Provozuje:
Juris Real Estate

K hlasování o novém stavebním zákoně se včera Sněmovna nedostala.

Sněmovna se ve středu ani po víc než tříhodinové debatě nedostala k hlasování o schválení nového stavebního zákona. Vrátit se k němu může v pátek.

K hlasování o novém stavebním zákoně se včera Sněmovna nedostala.

autor. JURIS REAL, ČTK

Sněmovna se ve středu ani po víc než tříhodinové debatě nedostala k hlasování o schválení nového stavebního zákona. Vrátit se k němu může v pátek.

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) v úvodním slově označila projednávaný návrh za nejzásadnější zákon, kterým se Sněmovna v tomto volebním období zabývá, a vyzvala k jeho podpoře.

Bude to podle ní obrovský krok pro celou ČR. V rozpravě pak zazněly hlavně kritické projevy opozičních poslanců, kterým se nelíbí jak vládou navržený hybridní model, tak i model čistě státní stavební správy, kterému dala Sněmovna přednost.

Kvůli schvalování nového stavebního zákona se má Sněmovna mimořádně sejít ještě příští středu.

Např. předseda Pirátů Ivan Bartoš tvrdí, že vládní návrh stavební řízení neurychlí.

"My směřujeme ke stejnému cíli, ale návrh, který nyní budeme ve Sněmovně projednávat, předpokládá, že vezmu-li problém, a objektivně ty problémy existují, vezmu-li problém někde v obci a přesunu ho do jakéhosi megaúřadu, ten problém se vyřeší," prohlásil.

Bartoš vyzdvihoval výhody digitalizace stavebního řízení, naproti tomu poslanec KSČM Leo Luzar poukazoval na to, kolik lidí podává třeba daňové přiznání na papíře.

Řada lidí tak podle Luzara bude chtít podávat na papíře i dokumenty ke stavebnímu řízení. Digitalizace není samospásná a přináší obrovská rizika hlavně ve vnímání lidí, poznamenal.

Centralizaci stavebního řízení v nově navrženém Nejvyšším stavebním úřadu a jeho územních pracovištích kritizoval také Jan Čižinský (KDU-ČSL). Popsal mj., že se sousedé budou se stavebníky setkávat u soudu kvůli sporům o stavby.

Také místopředseda ODS Martin Kupka kritizoval navrhovanou centralizaci stavební správy. Poukazoval i na to, že nově navrhovaný Nejvyšší stavební úřad má mít kolem 13.000 úředníků.

Ministryně Dostálová ale řekla včera Hospodářským novinám, že z nynějšího počtu 12.000 až 13.000 úředníků jich bude stát potřebovat jen asi 5.000 až 6.000.

Poukazoval na nedostatek úředníků. Pak podle něj nedává logiku řešit problém se stavebním řízením vytvořením nové struktury. Tím si podle něj jenom stát vyvrtá "díru pod čáru ponoru".

Ve svém rozsáhlém projevu také varoval třeba před nedostatkem vhodných kancelářských prostor. Vláda v důvodové zprávě uvedla, že nepočítá se stavbou budov pro zaměstnance, ale jen s pronájmem jiných prostor, třeba od Správy železnic, která má k dispozici asi 1 200 nádražních budov.

Ministryně Dostálová již dříve poslancům sdělila, že se snaží jednat třeba se starosty o tom, aby úředníci mohli zůstat na svých dosavadních pracovištích. Ujistila již dříve, že stát nebude stavět nové budovy na zelené louce.

Samosprávám podle průzkumů věří víc občanů než státní správě, poznamenal Ivan Adamec (ODS). Upozorňoval na to, že zákon začne platit až za nové vlády, kdy se teprve ukáže, jak funguje. Adamec řekl, že žádný starosta nechce mít pod jednou střechou úředníky dvojího postavení, dokonce s definitivou.

Kladl si otázky, například jak spolu budou vycházet, jak budou sdílet společné prostory nebo jak to bude se služebními auty. Chtěl by také vědět, kolik si změna vyžádá nákladů.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) varoval před pozměňovacím návrhem poslance ODS Jana Bauera, který předložil k související předloze, jež mění vyjma jiného zákon o ochraně přírody a krajiny.

Bauer v něm navrhuje, aby kompetence v ochraně přírody v národních parcích a chráněných krajinných oblastech přešly na stavební úřady. Jeho návrh vyvolal kritiku např. ze strany představitelů národních parků.

Bauer argumentuje například tím, že i stavební úřad bude při rozhodování vázán požadavky zákona o ochraně přírody a krajiny. Brabec uvedl, že návrh považuje ve svých důsledcích za nebezpečný. Vyzval poslance, aby pro něj nehlasovali.

Kvůli schvalování nového stavebního zákona se má Sněmovna mimořádně sejít ještě příští středu. Mimořádnou schůzi na tento den svolal předseda Radek Vondráček (ANO).

Na dotaz ČTK sdělil, že ji svolal z popudu poslanců vládního hnutí ANO, což potvrdil i zpravodaj Martin Kolovratník (ANO).




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»