Provozuje:
Juris Real Estate

Kabinet musí ujasnit pravidla pro restaurace a připravit plán na podzim.

Vláda musí podle Hospodářské komory (dále jen "HK") nejpozději v pátek jasně uvést pravidla pro otevření restauračních zahrádek. Měla by rovněž připravit plán pro podzim s pandemií koronaviru.

Kabinet musí ujasnit pravidla pro restaurace a připravit plán na podzim.

autor. JURIS REAL, ČTK

Vláda musí podle Hospodářské komory (dále jen "HK") nejpozději v pátek jasně uvést pravidla pro otevření restauračních zahrádek. Měla by rovněž připravit plán pro podzim s pandemií koronaviru.

Podnikatelé se podle komory chtějí vyhnout riziku opětovného uzavření, současně odmítají, aby jim za případné zhoršení epidemické situace byla přičítána odpovědnost.

Žurnalistům to sdělil prezident HK Vladimír Dlouhý. Premiér Andrej Babiš (ANO) oznámil, že vláda v pátek podmínky pro otevření zahrádek zpřesní.

Provozovatelé stravovacích provozů musejí mít podle Dlouhého neodkladně jasno v tom, zda budou muset od pondělí kontrolovat doklady hostů o negativních testech na koronavirus či očkování, k čemuž potřebují ale detailní informace, nebo bude stačit vývěska, že za vládou nastavená pravidla se bude zodpovídat zákazník.

Komora podle Dlouhého nikdy neříkala, že vstup do provozoven služeb, hotelů nebo restaurací má být podmíněn testem či očkováním. Pravidla podle něj určuje stát. HK se snažila najít technologické řešení.

Vyvinula proto mobilní aplikaci, ve které by lidé našli podniky, které se zavázaly k dodržování nastavených pravidel, zároveň by jejím prostřednictvím prokázali svou bezinfekčnost.

Potřebné pro její plošné využití bylo zapojení státu. Podle viceprezidenta HK Zdeňka Zajíčka se tak nestalo a aplikaci nyní komora uloží "do šuplíku".

"Musíme některé okamžiky předvídat a být na ně připraveni. My jsme chtěli být připraveni," uvedl Zajíček.

Je podle něj velkým překvapením, že po více než roce s pandemií neexistuje dostatečný legislativní rámec pro fungování a vymáhání některých opatření.

Komora podle Dlouhého vnímá velkou nekonzistenci postupu státu v uvolňování protiepidemických nařízení a prohlášení vládních představitelů.

Naposledy u otevření zahrádek restaurací stát podle jeho názoru znovu projevil neznalost v tom, co může po podnikatelích a jejich zákaznících vyžadovat.

Vláda v pondělí ohlásila, že od 17. května se budou moci otevřít venkovní prostory stravovacích podniků. Vstup na ně bude restauratér moci povolit ale jen lidem testovaným, očkovaným nebo s protilátkami.

Podnikatelé tuto podmínku kritizovali, tvrdí, že nemají pro vymáhání takového dokladu, případně pro vykázání hosta z podniku, oporu v zákonu.

S hlavní hygieničkou Pavlou Svrčinovou se podle Luboše Kastnera z Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR ve středu podařilo dojednat kompromis.

V podnicích by mělo stačit vyvěsit sdělení, že budou obslouženi jen hosté, kteří splňují podmínky nařízené ministerstvem zdravotnictví. Úřad zatím nepotvrdil, že na tuto dohodu přistoupí.

S fungováním služeb a maloobchodu podle Dlouhého souvisí očkování, se kterým firmy nabízejí státu pomoc. Kapacity by polovina podniků byla ochotna nabídnout i pro očkování rodinných příslušníků svých zaměstnanců. I v tomto ohledu Dlouhý vnímá nekonzistenci státu.

"Oceňujeme, že se již patrně podařilo zajistit dostatečné množství vakcín. Byla by ale tragédie, kdybychom zjistili, že nám statisíce, ne-li miliony vakcín leží někde na skladě a začneme se bavit o tom, aby nám jejich validita nepropadla," řekl.

Premiér Andrej Babiš (ANO) sdělil, že zapojení firem je ještě nutné promyslet. Bylo by na to podle něj potřeba větších dodávek vakcíny Pfizer.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

CREDITAS zdvojnásobila portfolio nájemních bytů.

Společnost CREDITAS Real Estate z investiční skupiny CREDITAS posiluje svou pozici na trhu institucionálního nájemního bydlení. Více»

UniCredit Bank snižuje úrokovou sazbu.

Ta začíná na 4,89 pct. Více»

ČKD Blansko Holding je v insolvenci.

Dluží přes 300 milionů korun. Více»

Věřitelé Tamehu Czech přihlásili u insol. soudu pohledávky za 8,27 mld. Kč.

Celkem 181 věřitelů společnosti Tameh Czech přihlásilo u soudu pohledávky dohromady za 8,27 miliardy korun. Více»

Koalice se zatím neshodla na výši parkovného v zónách.

Pražská koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN se dosud neshodla na tom, kolik by mělo stát stání v parkovacích zónách po zvedení chystané změny pravidel. Více»

Všechny články a aktuality »»