu jednali všichni spíše z nedbalosti, protože se neprokázalo, že by z rozhodování o restitučních nárocích měli prospěch.

"Bylo prokázáno, že se s restituentem ani jeho právním zástupcem neznali," uvedl Lněnička.

Horák pak podle senátu sice měl pravomoci úřední osoby, při restitucích Bečvářova statku však ne.

"Sám žádné rozhodnutí neudělal," sdělil soudce. Jeho podklady museli podepsat a zkontrolovat nadřízení.

Úředník se k chybám přiznal. Tvrdil ale, že svými rozhodnutími nechtěl způsobit škodu a rozhodně se jimi neobohatil.

"Stojí před vámi člověk, který rozhodně není vinen úmyslným trestným činem," konstatoval. Dodal, že chtěl uzavřít dohodu o vině a trestu, žalobce s tím však nesouhlasil.

Podle státního zástupce Jiřího Pražáka totiž dohoda v této fázi projednávání případu nebyla možná. Státní zástupce zároveň trval na tom, že muž jednal úmyslně.

Po skončení jednání uvedl, že mu však nezbývá než pravomocné rozhodnutí akceptovat. Odůvodnění si také musí před případnými dalšími kroky prostudovat. Pražák souhlasil s trestem, který muži uložil prvoinstanční soud.

Chmelík tvrdil, že byl v době rozhodování o restitucích Bečvářova statku ředitelem tří pozemkových úřadů a musel tedy spoléhat na to, že jeho podřízení provedou svoji práci správně.

Nestíhal vše zkontrolovat. O vydání pozemků podle něj navíc dále rozhodoval soud, který mohl vše prověřit. Soud však Chmelíkovu vinu potvrdil.

Zrušil mu pouze peněžitý trest, který podle něj není za neúmyslné jednání v tomto případě uložit.

Benešová se kvůli zdravotním potížím ze soudního jednání omluvila, senát proto její případ vyloučil k samostatnému projednání.

Žena by tak u odvolacího soudu měla stanout na počátku června. Prvoinstanční soud ji potrestal šesti lety vězení. Podle státního zástupce se stejně jako Horák dopustila zneužití pravomoci.

Žalobce i právní zástupce Benešové se však shodli na tom, že verdikt naznačuje, že bude potrestána spíše za jednání z nedbalosti.

Úředníci se u soudu zpovídali z několika rozhodnutí z let 2009 až 2012. Bednářová a v některých případech i další restituenti na jejich základě obdrželi lukrativní pozemky jako náhradu za to, že jim stát nevrátil statky po Bečvářovi ve Strašnicích a na Žižkově.

Bednářovou označil Horák za neteř po Janu Marii Bečvářovi, ačkoli měla nárok pouze na dědictví po jeho bratru Josefovi, který ji uvedl v závěti. Další restituenti zase mohli dědit pouze po jeho sestře.

Restituenti po sourozencích Bečvářových získali pozemky v Praze v odhadované hodnotě tří miliard korun. Podle dřívějšího vyjádření ředitele Pozemkového fondu ČR Radima Ziky nemohla rodina dostat původní parcely takzvaného Strašnického velkostatku, protože byly zastavěny nebo převedeny na někoho jiného.

Bečvářovým komunisté zabavili rozsáhlé území, na kterém dnes stojí např. hotel Don Giovanni, Rádio Svobodná Evropa nebo sídliště Solidarita.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»