Provozuje:
Juris Real Estate

Katastrální úřady po 1. 1. 2014

ČÚZK – Český Úřad ze Zákona Kolabující

Katastrální úřady po 1. 1. 2014

autor. JURIS REAL

ČÚZK – Český Úřad ze Zákona Kolabující

Na konci 20. století (podotýkáme) bývalo běžnou praxí, že se kupní ceny vyplácely z úschovy již po předložení návrhu na vklad vlastnického práva opatřeného razítkem podatelny katastrálního úřadu.

Ač nebyl tento postup bezpečný, neboť akceptoval riziko zamítnutí vkladu, nebylo tehdy jiného východiska.

Vkladová řízení tehdy trvala několik měsíců a nebylo tedy prakticky možné podmiňovat výplatu z úschovy až samotným provedením vkladu.

Do této, z pohledu správního práva, archaické doby nás teď vrátil nový katastrální zákon, který nabyl účinnosti (spolu s novým občanským zákoníkem) 1.1.2014.

Právní předpis v první řadě zrušil tzv. záznamová řízení a sjednotil aplikační praxi tak, že veškeré záznamy musí projít zdlouhavým vkladovým řízením.

Motivace je zcela jednoduchá; 1.000 Kč za každé takové řízení.

Zákonodárce chtěl tímto opatřením dosáhnout na peníze těch, kteří dosud za práci katastrálních právníků nic neplatili.

Veskrze pochopitelné opatření je však závislé na zcela větším zákonném paskvilu. Tvůrci katastrálního zákona ve snaze naplnit obsah fráze boje dobra proti zlu prosadili do zákona dvacetidenní ochrannou lhůtu.

V praxi se jedná o čas lelkování a nic nedělání, kdy váš správní spis leží na podatelně a pracovnice úřadu obesílá převodce, aby ho upozornila, že smlouva, kterou osobně před notářem podepsal, zapříčinila vyznačení plomby na jeho nemovitosti a tedy i zahájení vkladového řízení.

Katastrální úřad tak ve skutečnosti presumuje, že všechny podané vklady jsou podvodné a umožňuje podvedenému vyznačit poznámku spornosti a zabránit tak podvodnému převodu.

Vše v metodice; kdo se neozve, nebyl podveden. Reálně tak dochází v rozporu se správním řádem k prodloužení doby správního řízení minimálně o tři týdny, v praxi však o mnohem déle.

Každý, kdo prodává nemovitost s potřebou použít získané prostředky na další nutný účel, se tak musí obrnit trpělivostí.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»