Provozuje:
Juris Real Estate

Justice v případu Hotelu Bohemia potrestala sedm lidí a dvě firmy.

Krajský soud v Hradci Králové v kauze machinací při modernizaci Hotelu Bohemia Chrudim potrestal sedm obžalovaných za pokus poškození finančních zájmů EU a dotačního podvodu podmíněnými tresty, dvěma firmám uložil finanční tresty ve 300.000 korun.

Justice v případu Hotelu Bohemia potrestala sedm lidí a dvě firmy.

autor. JURIS REAL (s využitím ČTK)

Krajský soud v Hradci Králové v kauze machinací při modernizaci Hotelu Bohemia Chrudim potrestal sedm obžalovaných za pokus poškození finančních zájmů EU a dotačního podvodu podmíněnými tresty, dvěma firmám uložil finanční tresty ve 300.000 korun.

Dalšího obžalovaného a jednu společnost naopak obžaloby zprostil. V přpadu figuruje osm lidí a tři firmy. Podle obžaloby jim hrozilo pět až deset let vězení, soud se ale rozhodoval v mírnější trestní sazbě od dvou do osmi let. Rozsudek není pravomocný. Rozsudek není ještě pravomocný, státní zástupce se odvolal. Kromě jednoho z obžalovaných, kterého soud obžaloby zprostil, se ostatní odvolali nebo si nechali lhůtu. "O organizovanou skupinu se nejednalo. Dohoda zločinecké skupiny neexistovala. Snažili se ušetřit, kde se dalo," sdělil předseda senátu Petr Mráka. "Tato kauza mohla působil komicky, ale jen do té doby, než se začalo soudit. Žádná legrace to nebyla," reagoval soudce na jednoho z obžalovaných, který řekl, že "šlo o komedii".

Pět mužů a dvě firmy soud potrestal za pokus zločinu poškození finančních zájmů EU a dotačního podvodu a další dva obžalované za pomoc ke spáchání pokusu těchto dvou zločinů. Sedm obžalovaných dostalo podmíněné tresty od 26 do 30 měsíců s odkladem na dva roky, dvě společnosti HOMA holding a Cettus peněžité tresty. Soud při stanovení výše trestu přihlédl k tomu, že v minulosti nebyl nikdo z odsouzených trestaný. Státní zastupitelství žádalo nepodmíněné tresty okolo pěti let vězení. Jedním z hlavním rozporů mezi stanoviskem obžaloby a soudu je výše škody. "U podvodných jednání šlo o škodu v celé částce uplatněných nároků z dotačního programu, tedy 12 milionů korun na úkor EU a státního rozpočtu, zatímco soud dospěl k závěru, že škoda je okolo 700.000 korun," řekl novinářům státní zástupce Zdeněk Matula. Podle něj se obžaloba neshodne se soudem ani na posouzení činnosti obžalovaných. "Obžaloba hovoří o organizované skupině, jinak by nebylo možné, aby se domluvil investor, technický dozor investora a dodavatel," uvedl Matula.

Jedna z obhájkyň Tereza Jelínková označila případ za nešťastný. "Na začátku byla ohromná monstrakce, pro všechny fyzické i právnické osoby to znamenalo velký převrat v jejich podnikání, osobních životech a po pěti letech tu stojíme vlastně s drobnými tresty," řekla Jelínková. Podle obžaloby se v roce 2012 dohodli zástupci investora, společnosti HOMA holding, technického zástupce investora, firmy Cettus a zhotovitele, kterým byl Metrostav, na neoprávněném odčerpání nejméně devíti milionů korun ze zakázky financované z Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod.

Oprava hotelu měla stát 74 milionů korun, dotace měla činit 43 milionů. Součástí projektu byla nadstavba levého křídla, stavba bowlingového a kongresového sálu či vybudování wellness zóny. Část dotace, o kterou firma požádala, však nebyla vyplacena a práce se zastavily. Firma odstoupila od smlouvy na poskytnutí dotace. Později vlastník společnost i s hotelem prodal. Pozastavení evropské dotace pro hotel Bohemia souviselo s vyšetřováním zakázky na opravu hřebčína v Kladrubech, na obou zakázkách se podílela např. firma Metrostav. "Soud se ztotožnil s podanou obžalobou v té části, která se týkala mikropilotů, tedy že šlo o podvod, že fakturovali služby, které nebyly provedeny. Do té viny zahrnul všechny s výjimkou jednoho obžalovaného a společnosti Metrostav," řekl ČTK Matula.

Krajský soud se případem zabýval podruhé, poté, co vrchní soud loni v březnu rozsudek zrušil a vrátil do Hradce k novému projednání a doplnění důkazů.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»