Provozuje:
Juris Real Estate

K 31. 12. 2012 končí v ČR regulace činží.

Posledním prosincovým dnem skončí v Česku s definitivní platností regulace nájemného. Deregulace byla zahájena v roce 2007 a týkala se zhruba 700 000 domácností. Podle mnohých odborníků pomohlo uvolnění činží snížit tržní nájemné.

K 31. 12. 2012 končí v ČR regulace činží.

autor. JURIS REAL

Posledním prosincovým dnem skončí v Česku s definitivní platností regulace nájemného. Deregulace byla zahájena v roce 2007 a týkala se zhruba 700 000 domácností. Podle mnohých odborníků pomohlo uvolnění činží snížit tržní nájemné.

Letošním 31. prosincem skončí regulace nájemného ve většině krajských měst, velkých městech Středočeského kraje a v Praze. V mnoha dalších městech skončila regulace nájmů už na konci roku 2010. O vlivu deregulace na celkovou úroveň nájmů vypovídá nová ročenka ČSU. Z ní vyplývá, že tzv. čisté nájemné bylo loni zhruba o 68 procent vyšší než v roce 2005. Tento ukazatel sice zahrnuje také tržní nájemné, růst však ovlivnilo hlavně uvolňování regulovaných činží.

Např. v hlavním městě stouplo v posledních dvou letech regulované nájemné o 14 procent, v letošním roce činil průměrný regulovaný nájem v hlavním městě 87 korun za metr čtvereční. V některých pražských lokalitách regulované nájemné v poslední době zdražilo o desítky korun. Zvláště u některých větších bytů se ovšem nájemné zvýšilo natolik, že radnice nyní mají potíže sehnat do nich nájemce. To se stalo např. v Hradci Králové. Úředníci tam proto rozhodli, že od ledna město sníží nájemné v asi stovce velkých bytů s rozlohou nad 80 metrů čtverečních. Další radnice nechají nájmy i po Novém roce na současné úrovni, což je případ Mladé Boleslavi.

Jestliže se po ukončení regulace pronajímatel s nájemcem nedohodnou na výši nájemného, můžou se obrátit na soud se žádostí o určení nájemného v místě a čase obvyklého. Jednostranné zvýšení nájmu ze strany vlastníků činžovních domů (rozuměj pronajímatele) není možné.

S využitím ČTK. Regulaci nájemného v Česku definitivně odzvoní na konci roku [citováno dne 28. 12. 2012]. Dostupný z http://www.novinky.cz/ekonomika/288893-regulaci-najemneho-v-cesku-definitivne-odzvoni-na-konci-roku.html




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»