Provozuje:
Juris Real Estate

Katastry nem. zablokovaly občanům desítky tisíc nemovitostí kvůli rozdělení O2.

Operátor O2 převádí část svých aktiv na novou společnost Cetin. S tím však souvisí zablokování desítek tisíc nemovitostí, protože O2 musí převést věcná břemena související s umístěním telekomunikačních vedení na novou společnost.

Katastry nem. zablokovaly občanům desítky tisíc nemovitostí kvůli rozdělení O2.

autor. JURIS REAL

Operátor O2 převádí část svých aktiv na novou společnost Cetin. S tím však souvisí zablokování desítek tisíc nemovitostí, protože O2 musí převést věcná břemena související s umístěním telekomunikačních vedení na novou společnost.

Zdánlivá banalita může zkomplikovat prodeje některých nemovitostí, zastavit refinancování či dokonce stopnout již vyřízenou hypotéku. Podle realitního experta Milana Vršeckého z RE/MAX Synergy může dojít hned k několika problematickým situacím. Asi nejhorší situace může nastat v případě, kdy má klient již vyřízenou hypotéku v bance. Očekává peníze, banka pošle informaci na katastr nemovitostí a chce vytvořit zástavní právo. Jenže kvůli nové plombě ze strany O2 se proces zastaví. Banka peníze nevyplatí a klient nemá prostředky na financování. Situace by tak mohla vést i k tomu, že klient nebude schopen dodržet podmínky kupní smlouvy a nezaplatí smluvní částku do doby určené. Teoreticky by pak prodejce mohl od smlouvy odstoupit. V lepším případě se jen zdrží celý prodej nemovitosti. Plomba však může na katastru zůstat další měsíc a klient by případně mohl přijít o již schválenou a připravenou hypotéku v bance. Banka totiž nemůže financovat nemovitost, pokud na ní leží plomba a zástavní právo jiné společnosti.

Stejný problém se týká i refinancování nemovitosti. Klient musí tuto transakci učinit k určitému datu. Jenže pokud chce změnit banku a hypotéku si vyřídit jinde, kvůli zástavnímu právu tak učinit nemůže a k refinancování vůbec nedojde. Nemožnost refinancovat pak může poškozeného stát nemalé finanční prostředky. V momentě, kdy je na nemovitosti uvedena plomba, nelze také provést převod na katastru nemovitostí. To může zastavit proces převodu nemovitosti. Týká se to jak prodeje, tak samozřejmě i darování v rámci rodiny apod.

Podle Mgr. Michala Klusáka, hlavního právního analytika služby Katastr365.cz se v takovém případě doporučuje:

V první řadě je nutné mít pod kontrolou katastr nemovitostí. Je pravděpodobné, že katastrální úřady jsou i na tento nápor dostatečně personálně zabezpečeny a proto bude plomba odstraněna v co nejkratší době po uplynutí ochranné 20 denní lhůty a problém tak ani nemusí nastat. O této skutečnosti se lze dozvědět buď osobně na katastru, což by ovšem vyžadovalo každodenní návštěvu nebo lze využít specializované on-line služby na sledování změn v katastru nemovitostí. Pokud se klient právě nachází v situaci, kdy mu plomba na nemovitosti zkomplikuje prodej či refinancování, prvním krokem by mělo být projednání situace se zúčastněnými stranami, tedy bankou či kupujícím a příslušným katastrálním úřadem. V případě, kdy by ani jedna strana nechtěla učinit vstřícný krok, doporučujeme kontaktovat toho, kdo by neúměrné zdržení způsobil, tedy O2 nebo katastrální úřad a požádat je o návrh řešení nastalé situace. Pokud ani tento krok nepomůže, je třeba zmapovat škody a určit výši finanční či jiné ztráty. V některém případě dojde jen k časové prodlevě a žádná škoda ve skutečnosti nevznikne, v jiné situaci, jako například při refinancování či vyřizování nového hypotečního úvěru, se však klient může dostat do situace, kdy nikoliv vlastní vinou přijde o konkrétní částku. Pak doporučujeme tuto škodu požadovat po tom, kdo neúměrné prodlení způsobil, v tomto případě buď společnost O2 nebo konkrétní katastrální úřad.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

MMF zhoršil odhad růstu tuzemské ekonomiky na 0,7 procenta.

Hrubý domácí produkt České republiky se v letošním roce zvýší o 0,7 procenta po loňském poklesu o 0,4 procenta. Předpověděl to ve svém jarním výhledu pro světovou ekonomiku Mezinárodní měnový fond. Více»

Zkrácení doby oddlužení na tři roky čeká v Poslanecké sněmovně schvalování.

Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky čeká ve Sněmovně závěrečné schvalování. Ve hře jsou po včerejším druhém čtení různá zpřísnění vládní novely. Více»

U metra na Čerňáku začala výstavba polyfunkčního domu za 630 mil. Kč.

U stanice pražského metra B Černý Most v Praze 14 má do dvou let vzniknout nový polyfunkční dům s byty pro dostupné bydlení, restaurací, knihovnou nebo informačním centrem radnice. Více»

Skanska spouští prodej nových bytů.

Skanska spouští prodej nové etapy ve čtvrti Emila Kolbena ve Vysočanech. Více»

Výkonný výbor FAČR se má dnes zabývat výstavbou nového stadionu na Strahově.

Po dnešním jednání výkonného výboru Fotbalové asociace České republiky by mělo být jasněji o osudu areálu na Strahově. Více»

Všechny články a aktuality »»