Provozuje:
Juris Real Estate

K soudům se valí další žaloby na dlužné pohledávky.

Pokles soudně nařízených exekucí v loňském roce byl s největší pravděpodobností bohužel jen dočasný. Do exekučního procesu totiž začne padat většina pohledávek z nové vlny žalob na dluhy občanů.

K soudům se valí další žaloby na dlužné pohledávky.

autor. JURIS REAL

Pokles soudně nařízených exekucí v loňském roce byl s největší pravděpodobností bohužel jen dočasný. Do exekučního procesu totiž začne padat většina pohledávek z nové vlny žalob na dluhy občanů.

„Počet exekucí sice klesl, a to z neuvěřitelně vysokých počtů, ale množství platebních rozkazů naopak roste. Počet sporných občanskoprávních věcí, které jsou v drtivé většině tvořeny žalobami na dlužné pohledávky, totiž narostl loni v meziročním srovnání o 120 tisíc, což je asi o 40 procent,“ řekl Právu prezident Soudcovské unie ČR Tomáš Lichovník. Podle Lichovníka se jedná o obrovský nárůst, i když se od toho odečtou hromadné žaloby podané kvůli bankovním poplatkům. „Pokud nám takto naroste nalézací řízení, tak za dva tři roky můžeme klidně čekat opět vzestup exekucí,“ dodal Lichovník. Jde totiž o to, že od podání žaloby až do nařízení exekuce a jejího provádění často uběhnou měsíce, takže vzestup žalob se v počtu exekucí projevuje až se značným zpožděním. V roce 2012 na okresní soudy přišlo 273 tisíc občanskoprávních žalob, mezi nimiž převažují právě spory o dlužné peníze, a v roce 2013 to už bylo 393 tisíc žalob.

V loňském roce soudy v České republice zahájily více než 714 tisíc exekucí, což je v meziročním srovnání o 106 tisíc méně. Podle Centrální evidence exekucí čelí exekučnímu řízení 969 tisíc fyzických a právnických osob. Z údajů Exekutorské komory vyplývá, že celková úspěšnost vymahatelnosti se pohybuje kolem 50 procent. V loňském roce bylo totiž ukončeno 409 tisíc exekučních řízení, z toho ve 191 tisíci případů se podařilo peníze vymoci a 185 tisíc bylo zastaveno. Loni bylo nařízeno 14 230 dražeb nemovitostí. „Tyto údaje jsou srovnatelné s rokem 2012, jejich rozměr je však jiný. Je ovlivněn především fenoménem insolvencí. Dříve platilo, že se z počtu nařízených dražeb realizovala zhruba polovina. V současnosti je procentuální podíl nižší, neboť velké množství dražeb maří šikanózní insolvenční návrhy,“ uvedla Petra Báčová z Exekutorské komory. Někteří neplatiči podle ní podávají insolvenční návrhy těsně před dražbou, aby dražbu zmařili.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

Luxusní byt slavného návrháře se prodal za 253 mil. korun.

Pařížský byt zesnulého módního návrháře Karla Lagerfelda se prodal za deset milionů eur (253 milionů korun). Více»

Na památkách po celé České republice začíná hlavní turistická sezona.

Na státních památkách dnes začíná hlavní turistická sezona. Tradiční termín otevření památek se letos z 1. dubna posunul kvůli Velikonocům. Více»

Investor, který vstoupí do Vít. sléváren, by měl být znám za několik týdnů.

Jméno investora, který by měl do ostravské společnosti Vítkovické slévárny vstoupit jako její nový vlastník, by mělo být známo do několika týdnů. ČTK a MF Dnes to řekl insolvenční správce Jan Mašek ze společnosti AZAM - insolvence. Více»

Společnost PlaneStation musí vyklidit vojenské letiště Líně.

Krajský soud v Plzni rozhodl, že firma PlaneStation musí do dvou měsíců od obdržení rozsudku vyklidit záložní vojenské letiště Líně. Nájemce, který letiště od roku 2000 provozuje, včera uvedl, že se ještě dovolá k Nejvyššímu soudu. Více»

Útlum uhelných elektráren dodávky neohrozí.

Výrazně však zdraží energie. Více»

Všechny články a aktuality »»