Provozuje:
Juris Real Estate

Každý osmý muž žije sám.

Trend singles a mingles se navíc odráží i v poptávce po hypotékách.

Každý osmý muž žije sám.

autor. JURIS REAL

Trend singles a mingles se navíc odráží i v poptávce po hypotékách.

Podle průzkumu Trendy v bydlení finanční skupiny Wüstenrot žije samo 8 % obyvatel v produktivním věku. Tento způsob života volí 12 % mužů a 4 % žen. Sami ale nebydlí jen singles, začíná přibývat i takzvaných mingles, kteří na rozdíl od singles stálého partnera mají, ale nechtějí s ním sdílet bydlení.

Podle interních dat finanční skupiny Wüstenrot se trend odráží ve zvýšené poptávce po hypotékách na menší byty.

Zatímco pojem single už u nás zdomácněl, mingles je poměrně nový výraz. Mingles na rozdíl od singles partnera mají, jen s ním zkrátka z různých důvodů nechtějí žít.

Společnou domácnost, kterou sdílí 67 % respondentů průzkumu, pokládají za nudný stereotyp, který může být překážkou vztahu. A není už ani výjimkou, že páry jsou sezdané a děti vychovávají odděleně.

Odděleně žijí nejčastěji vysokoškoláci.

Podle průzkumu žijí sami nejčastěji lidé s vysokoškolským vzděláním ve věku od 25 do 34 let. Nejvíce singles a mingles je mezi lidmi s vysokoškolským vzděláním, nejčastěji volí bydlení v podnájmu, řada z nich ale bydlí ve vlastním bytě. „V poslední době pozorujeme nárůst počtu hypoték, které si pořizují jednotlivci. Většinou se jedná o jednopokojové či dvoupokojové byty. Hypotéka Wüstenrot je výhodná pro všechny, kteří uvažují o koupi nemovitosti, ať už se jedná o byt nebo rodinný domek. Hypoteční úvěr na vlastní bydlení do 85% hodnoty zastavované nemovitosti poskytuje naše banka za úrokovou sazbu od 1,84 % ročně. A úvěr na refinancování původní hypotéky je možné získat s úrokem od 1,74 % ročně,“ říká Dagmar Náhlíková, vedoucí úseku vývoje bankovních produktů finanční skupiny Wüstenrot.

V Praze žije sám každý desátý člověk.

Největší poměr lidí, kteří preferují bydlení bez partnera, je v Pardubickém kraji, a to 21 %. Vysoký podíl singles či mingles najdeme také v Jihočeském kraji, kde tvoří 17 %. V Praze žije tímto způsobem každý desátý člověk.

Mingles se chtějí vyhnout stereotypu.

Klasickým příkladem mingles jsou Petra s Karlem z Prahy, kteří jsou spolu už čtyři roky. Oddělený život jim vyhovuje. „Po třech letech společného života jsme se rozhodli, že budeme bydlet spolu, a tak jsem se k Petrovi nastěhovala. Po půl roce nám ale došlo, že takhle to fungovat nebude. Každý z nás potřeboval svůj prostor a čas sám pro sebe. Ve společném bytě to byl najednou problém. Proto jsme se domluvili, že si najdu byt a na nějaký čas zkusíme žít odděleně a začneme zase randit. Změna náš vztah oživila a podařilo se nám přebít stereotyp, který nás předtím trápil. V dohledné době se určitě neplánuji nastěhovat zpět ke Karlovi, spíše přemýšlím o hypotéce, abych si mohla koupit vlastní byt. Karel ten svůj také vlastní. Vidíme v tomto kroku dobrou investici a hlavně jistotu do budoucna,“ vysvětluje třicetiletá Petra, která zatím bydlí v pronajaté garsonce v Pardubickém kraji.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»