Provozuje:
Juris Real Estate

Kdo postaví nový blok JE Dukovany bude známo na konci roku 2022.

Výběrové řízení na dodavatele nového bloku jaderné elektrárny Dukovany bude zahájeno na konci letošního roku, ukončeno bude na přelomu let 2022 a 2023. Samotná finalizace smlouvy s dodavatelem a její podpis se předpokládá v roce 2024.

Kdo postaví nový blok JE Dukovany bude známo na konci roku 2022.

autor. JURIS REAL, Ekonomický deník

Výběrové řízení na dodavatele nového bloku jaderné elektrárny Dukovany bude zahájeno na konci letošního roku, ukončeno bude na přelomu let 2022 a 2023. Samotná finalizace smlouvy s dodavatelem a její podpis se předpokládá v roce 2024.

Toto zjištění vyplývá z materiálu ministerstva financí pro členy vládního kabinetu, který měly projednávat. Stát bude garantovat návratnou finanční výpomoc ve výši 6,58 mld eur, což v době sestavování materiálu představovalo 160 miliard korun.

Aktuálně to činí kvůli výkyvům kurzu zhruba o 16 miliard korun více. Tuto pomoc však bude muset schválit Evropská komise, poněvadž se jedná o veřejnou podporu.

Investorem nového jaderného bloku v elektrárně Dukovany bude společnost elektrárna Dukovany II, a. s., která je stoprocentně vlastněná Skupinou ČEZ, která uzavře se státem smlouvy umožňující zajistit získání úvěru pro výstavbu nového jaderného zdroje za výhodných podmínek obdobných tomu jako by si půjčoval stát. „Stát bude zároveň garantovat stabilitu legislativního a regulatorního prostředí a případné kompenzace při jeho změně, investor ponese podnikatelská rizika, zejm. riziko výstavbové. Dále tato varianta předpokládala takové jištění ze strany státu, aby si investor mohl zapůjčit peníze za náklady podobné jako by si půjčoval stát. V neposlední řadě smlouva mezi státem a ČEZ bude zajišťovat státu plnou kontrolu nad postupem projektu a významné rozhodovací pravomoci včetně možnosti odkupu elektrárny Dukovany II pro zajištění energetické bezpečnosti i dalších bezpečnostních zájmů,“ uvádí se v materiálu ministerstva financí pro členy vládního kabinetu.




Fórum




Vaše jméno:
Váš E-mail:
Text:
  Opište ověřovací kód z obrázku!
   
 
  Odesláním tohoto příspěvku poskytujete souhlas se zpracováním osobních údajů podle GDPR.


 
Novinka

Získejte až 20% z provize realitní kanceláře.

Spolupráce - Provizi ve výši 20% nabízíme tomu, kdo zprostředkuje obchod, který bude naší společností úspěšně realizován.

Volejte 777 603 019

 

Kalkulátor nemovitostí

KalkultorSpočítejte si cenu vaší nemovitosti: Více o kalkulátoru

 

Poslední Aktuality a články

NHL plánuje stěhování klubu Arizona Coyotes do Salt Lake City

Rada guvernérů NHL jednohlasně schválila prodej klubu Arizona Coyotes a jeho přesun do Salt Lake City. Více»

Zájemci mají možnost navštívit stanice metra B Florenc.

U příležitosti oslav padesáti let metra v Praze nabízí dopravní podnik unikátní možnost navštívit zázemí ve stanici Florenc. Více»

V Rokycanech existují ekologické veřejné toalety.

Nevyužívají elektřinu, ani chemii. Více»

Soud zahájil insolvenci s firmou Kovosvit MAS Machine Tools.

Českobudějovický krajský soud zahájil insolvenční řízení se strojírenskou firmou Kovosvit MAS Machine Tools. Věřitel požaduje po společnosti zaplacení dlužné částky více než 20 milionů korun. Více»

Mrazivá noc snížila naději na letošní dobrou úrodu ovoce.

Čekají se další mrazy. Více»

Všechny články a aktuality »»